Seat Leon I 1.9tdi 110km vs Honda Civic VII 1.7cdti 100km

06 Sty 2014, 16:44

Witam.

Czytam, słucham i próbuje wybrać na podstawie opinii innych użytkowników jak i znajomych.
Chce kupić auto do 15tyś [jeśli będzie konieczność mam w rezerwie 2tyś które mogę przeznaczyć na ten cel].
Wybór padł na:
Seat Leon I 1.9tdi 110km
lub:
Honda Civic VII 1.7cdti 100km.
Opel astra odpada, focus II, peugot 206 i 307 tez. Nie podobają mi się stylistyki tych aut, a że w aucie spędzam dużo czasu to chcę, żeby w miarę możliwości cieszyło oko moje.

Roczniki jakie mnie interesują to 00-04 w obu przypadkach, zresztą i tak za te pieniądze nowszego nie będzie.

No i teraz kilka pytań:
1.Które z tych aut będzie bardziej komfortowe do jazdy po naszych drogach.
(honda wydaje się być nisko zawieszona i boję się, że to ujmie komfortu jazdy, zaś leon może być już wysłużony-mimo, że to nie golf też boję się milionowych przebiegów).
2. Jaki są główne poważne awarie/usterki w/w modeli.
3. Koszty eksploatacji będą porównywalne w obu przypadkach?
4. Myślałem jeszcze nad Toledo II z tą samą jednostką napędową co Leon ale obydwaj mechanicy u których serwisuje auto doradzili, że Leon będzie lepszym wyborem. Dlaczego?

Jeśli ktoś ma jakąś alternatywę w tej kwocie to chętnie przemyśle aczkolwiek mam nadzieje, że w miarę dobrze wybrałem.
omnomnom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: mazda

06 Sty 2014, 16:50

Civic z tą jednostką nie ma startu, do Leona, gdyż auto nie było oferowane u nas z tym silnikiem i może być problem z niektórymi częściami. Sam silnik 1,7CDti d**y nie urywa pod jakimś względem.
Leon będzie tańszy w serwisie i dynamiczniejszy, a budżet spokojnie na niego wystarczy. Toledo to to samo więc kwestia gustu. Na minus mogę powiedzieć, że to auto lubią złodzieje, bo sam znam dwa przypadki kradzieży. Ale Civic pod tym względem też jest lubiany ze względu, że części są droższe więc i można więcej zarobić. Oczywiście mówię o ilości skradzionych aut w stosunku do zarejestrowanych, a nie samej ilości. Kolejny problem Seata to duża ilość zajechanych aut z cofniętymi licznikami.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Sty 2014, 17:01

dzida napisał(a):duża ilość zajechanych aut z cofniętymi licznikami.

No właśnie to jest spory minus, szczególnie jeśli chodzi o tą jednostkę napędową co wybrałem. Bo jej "niezawodność" nie jest wieczna.
Tak czy siak 1:0 dla Leona.
Nie mam ciśnienia, że muszę kupić w tym tygodniu, czy miesiącu więc będę śledził oferty na otomoto, tablica i alledrogo, może coś się trafi.
Mam też jakieś dojście do aut sprowadzanch z holandi, z tym, że bym musiał sam po nie jechać. Warto się tym interesować?
omnomnom
Nowicjusz

06 Sty 2014, 17:04

tutaj kolega noisy Ci pomoże, bo sam sprowadzał auto z holandii
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Sty 2014, 14:41

Najlepiej jeżeli auto byłoby kupione w salonie w Polsce od pierwszego właściciela. Z silnikiem diesla proponuję przejrzeć takze Toyote Corolle oraz VW Golfa V- to też sensowne propozycje gdzie komfort jazdy nie ustępuje Leonowi.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

07 Sty 2014, 17:39

VW Golfa V? - czy budżet nie za mały jak na golfa V?
nad corolla myślałem w opcji z silnikiem 2.0 diesel
omnomnom
Nowicjusz

07 Sty 2014, 18:34

Na Golfa V to nie ten budżet
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Sty 2014, 20:40

Też tak myślę, szczególnie na diesla.
Poczytam jeszcze jak się sprawdzają te toyoty, chociaż powiem szczerze, że miałem przyjemność kilkukrotnie jeździć taką toyotą tylko 1.4 diesel i wcale nie zrobiła na mnie super wrażenia, ani wizualnie ani dynamiką (pewnie ze względu na motor) ale sam komfort jazdy był naprawdę zadowalający z +.
No i koniecznie muszę przejechać się tym seatem, zobaczyć jak on mi pasuje.
omnomnom
Nowicjusz

07 Sty 2014, 21:15

Leon bedzie lepszy. Celuj w silnik 110KM jest najlepszy z serii 1.9TDI nie ma pompo-wtryskiwaczy.
Silnik z civica to silnik 1.7 isuzu. Nie ma startu. Montowany powszechnie w Oplach.
Możesz zawsze zawirusować.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Sty 2014, 21:30

noisy napisał(a):Celuj w silnik 110KM jest najlepszy z serii 1.9TDI nie ma pompo-wtryskiwaczy.

Z tego właśnie względu wybór padł na ten motor. Ma całkiem dobre opinie.

A skoro kolega już zajrzał do tego tematu, to słyszałem że można prosić Cię o wskazówki dotyczące sprowadzenia auta z holandi.

Możesz powiedzieć czy warto się tym interesować w przypadku tego auta (leon), czy szukać coś dostępnego już na naszym rynku (sprowadzonego bądź lokalnego)?
omnomnom
Nowicjusz

08 Sty 2014, 08:14

Zależy ile masz kasy jak 10tys to sobie odpuść wyjazd za autem. Generalnie warto poszukać firmy odpalasz 100euro za usługe jak nie znasz języka czy miejsc gdzie szukać aut ewentualnie gdzie nie szukać. Z tego co wiem to nie warto nic kupować w okolicach Hagi.
Jak budżet słaby to pozostaje szukanie czegoś w PL.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2014, 17:39

budżet tak jak w temacie 15tyś, max 17.
Sprawa wygląda tak, że mam znajomego który sprowadza co tydzień 2-3 auta z holandi (jemu je ktoś wyszukuje na miejscu tam) i powiedział, że może mnie zabrać za darmo i za przysłowiową flaszke pomóc przy dokumentach. ale za wybór i transport odpowiadam sam itp.
No chyba, że chce to mogę mu zapłacić za usługe sprowadzenia i wtedy za jakąś tam kwote mi przywiezie do kraju.
omnomnom
Nowicjusz

08 Sty 2014, 22:04

[link do oferty na Allegro wygasł] <-------
warto to pojechać oglądać? przebieg jakiś niski sie rzuca ale w srodku nie jest jakis styrany
no i nie wiem czy to na moim monitorze tak ale prawy blotnik nie rozni sie od resszty?
omnomnom
Nowicjusz

10 Sty 2014, 08:58

To jak masz taka opcje to sie nie zastanawiaj tylko jedz. Bardziej opłaca się przywieźć na lawecie niz wracać na kołach. Można tez wtedy szukac po lekkiej kolizji auta.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Sty 2014, 18:25

A jeszcze jedno jak się ma taki leon ( bo z tych 2 wybrałem leona ) do mercedesa c180 w203 1.8 albo 2.0 benzyna rok 2000-2002?
omnomnom
Nowicjusz