Seat Toledo 2014 r. 1.2 tsi

11 Cze 2016, 21:57

Witam,
to mój pierwszy post na forum więc chciałbym się przywitać: Dzień Dobry !
Moja znajomość motoryzacji jest podstawowa więc postanowiłem zasięgnąć rady szpecjalistów ;)
Na czasie będę zmieniać samochód, poczciwy Nissan Note którego dostałem od Ojca zaczyna nie spełniać potrzeb do jakich jest mi potrzebny samochód.
Jako iż skończyłem studia(a do tego Nissan'ek był wykorzystywany), i zacząłem robić ponad 1.5k/miesięcznie myślę o nieco większym aucie.
Wstępnie budżet który zamierzam przeznaczyć to 45k z pakietem startowym, interesuje mnie tylko i wyłącznie samochód benzynowy.
I tutaj zaczyna się moje pytanie, co drodzy szpecjaliści powiecie o Seacie Toledo 1.2 tsi 105km? Słyszałem rózne opinie o silnikach z grupy VAG, dobre i złe opinie(rozciągnięte łańcuchy,osadzający się nagar), a jak to jest według Was ? Co sądzicie o tym samochodzie? awaryjność? Spalanie? Jest to podobno bardzo zbliżona wersja do Skody Rapid, ale Seat bardziej przypadł mi do gustu.
W linku zamieszczam przykładową aukcje samochodu który mnie interesuje(do oceny): [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
W razie innych propozycji, proszę pisać w komentarzach :)
Pozdrawiam.
Cosmic
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Cze 2016, 22:49

Szczerze mówiąc zamieniasz siekierkę na kijek, bo płyta podłogowa bardzo zbliżona, za to materiały wykończeniowe Seata/Skody są koszmarne. No i silnik, mimo iż poprawiony, nadal ma pewne wady, których nie da się ustrzec przy wtrysku bezpośrednim.
Na Twoim miejscu i przy tych przebiegach szukałbym normalnego, prawilnego kompakta, albo i nawet auta segmentu D.
Z kompaktów:
Ford Focus mk3
Honda Civic
Hyundai i30/Kia Cee'd
Mazda 3
Opel Astra J
Renault Megane III
Citroen c4
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Cze 2016, 23:13

Nie ukrywam że z wymienionych przez Ciebie pozycji, podoba mi się Astra J oraz Focus mk3. Tylko teraz trzeba wybrać jakiś silnik...Astra J 1.4 140km? Focus i jego Ecooboost'y ? Silnik 1.0 125 km? Opinie na temat tych dwóch samochodów i ich 'serc' są Ci znane?
I pytanie podstawowe, czy budżet 45k(w tym coś na start) jest wystarczający?
Pozdrawiam
Cosmic
Nowicjusz

11 Cze 2016, 23:42

Zarówno turbo w Oplu jak i EB w Fordzie są bardzo udane i trwałe na tle konkurencji, jednak w przypadku Focusa zainteresował bym się 1.6 EB.
Czemu? Połączmy fakty.
Dużo jeździsz, Focus to dość duże i ciężkie auto. Skoro dużo jeździsz, potrzebujesz pewnego i bezawaryjnego auta. 1.0 ma tylko 3 cylindry, co wobec jego wysilenia oraz masy Foki poddaje pod wątpliwość jego wytrzymałość. No i spalanie też nie będzie wcale niższe w trasie, bo silnik będzie pracować pod większym obciążeniem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

12 Cze 2016, 00:06

Trafne uwagi, czy jesteś w stanie się wypowiedzieć co do awaryjności oby dwóch samochodów? Chociażby z opinii jakichś zaufanych portali motoryzacyjnych?
Koszty utrzymania samochodu są również bardzo ważne, nie chciałbym za byle pierdołe płacić grube setki jak to jest w markach premium.
Pozdrawiam.
Cosmic
Nowicjusz

12 Cze 2016, 10:02

W Fordzie wiadomo mi jedynie o awariach wspomagania kierownicy, wyciekach z mechanizmu różnicowego oraz problematycznej elektronice skrzyni PowerShift. O EB nie słyszałem nigdy nic złego, może poza tym, że spalanie bywa spore (TSI nie będzie lepsze)
W Oplu w wersjach mocniejszych niż wolnossące 1.4 i 1.6 są skrzynie biegów z Fiata, w których lubią paść łożyska (skrzynie 6 biegowe). Czasami szwankuje termostat, czujnik poziomu płynu chłodniczego czy kolektor ssący
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

12 Cze 2016, 10:46

mike1735 napisał(a):W Oplu w wersjach mocniejszych niż wolnossące 1.4 i 1.6 są skrzynie biegów z Fiata, w których lubią paść łożyska (skrzynie 6 biegowe).

Nic bardziej mylnego, to skrzynie GM, które były stosowane w Fiatach. :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

12 Cze 2016, 10:55

Jeździłem Skodą Rapid (czyli Toledo z innym przodem i tyłem) z silnikami 1,2TSI 110KM i 1,6TDI 105KM i jedyne co mogę powiedzieć to to, że auto nie jest warte swojej ceny.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback

12 Cze 2016, 19:47

Co w takim razie w nich jest nie tak ?
Rozumiem że materiały wykończeniowe wiele pozostawiają do życzenia, ale Ja po prostu potrzebuje wygodne auto, spalające przyzwoite ilości paliwa.
Czytając wiele recenzji(nie twierdzę że są doskonałe) ale spełniają podstawowe wymagania użytkownika. Dynamika ok, nie jeżdżę również po autobanach ani nie przekraczam 140km/h, wystarczy 120+tempomat+6'stka skrzynia i się toczyć :)
Czy w takim razie powinienem się bardziej kierować ku "Foce" niż ku Toledo?
Przeglądając ogłoszenia widzę że w moim zasięgu byłby rok 2014 Seata, a Foka tak 2011/2012.
Dziękuje z góry za pomoc !
Cosmic
Nowicjusz

12 Cze 2016, 20:13

Rocznikiem się nie jeździ.
Jak dla mnie powinieneś wsiąść i przejechać się każdym z tych aut. Zza monitora nie podejmuje się takich decyzji.
I nadal utrzymuje, że 1.2 to kiepski pomysł na trasy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

12 Cze 2016, 20:18

Jeśli chcesz wygodne auto, to na pewno nie Toledo ani nic z tego segmentu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Cze 2016, 20:57

Rozumiem, oczywiście przejadę się samochodami które mnie interesują, jednak przez 'monitor' chciałbym zrobić małą segregację z waszą pomocą odnośnie tego co jeździ a do czego się dokłada :)
To Panowie w którym kierunku powinienem się udać ? Wcześniej wspomniana Astra J lub Foka ?
Pozdrawiam!
Cosmic
Nowicjusz

12 Cze 2016, 21:28

To jest dobry kierunek, ale myślę że można się zainteresować również Megane III czy chociażby Cytryną C4.
Ciężko trafić w gust, dlatego najlepiej wypisz listę modeli z segmentu C/D a my opiszemy wady/zalety każdego z nich, podamy odpowiednią wersję silnikową. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Cze 2016, 17:03

Cosmic napisał(a):Co w takim razie w nich jest nie tak ?

Już siadając w tym aucie czujesz się przytłoczony marną konsolą wyciosaną jakby siekierą.
Miejsca mało w stosunku do Octavii. Kolega ma ponad 190cm i nogi miał pod brodą siedzą z przodu. Na szerokość jak w aucie klasy B.
Prowadzi się to jak taczka.

Auta kompaktowe są znacznie doroślejsze w prowadzeniu. Najlepsze jest to, że w salonie taki Hyundai i30 czy Kia Cee'd były niewiele droższe, a znacznie doroślejsze w tych aspektach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback

19 Cze 2016, 21:57

Witam,
niestety ostatnio mało czasu na zaglądanie na forum..
tak więc sprawa wygląda tak: jestem w stanie rozszerzyć kapitał do 50k plnów, wliczając w to pakiet startowy.
Samochody które brałem pod uwagę(jeśli pomylę się z nazwą jakiegoś modelu, nie linczujcie:) :
Seat Toledo(1.2 tsi)
Opel Astra J(1.4 140km)
Ford Focus mk3(od 1.0 eb -> 1.6 eb)
Skoda superB(1.8 tsi)
Opel Insignia(1.8/1.4t/1.6t)
Hyundai elantra (1.6)
Citroen c5 (1.8?)
Fiat Tipo(martwi mnie mały zapas mocy w silnikach :/ )
eb= eco boost
t = turbo
Oczywiście wszystkie silniki to wersje benzynowe.
Pozdrawiam.
Cosmic
Nowicjusz