Seat Toledo - brak reakcji na gaz

17 Lip 2018, 14:53

Witam. Mój problem polega na tym, że kilka razy przydarzylo mi się podczas jazdy w trasie ( w mieście mnie to nie spotkało ), że samochód nagle przestaje reagować na gaz, wygląda to tak, że jadę powiedzmy z prędkością 100km/h i nagle nie mogę przyspieszyć, samochód nie reaguje na gaz, a prędkość i obroty spadają, trwa to jakieś 5-10 sekund po czym wszystko wraca do normy. Samochód to seat toledo 1.6 8v rok 1999. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem i może mi pomóc w diagnozie ?
duke9494
Obserwowany

17 Lip 2018, 15:34

Sprawdź czy masz zawór EGR wiem że w 16V były ale nie pamiętam czy w 8V jest. On może powodować takie problemy. Podczas próby przyspieszenia powinien pozostać zamknięty, a podczas małego obciążenia czyli przy jeździe ze stałą prędkością powinien po pewnym czasie otworzyć się. Chcesz dodać gazu to samochód dostaje muła bo zawór nie zamyka się.

Masz tam instalację LPG?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Honda CR-V 2.0 i-MMD Hybrid - test spalania
    Rzeczywiste średnie zużycie paliwa w teście What Car: 5,43 l/100 km Główne zalety nieco mniejszej od RAV4 Hondy CR-V Hybrid to wysoki komfort podróżowania, dużo przestrzeni dla pasażerów i oczywiście ...