Seat Leon - szyba się nie zasuwa

24 Kwi 2014, 18:01

Witam

Nie wiem czy w dobrym temacie piszę, ale mam taką nadzieję. Otóż mam wielki problem z zasunięciem szyby od strony pasażera a raczej... Odsunąłem szybę do połowy a następnie chciałem ją zasunąć usłyszałem tylko zgrzygotanie i szyba nie zasuwała się nic a po czasie opadła całkiem. Wraz z inną osobą zasuneliśmy ją w taki sposób, że ja zasuwałem przyciskiem do góry i na dół a on ciągnął szybę do góry aż się zasunęła. Domyślam się, że naprawa jest bardzo kosztowna, ale mimo to mam następujące pytania:
1. Ile kosztuje taka naprawa i czy trzeba rozkręcać całe drzwi, oraz czy jest to trudne?
2. Gdy mam teraz szybę zasuniętą tak ręcznie to czy ona np. na dołkach nie opadnie znowu?
3. Czy jest jakiś sposób, aby ją na stałe zasunąć i zablokować?
Właściwie nie korzystam z szyby, ale jak bym kiedyś chciał sprzedać auto to jednak chyba cena jego spadnie z taką usterką...
Moja auto to Seat Leon
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam.
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Kwi 2014, 20:58

magik22 napisał(a):Odsunąłem szybę do połowy a następnie chciałem ją zasunąć usłyszałem tylko zgrzygotanie i szyba nie zasuwała się nic a po czasie opadła całkiem.
Pękła linka, zapętliła się - do wymiany / naprawy mechanizm.
magik22 napisał(a):Ile kosztuje taka naprawa i czy trzeba rozkręcać całe drzwi, oraz czy jest to trudne?
Podnośnik widziałem na Alle za niewiele więcej jak 60 zł tak że nie opłaca się naprawiać . Trzeba zdjąć tapicerkę drzwi. Dla mnie to jak wymiana np. spalonej żarówki. Dla Ciebie nie wiem.
magik22 napisał(a):Gdy mam teraz szybę zasuniętą tak ręcznie to czy ona np. na dołkach nie opadnie znowu?
Może opaść. Tego nikt nie wie.
magik22 napisał(a):Czy jest jakiś sposób, aby ją na stałe zasunąć i zablokować?
Widziałem różne sposoby. Przez wpychanie klinów między szybę a górną część tapicerki , kończywszy na kołku drewnianym podpierającym szybę.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

25 Kwi 2014, 10:29

Dzięki za odpowiedzi:) A wiesz może lub wiecie jak się taki mechanizm nazywa bo na allegro nie mogę znaleźć do Seata Leona 2000 r. może ktoś wie jak to znaleźć jeśli tak to bardzo bym prosił o podesłanie linka, będę wdzięczny:)
magik22
Początkujący

25 Kwi 2014, 10:43

[link do oferty na Allegro wygasł] masz coś takiego. Oczywiście to pierwsza lepsza aukcja, więc poszukaj lepszej jak jest. Masz też jak się to nazywa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Kwi 2014, 18:33

Dzięki wielkie co prawda jest to od strony pasażera, ale może też znajdę od strony kierowcy lewe drzwi .
magik22
Początkujący

16 Wrz 2014, 12:04

Na allegro i nie tylko bo w sklepach internetowych z częściami samochodowymi i akcesoriami też znajdziesz mechanizm do każdego modelu,nie tylko seata. Tylko teraz kwestia poprawnego montażu,jeżeli masz trochę doświadczenia to spokojnie wykonasz go sam.
Autodbalnia
Nowicjusz

Auto: BMW 520
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na silny wiatr
    Silne podmuchy wiatru mogą być bardzo groźne dla uczestników ruchu drogowego. Kierujący jest wtedy narażony na utratę panowania nad autem, zjechanie z toru jazdy, a w skrajnych przypadkach jego pojazd może zostać dosłownie ...