Seat Toledo II 1.6sr problem z obrotami

23 Sty 2016, 14:49

Witam. Od niedawna stałem się posiadaczem Seata Toledo 1.6sr z 2001 roku z przebiegiem 153tys. kilometrów. Ogólnie jestem zadowolony, ale mam z nim problem. Otóż podczas odpalania silnika na zimno jest względnie ok, ale zdarza się, że falują obroty. Jednak po rozgrzaniu samochodu auto przy dojeżdżaniu do skrzyżowań itp gaśnie w momencie kiedy wciskam sprzęgło lub wrzucam na luz. Obroty generalnie falują i często gęsto auto właśnie z tego powodu gaśnie. Zdarza się, że problemu tego nie ma, ale to rzadko. Co może być przyczyną? Diagnostyka komputerowa wykryła 3 błędy:
błąd wspomagania kierowniczego
błąd sondy lambda
błąd przepustnicy
Po odczycie błędów przeczyściłem ze znajomym przepustnice (nie była zanieczyszczona) ale no nic to nie pomogło. Jakieś sugestie?
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Sty 2016, 17:15

refresh//
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2001

22 Kwi 2016, 12:25

Xyoz napisał(a):błąd sondy lambda
błąd przepustnicy
Po odczycie błędów przeczyściłem ze znajomym przepustnice (nie była zanieczyszczona) ale no nic to nie pomogło. Jakieś sugestie?

Może padł krokowiec wbudowany w tą przepustnicę? A co z sondą jakie generuje napięcia? Może jest padnięta.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Porady dla kierowców przed wyjazdem na wakacje
    Dobre i sprawdzone w serwisie opony, prawidłowe ciśnienie, odpowiednia głębokość bieżnika, wyposażenie awaryjne – to najważniejsze elementy, które należy sprawdzić przed podróżą autem na wakacje. Ważna ...