Seat Leon gen 3 VS Audi A3 V8 limousine +wasze propozycje

Wczoraj, 07:49

Cześć, zastanawiam się poważnie nad tymi modelami, z seata chciałbym rocznik z około 2017-2019r (ceny okolo 50-60tys zł) i audi (najlepiej jak najmłodsze +2015r. cena ta sama co seat). Co polecacie, jak z utrzymaniem audi (czy drogie)? Aha no i silniki w seacie mowa o 1,4tsi lub 1,5tsi (od 125 do 150km) a w audi interesuje mnie 1,4tfsi, 1,8tfsi. Jak wam się podobają w ogóle te auta w tej kwocie? Może jest coś podobnego, żwawego w tej cenie.
Potop13
Nowicjusz

Wczoraj, 08:40

Potop13 napisał(a):Co polecacie, jak z utrzymaniem audi (czy drogie)?

Tak drogie, tylko zastanawiam się czemu amatorzy marek premium ciągle maglują czy są drogie w utrzymaniu i to w połączeniu z TSI i całym technologicznym szczęściem tego koncernu.

Ogólnie będzie drożej a albo drogo w zależności co trafisz bo tam było 700 wypustów jednej opcji silnikowej i każda coś wnosi. Do tego jest sporo szczęścia z elektrotechniką która też potrafi dać o sobie znać.

Więc jak chcesz tanio to kup sobie Priusa a jak chcesz coś z większym polotem to szukaj aut gr.vw tylko nie pytaj o tanio.

Do tego Twoje wymogi rocznikowe też sugerują pewien model zakupowy auta chyba że masz zazdrosnego sąsiada :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

Wczoraj, 08:50

Marki premium? :o
Pytałem czy drogie audi w utrzymaniu tzn. w porównaniu do tego seata? Czy to są koszty np x2. Rozumiem, że te 700 wypustów silnikowych mowa o seacie? Co to za model zakupowy? :o
Potop13
Nowicjusz

Wczoraj, 09:27

Model zakupowy powiązany z wymogiem rocznika bez specjalnych wymogów.

Co do techniki to u miłośników marki masz podstawowe zakresy "już poprawione" czyli zakres bierze olej i nie bierze oleju. Do tego są jeszcze tematy typu gdzie już wjechały nowe tłoki ale jeszcze stare pierścienie albo już masz część taką a nie inną bo za chwilę była jeszcze inna. O tyle jest to trudne że o wielu tematach dowiadujesz się w trakcie użytkowania. Mam kilku znajomych i to bliskich fanów tej marki i powiem Ci jak np.ostatnio miałem wykład na co uważać, co kupić poparty oglądaniem świeżo zskupionym audi Q3 z 2023r.który w tej jedynej opcji najmniej toksycznej trzeba było kupić w USA to stwierdziłem że to nie dla mnie.

Podsumowując szukaj najprostszych opcji z możliwych i tu seat wydaje się odpowiedni.

Do tego oprócz upierdliwości związanej z ewentualnymi naprawami reszta to będzie ilość wydanej kasy.

W dzisiejszych czasach patrzę na to przez pryzmat nowszych aut gdzie jak wydasz 10k.pln.tzn. że w aucie nic ciekawego się nie wydarzyło.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...