Witam.
Posiadam Vectre B sedan 97r. 1,8 w gazie i nadszedł czas na zmianę , bo pełne odnowienie blacharsko-mechaniczne mogło by przewyższyć wartość samochodu.
BUDŻET: ok. 15,000 zł.
Oczekiwania:
Nadwozie: raczej Sedan , bo z hatchbacków tylko Astra III GTC mi się podoba ewentualnie A3 B6 , ale to już modele za ponad 20 tyś zł.
Paliwo: Benzyna + gaz (samodzielnie zagazować lub kupić już z LPG)
Drogą eliminacji, pozwólcie trochę rozważań:
Japońskie - mechanicznie podobno najlepsze na świecie, jednak za tą kwotę podoba mi się tylko mazda 6 lub 3 , ale podobno bardzo problemy z rdzą oraz silniki niezbyt tolerują gaz....
Ewentualnie lexus is200 , ale chyba w lexusa z takim budżetem nie chce się pakować, w dodatku bardzo mi sie nie podoba tył i te lampy.. "lexus japan style tuning" notabene w maździe też są w tym samym stylu, ale je jakoś bardziej bym przeżył. Lex jest taki spartańsko sportowy jak subaru impreza, niebieski kolor i złote felgi - średnio mi ten wyścigowy klimat siedzi
Francuzy - wiem , że dają radę... ale po prostu nie :
Zostają niemieckie samochody -
Rozważania - "polskie premium":
- Merc w203 - podoba mi sie tylko po lifcie (za mały mam budżet)
- Audi a4 b6 - myślałem nad tym , ale 1.8t nie znajde do 15tyś , po za tym a4 mi się od wersji b7 podoba (ten grill)
- e46 - mój faworyt , moj mechanik mowi zeby szukać tylko silnik R6 , 320 lub 323 (2,0 , 2,2 lub 2,5) - na początku odrzucał mnie stereotyp burackiego dresowozu , ale przejmowanie sie tym jest po prostu głupie
![Wink ;)]()
I analizując, że najbardziej mi sie podoba - i jest ogromny wybór częsci zamiennych i nie tak ciężko go utrzymać - wybrał bym go.
Bo jak nie to ford lub opel.
Vectre C biore pod uwagę,
a jakbym miał kupić forda mondeo mk3 , to juz wolałbym chyba włożyć 5 tyś w odnowienie mojej vectry b.
Więc na chwile obecną wychodzi , z tego , że moi faworyci nad którymi się zastanawiam to Vectra C lub Bmw E46... z naciskiem na BMW
Generalnie podchodzę do samochodu bardzo z rozsądkiem, nie imponuje mi wiejski tuning oraz ściganie z pod świateł - i kiedyś myślałem , że lepiej nowszego opla niż starsze bmw, ale teraz coraz więcej ludzi mi mówi , że nie do końca tak jest...
Rownie dobrze mógłbym kupić chavroleta sparka 2009 za tą cene a nie bmw 2001
![Uśmiechnięty :)]()
ale no nie popadajmy w skrajnośc
![Wink ;)]()
Na autosegment E sie nie porywam , ale taka bmw 3 jest całkiem do utrzymania.
Ps. początkowo chciałem auto do 12-13 tyś , ale nic specjalnego nie ma , wolałbym juz zrobić moją VB , więc dozbierałem do tych 15-16.
Jeszcze i tak trzeba pomyśleć o pieniądzach na pakiet startowy lub niespodziankę , i na to LPG o ile by nie było zrobione