Sedan do 13tys

12 Sty 2018, 17:21

Witam.
Za 2-3 miesiące planuję zmienić samochód na "nowy", większy. Zastanawiam się już od dłuższego czasu, trochę poczytałem i dalej mam problem. Na same auto mam do przeznaczenia maksymalnie 13tys, szukam sedana.
Otóż zastanawiam się nad tymi modelami:
- BMW e46 fl 2.0 - 2.5
- Laguna 2 fl 1.8 lub 2.0
- Mondeo mk3 fl 1.8 lub 2.0
- Mazda 6 2.0
- Audi a6 c5 1.8t lub 2.4
- Opel Vectra C 1.8

Jeżdżę 20km w jedną stronę do pracy i od czasu do czasu jakaś wycieczka "gdzieś dalej". Rocznie zamykam się w 15tyś km więc w grę wchodzi benzyna, ewentualnie gaz, a za diesla podziękuję. Samochodem będę jeździł najczęściej sam lub z jednym pasażerem, także miejsca nie musi być przesadnie wiele, choć sporadycznie ktoś czasem zasiądzie na kanapie. Bagażnik w moim aktualnym golfie 4 (330l) jest także wystarczający. Chciałbym aby samochód był ze mną ok 5 lat.
Może miał ktoś styczność z tymi modelami? Najlepiej kilkoma co by mieć obiektywne porównanie :)
I jeszcze tak podpytam. Czy Audi a4 b6 2.0 jest możliwa do znalezienia w tej cenie w dobrym stanie? Osobiście WYDAJE MI SIĘ, że nie, ale jednak jest wiele ogłoszeń mieszczących się w moich finansach.
ojejukiero
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 04 1993
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: golf 4
Silnik: 1.9 tdi 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

12 Sty 2018, 19:20

Taka kolejnosc:
E46 - najgrabniejszy i najtrwalszy za to stary i wyeksplatowany
Mazda 6 - dobre wypozażenie ale za 5 lat może zardzewieć w pył
Mondeo - ładny ale potrafi męczyć usterkami
Laguna - dobre wyposażenie ktore może sprawiać problemy
A6 - drogi w utrzymaniu i zajechany
Vectra - tandetny ale tani w eksploatacji
:twisted:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Sty 2018, 19:51

w tym problem, że mazda przed liftem bardzo rdzewieje, a na polift mi nie styknie. czy w maździe rdzewieje tylko górna karoseria, czy tez podłoga i ogólnie razem z felgami i wentylami? :D
Najlepszym wyborem wydaje mi się być e46 i laguna, która po lifcie miała (podobno) większość usterek poprawionych. Za to od dawna podobała mi się mazda, od tak :?
ojejukiero
Nowicjusz

12 Sty 2018, 20:07

Czego oczekujesz od auta? Ja bym na wstępie odrzucił Mazdę, po co kupować rdzewiucha.
E46 będzie zajeżdżone przez młodych.
Laguna po lifcie jest poprawiona, ale jak kupisz wersję z kupą elektryki to może być ciężko (to nie jedynka, u mnie np. błędów zero i nadal działa cała elektryka, a to Francuz przecież).
Mondeo... Chyba najlepsza opcja i złoty środek.
A6 daj sobie spokój, masa szrotu i drogi serwis.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

13 Sty 2018, 11:01

Czego oczekuje? Żeby mnie przyjemnie, w spokoju woził i chciałbym spokojnie wyprzedzać, a nie w strachu :D i tak jak wszyscy, by było z nim jak najmniej problemów. Spalanie jest na dalszym miejscu - przy takich przebiegach fortuny nie stracę, ewentualnie kiedyś wstawię gaz.
ojejukiero
Nowicjusz

13 Sty 2018, 12:04

Co Ty przedlift i polift rdzewieje tak samo to jest kwestia wieku i utrzymania konkretnego egzemplarza, jezeli nie masz czasu na zabawe w kolumba to olej Mazdę ale to bardzo fajne auto które kosztuje grosze właśnie ze względu na znany wszystkim stereotyp, gnije podwozie jak najbardziej przed zakupem tylko i wyłącznie wizyta na podnośniku/kanale, lepiej pod tym wzgledem maja się amerykańce bo miały zabezpieczone fabrycznie progi ale wiekszosc ma powypadkowa historię.
E46 w obiecujacym stanie to tez walka z wiatrakami ale dla chcacego nic trudnego
Laguna loteria ale od każdej reguły są wyjątki i tez jest w dobrym stosunku jakosci do ceny
Chyba powinieneś polować na BMW albo na tą beznadziejną wewnatrz Vectrę, albo zaszalej z Mazdą, najlepiej to odrzuc Forda i Audi i na początek obejrzyj wszystkie pozostałe auta w swojej okolicy i zrobisz sobie rozeznanie o :ok:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

13 Sty 2018, 13:27

Oczywiście przed decydującym wyborem chciałbym pojeździć i znaleźć się w każdym z nich. Podnośnik jak i podpięcie pod komputer w znajomym serwisie, takze o to bym aie nie martwil.
Może ktoś coś na tematu a4 b6? Czy olać z góry w tej kwocie?
ojejukiero
Nowicjusz