Seat Leon II

02 Sty 2018, 19:20

Witam,
zastanawiam się nad kupnem Seata Leon'a II. Nie jestem jednak pewny co do silnika jaki wybrać. Jestem zdecydowany na Diesla. Zastanawiam się nad 1.9TDI 105KM i 2.0 TDI 140KM dobrą opcją byłaby też wersja FR ze 170 konikami, ale to jednak budżet nie pozwala, na auto chciałbym przeznaczyć koło 20 tys., co do 1.9 , nie spotkałem się z 6-cio biegową skrzynia, czy oznacza to, że 1.9TDI jest tylko na 5-cio biegówkach ? ROczniki jakie wchodzą w gre to : 2006-2008
dejvid1123
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2010
Auto: Nie mam

02 Sty 2018, 19:37

dejvid1123 napisał(a): Jestem zdecydowany na Diesla

To czy dobry wybór zalezy od tego jak się poruszasz

dejvid1123 napisał(a):1.9TDI 105KM

Od biedy ujdzie

dejvid1123 napisał(a): 2.0 TDI 140KM

Bardzo zły wybór

dejvid1123 napisał(a): dobrą opcją byłaby też wersja FR ze 170 konikami

Byłaby tak samo złą opcją jak 140ps

*wszystko w rocznikach, które "rozpatrujesz"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2018, 19:47

Dzięki za szybką odpowiedź,
Invi napisał(a):To czy dobry wybór zalezy od tego jak się poruszasz

dość sporo jeżdże i zależy mi na taniej eksploatacji

Invi napisał(a):Od biedy ujdzie

co byś mógł w takim razie zaproponować by nie było "biedy" :/ 1.9TDI to niezawodny silnik a po wgraniu mapy można z niego wycisnać i z 140 kucy.

Invi napisał(a):*wszystko w rocznikach, które "rozpatrujesz"

jestem świadomy, ze nie dostane w takiej kwocie nic młodszego, chyba, ze masz co innego na mysli
dejvid1123
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2010
Auto: Nie mam

02 Sty 2018, 22:17

dejvid1123 napisał(a):1.9TDI to niezawodny silnik a po wgraniu mapy można z niego wycisnać i z 140 kucy.

1.9tdi to może i był względnie niezawodny w dwóch przypadkach:

1. Kiedy był nowy.
2. W czasach golfa III kiedy był banalnie prostą jednostką na pompie, konstrukcja identyczna jak w traktorze.

1.9tdi/105, które rozpatrujesz ma dwumasę, turbo ze zmnienną geometrią i jeszcze te pompowtryski. BTW w przypadku 1.9/105, który był wypuszczany w kilku oznaczeniach była wada fabryczna panewek (w wersji bxe i jeszcze jakiejś). Dodajmy do tego, że auto, które kupisz będzie miało kilkanaście lat i prawie pewnym jest, że zostało sprowadzone z zachodu. Spokojnie możesz założyć przebiegi rzędu 30kkm rocznie. Masz więc samochód, który już swoje 300-350kkm na pewno przejechał i prędzej czy później coś wyskoczy. O tym, że koszty napraw osprzętu diesla nie są niskie nie muszę chyba nikogo przekonywać.
W sumie to i tak udana konstrukcja w porównaniu do 2.0tdi pd :mrgreen:

dejvid1123 napisał(a):jestem świadomy, ze nie dostane w takiej kwocie nic młodszego, chyba, ze masz co innego na mysli

Grupa VAG zaczęła montować silniki CR w 2007r (w seacie na pewno później), były zdecydowanie lepsze niż pd ale swoje problemy też miały.

dejvid1123 napisał(a):dość sporo jeżdże i zależy mi na taniej eksploatacji

Co to znaczy "dosyć sporo"?
W miarę niskie spalanie nie równa się taniej eksploatacji.

dejvid1123 napisał(a):co byś mógł w takim razie zaproponować by nie było "biedy" :/

Jak już musi być leon to najrozsądniejszym wyjściem jest 1.6/102+lpg

Na początek popatrz też na focusa 2, spoko benzyniaki i fajnie diesle 1.6/2.0
Masz też astrę h, 1.8/125, 1.8/140 albo 1.9cdti
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Sty 2018, 19:02

Invi napisał(a):2.0 TDI 140KM

Bardzo zły wybór
zasadniczo, jeśli wierzyć opiniom, 2.0 TDI zaliczał falowanie i spadanie, bo jakieś pierwsze BMN czy BMM (8v?) są... godne polecenia, dopiero później, jak mawiał klasyk, coś się zepsuło i sprzedawali szajs z pękającymi głowicami. Później już wiadomo, wpadł CR i podobno jest już ok :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Honda NSX 2015 - druga generacja
    W 2015 roku do gry powróciła Honda NSX, którą można było oglądać na Tokyo Motor Show w wersji produkcyjnej. Druga generacja NSX otrzymała lekkie nadwozie i nowy, montowany wzdłużnie, 3,5-litrowy silnik V6 twin ...