Seat Toledo I 1L czasem nie hamuje 2E 2.0 8V 1995r

15 Kwi 2013, 20:16

Witajcie

Posiadam Toledo 1L 2E 2.0 8V 1995r. Co jakiś czas (2-3 tygodnie) hamulce nagle działają bardzo słabo. Wygląda to tak: wciskam hamulec, samochód ledwo co hamuje, a pedał robi się miękki i nisko schodzi. Po ponownym naciśnięciu pedału hamulce są mocniejsze niż zazwyczaj, działają jak brzytwa. Chyba za każdym razem dziej się to 2-3 minuty po odpaleniu samochodu. Przy jeździe z przyczepą samochód zawsze hamuje bardzo słabo. Płynu hamulcowego nie ubywa, kontrolka ABS nie świeci podczas jazdy, klocki TRW i tarcze TRW są grube , jedyne co zauważyłem to sztywny odcinek przewodu przy prawym tylnym kole znajdujący się na belce jest trochę zgnieciony w jednym miejscu, ale to chyba nie powód. Dziś, gdy musiałem hamować na szlag to po kilku godzinach dwa razy jechałem samochodem i dwa razy kilka minut po odpaleniu prawie nie hamował.

Czego to są objawy?

EDIT: Dziś rano po odpaleniu auta nie ruszałem tylko stojąc w miejscu wcisnąłem pedał hamulca i wpadł bardzo nisko i tak za 4 razem na sekundę zaświeciła się kontrolka hamulców, a po 9 razie hamulec normalnie stwardniał i hamuje mocno. Podczas jazdy kontrolka hamulców raz świeci raz mruga, raz gaśnie
Marian50P
Początkujący

Miejscowość: Górny Śląsk
Prawo jazdy: 01 12 2009
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG

23 Kwi 2013, 00:50

Mogą być zapowietrzone hamulce. Ale według mnie powinieneś z tym jechać do serwisu. Hamulce to nie przelewki. Jedyne co możesz spróbować zrobić jeszcze przed serwisem to je WŁAŚCIWIE odpowietrzyć uzupełniając płyn. Zapowietrzone hamulce, być może przewody też do wymiany.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

23 Kwi 2013, 13:46

1. Jak stary jest płyn hamulcowy? Jak nie wymieniany to do wymiany.
2. Zapowietrzony jest układ hamulcowy.
3. Zrób to jak najprędzej, bo to powietrze z czasem przeniesie się do pompy ABS-u i zaświeci ci się czerwona kontrolka ( ta od hamulca ręcznego i poziomu płynu - oznacza ona równiez, że jest zapowietrzona pompa ABS-u ). A wtedy nie będzie już tak kolorowo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Maj 2013, 23:17

Zaczęła mrugać kontrolka hamulca, okazało się, że płynu jest zbyt mało, a do tego jest jakiś ciemny jakby brudny. Wymieniłem płyn, odpowietrzyłem przy kołach. Do tego jakiś cienki wężyk podciśnienia zsunął się (przy kolektorze ssącym, niedaleko przepustnicy) , włożyłem go i wszystko działa jak należy. Dziękuję za pomoc :)
Marian50P
Początkujący

28 Cze 2013, 10:25

podczas hamowania z obciążeniem dalej słabo hamował, a z przyczepą ledwo co. Udałem się do mechanika - tylne koła w ogóle nie hamowały, padł korektor siły hamowania. Teraz samochód hamuje jak "żyleta"
Marian50P
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczna jazda bez ładowania z gniazdka
    Brytyjski oddział jednej z wiodących marek zaprosił swoich klientów do przeprowadzenia szeroko zakrojonego testu samochodów hybrydowych. Okazało się, że samochody hybrydowe poruszały się na samym silniku elektrycznym ...