Sedan / benzyna + gaz . Samochód do 15 tyś. zł

13 Maj 2015, 12:41

Witam.

Posiadam Vectre B sedan 97r. 1,8 w gazie i nadszedł czas na zmianę , bo pełne odnowienie blacharsko-mechaniczne mogło by przewyższyć wartość samochodu.

BUDŻET: ok. 15,000 zł.

Oczekiwania:
Nadwozie: raczej Sedan , bo z hatchbacków tylko Astra III GTC mi się podoba ewentualnie A3 B6 , ale to już modele za ponad 20 tyś zł.

Paliwo: Benzyna + gaz (samodzielnie zagazować lub kupić już z LPG)

Drogą eliminacji, pozwólcie trochę rozważań:
Japońskie - mechanicznie podobno najlepsze na świecie, jednak za tą kwotę podoba mi się tylko mazda 6 lub 3 , ale podobno bardzo problemy z rdzą oraz silniki niezbyt tolerują gaz....

Ewentualnie lexus is200 , ale chyba w lexusa z takim budżetem nie chce się pakować, w dodatku bardzo mi sie nie podoba tył i te lampy.. "lexus japan style tuning" notabene w maździe też są w tym samym stylu, ale je jakoś bardziej bym przeżył. Lex jest taki spartańsko sportowy jak subaru impreza, niebieski kolor i złote felgi - średnio mi ten wyścigowy klimat siedzi :)

Francuzy - wiem , że dają radę... ale po prostu nie : :D

Zostają niemieckie samochody -
Rozważania - "polskie premium":
- Merc w203 - podoba mi sie tylko po lifcie (za mały mam budżet)
- Audi a4 b6 - myślałem nad tym , ale 1.8t nie znajde do 15tyś , po za tym a4 mi się od wersji b7 podoba (ten grill)
- e46 - mój faworyt , moj mechanik mowi zeby szukać tylko silnik R6 , 320 lub 323 (2,0 , 2,2 lub 2,5) - na początku odrzucał mnie stereotyp burackiego dresowozu , ale przejmowanie sie tym jest po prostu głupie ;)
I analizując, że najbardziej mi sie podoba - i jest ogromny wybór częsci zamiennych i nie tak ciężko go utrzymać - wybrał bym go.

Bo jak nie to ford lub opel.
Vectre C biore pod uwagę,
a jakbym miał kupić forda mondeo mk3 , to juz wolałbym chyba włożyć 5 tyś w odnowienie mojej vectry b.

Więc na chwile obecną wychodzi , z tego , że moi faworyci nad którymi się zastanawiam to Vectra C lub Bmw E46... z naciskiem na BMW

Generalnie podchodzę do samochodu bardzo z rozsądkiem, nie imponuje mi wiejski tuning oraz ściganie z pod świateł - i kiedyś myślałem , że lepiej nowszego opla niż starsze bmw, ale teraz coraz więcej ludzi mi mówi , że nie do końca tak jest...
Rownie dobrze mógłbym kupić chavroleta sparka 2009 za tą cene a nie bmw 2001 :) ale no nie popadajmy w skrajnośc ;)
Na autosegment E sie nie porywam , ale taka bmw 3 jest całkiem do utrzymania.

Ps. początkowo chciałem auto do 12-13 tyś , ale nic specjalnego nie ma , wolałbym juz zrobić moją VB , więc dozbierałem do tych 15-16.

Jeszcze i tak trzeba pomyśleć o pieniądzach na pakiet startowy lub niespodziankę , i na to LPG o ile by nie było zrobione
freezerq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

13 Maj 2015, 15:38

FORD'a ciężko zagazować, są różnie opinie o LPG ale najlepiej gazować silniki 2.5.
Zobacz na:
Volvo S60 2.4
Toyotę Avensis I patrzyłeś?
Honda Accord VI?
SAAB np 9-3?

Lexus to nie tylko niebieski kolor i złote felunki ;D

Co do BMW to Twój mechanik ma rację szukaj silników R6 najlepiej powyżej 2.0.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

13 Maj 2015, 15:45

freezerq napisał(a):Ewentualnie lexus is200 , ale chyba w lexusa z takim budżetem nie chce się pakować, w dodatku bardzo mi sie nie podoba tył i te lampy.. "lexus japan style tuning" notabene w maździe też są w tym samym stylu, ale je jakoś bardziej bym przeżył. Lex jest taki spartańsko sportowy jak subaru impreza, niebieski kolor i złote felgi - średnio mi ten wyścigowy klimat siedzi :)

a szkoda szkoda, bo praktycznie w każdej kwestii zjada A4 B6 na śniadanie ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2015, 16:50

freezerq napisał(a):Więc na chwile obecną wychodzi , z tego , że moi faworyci nad którymi się zastanawiam to Vectra C lub Bmw E46... z naciskiem na BMW

Vectra C to fajny samochód ale wychodzi dość słabo przy bmw. Zachęcam do zakupu e46. Jeżeli trafisz na zadbany egzemplarz to nie pożałujesz. Części faktycznie nie są drogie, zamienników nie brakuję.
Masz 15 tys, więc spokojnie celuj w R6, im większy tym lepiej.
freezerq napisał(a): bardzo mi sie nie podoba tył i te lampy..

Mam podobnie :D o ile sylwetka lexa bardzo mi się podoba to tych tylnych lamp jak z wiejskiego odpustu bym nie przebolał :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

13 Maj 2015, 19:43

od tych lamp zaczęły się wszystkie "lexus looki" na allegro do praktycznie każdego auta :mrgreen:
Też mi nie leżą ale przynajmniej przy srebrnym się nie rzucają w oczy. I tak celuję w takie z czarnym wkładem albo sam przerobie wnętrze jak robi wielu użytkowników :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 21:16

Kieł napisał(a):Zobacz na:
Volvo S60 2.4
Toyotę Avensis I patrzyłeś?
Honda Accord VI?
SAAB np 9-3?

Z tych które wymieniłeś podoba mi się volvo s60 - też się zastanawiałem.., tylko środek , kokpit taki trochę starodawny i często w takim wyblakłym kolorze ale to szczegół

saab też fajny ale bardzo mi sie kojarzy z taka vectra/calibra po tuningu :mrgreen: , Avensis mi nie leży , a accord do 2002 - szukam czegoś lepszego

@ Dzida
Co do lexusow - jasne , to , że tylko i wyłącznie wizualnie mi się element nie podoba nie zmienia faktu , że lex jest to pionier motoryzacji pod każdym względem.
Mam znajomego fanatyka japońskich marek, wysyłał mi jakieś światowe rankingi awaryjności - gdzie najgorsze auta to były właśnie niemieckie - które rzekomo wygrywają tylko w rankingach robionych przez siebie itp dłuższa fanatyczna historia...
Ale umówmy się , żyjemy w Polsce i szukam auta do 15tyś i musi mi się podobać i łatwo naprawiać... a podobno w japońcach niektórych żarówkę się wymienia 1,5 godziny... no ale nie o tym mowa , mały OFFTOP

co do japońców - no ta mazda 6 bardzo mi się podoba, dziś długo szukałem i nawet dzwoniłem na 2 ogłoszenia , ale w każdym mówią , że są "jakieś tam" odpryski lakieru itp, bo wiadomo auto nie z salonu i takie tam ;) a to już pewnie początek problemu z rdzą , a wiem po oplu , że blacharka jest najdroższa.

Więc można powiedzieć w kolejności na dzień dzisiejszy
1. e46
2. mazda 6 ,
3. volvo s60/vectra c

Jeśli chodzi o e46 jest szansa na egzemplarz po lifcie za 15 w dobrym stanie czy na pewno nie? to wróżenie z fusów , ale może jakiś wasz kolega kiedyś kupił :) i podobno rozrządu się nie wymienia tylko oleje i filtry bo jest łańcuch? :)
freezerq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford GT
    Ford GT nie jest oczywiście modelem seryjnym, a egzemplarzem po skrajnych modyfikacjach dokonanych przez Performance Power Racing z Florydy. Specjaliści z tej firmy w konstrukcji pojazdu zastosowali materiał wykorzystywany ...
    Peugeot 208 1,2 PureTech o mocy 110 KM
    Samochód ten wyposażony jest standardowo w silnik generujący 110 KM. Jest to jednostka benzynowa o pojemności 1,2 litra, umożliwia ona przyspieszenie od 0 do 100 km/h w czasie 10,7 sekundy, s średnie spalanie według ...

13 Maj 2015, 21:19

SAAB 9-3 ma sporo wspólnego z Vectrą C.
"...a accord do 2002 - szukam czegoś lepszego" - pod jaki względem "lepszego"? ;]
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

13 Maj 2015, 21:55

Kieł napisał(a):pod jaki względem "lepszego"? ;]

tzn chodzi mi o to , że te accordy po 10-11tyś stoją już na full wypasie, i jak już rocznik powiedzmy 2001 to wolałbym to bmw , a jak marka "nie premium" to chciałbym wyższy rocznik jak mazda czy opel koło 2004 np.

Rozumiesz prawda? :)

@edit , rozumiem, że można kupić coś tańszego a resztę kasy trzymac na ewentualne naprawy albo nowy zegarek i 2 koszule , ale w takim wypadku to wolałbym włożyć 5tyś w vectre i zrobić ją na błysk , wtedy wydaje 5tyś a nie nawet te 11 :)
freezerq
Nowicjusz

13 Maj 2015, 22:12

mg zt 2.5 v6 powinieneś zmieścić się w budżecie.
Do tego LPG i śmigasz w dobrych pieniądzach:)
j0zek

14 Maj 2015, 06:46

freezerq napisał(a):nie zmienia faktu , że lex jest to pionier motoryzacji pod każdym względem.

Jakim pionierem motoryzacji ?? :D Przecież lexus to marka powstała na końcu lat 80-tych :mrgreen: i rewolucji na rynku motoryzacyjnym nie zrobiła ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

14 Maj 2015, 07:30

słyszałem od tego znajomego o najbardziej zaawansowanej technologii hybrydowej wlasnie w lexusach oraz miejsca w rankingach np. angielskich Warranty Direct , JD Power i szczegolnie podobno najbardziej cenionym na swiecie - amerykańskim Customers Reports.

Oraz w ramach ciekawostki wyniki na niemieckim torze Nurnburgring, gdzie najszybsze BMW zajmuje 60 miejsce, audi 50 , a lexus 5 ... Pierwsza trojka to auta brytyjskie Gumpert i Radical.

Ale na prawdę nie o tym mowa , nie chce tutaj robić bitew niemieckie vs. japonskie bo to dyskusja na 100 stron spamu.

Temat założyłem , aby dopasować najlepsze rozwiązanie pod moja sytuację :yes:
Więc proszę o propozycje i rady odnoszące się do mojej sytuacji lub opinie dotyczące moich faworytów - na co uważać, o czym pamiętać itp
freezerq
Nowicjusz

14 Maj 2015, 14:20

Jak dla Ciebie hybryda to pionierski temat, który wyznacza prym marki to nie mam pytań. :lol:

Tak jak Kirin napisał - Lexus to marka powstała ponad 20 lat temu i naśladuje w budowie swoich markę BMW starając się zostać bezpośrednią konkurencją...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Maj 2015, 17:56

Zależy co nazwiemy bycie pionierem. Tak jak autor powiedział w hybrydach przodują gdzie właśnie Niemcy się wyłożyli (BMW nawiązało z nimi współpracę w tej technologii za diesle). Nie starają się wymyślać ciągle coś nowego jak Audi czy BMW w wyścigu zbrojeń (np. downsizing, nagromadzenie elektroniki) tylko czekają na wpadki konkurencji i dopracowują swoje, dlatego tak są wysoko w rankingach :D Ale np. oni pierwsi wprowadzili tak dziś popularne LEDowe oświetlenie w LS600h :yes:
Dzisiaj pionierowanie w motoryzacji to wymyślanie takich durnot, które nikomu do życia nie są potrzebne ale fajnie wyglądają w ulotkach i drogo w serwisie, więc Lexus poszedł po rozum do głowy i czeka aż inni się wykończą :mrgreen:

I żeby nie było BMW jest bardziej pionierską marką (poza hybrydowym napędem) ale Lexus bardziej sprawdza i dopracowuje swoje modele/rozwiązania co widać w nowszych modelach :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Maj 2015, 21:54

Sam wiesz z racji wykształcenia, że te hybrydy to ślepy zaułek. Pierwsze auta były elektryczne... Downsizing itp... w latach 70 BMW miało auto seryjne z turbo i nieseryjne silniki robili 1.5 1500 koni... a dzisiaj się podniecają, że jakiś VW ma mieć 1.0 ponad 200 ps... ogólnie masz rację, że dzisiejsze "pionierstwo" w motoryzacji to kit.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Maj 2015, 22:06

Pierwsze Lexusy wzorowały się bardziej na Mercedesie niż na BMW (np. LS 400). Co do jakości Lexusa to przypomina się historia pewnego egzemplarza z 1992 roku:
http://motoryzacja.interia.pl/news-770- ... Id,1393429
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002