Sedan do 15tys

25 Lut 2018, 17:33

Cześć, szukam jakiegoś autka w budżecie 15tys. Czego wymagam:
- Sedan
- Rocznik powyżej 2000
- Dużo miejsca dla kierowcy (mam 2m wzrostu)
- Mała awaryjność
- Dobre zabezpieczenie auta przed rdzą
- Mile widziane niskie spalanie
- Silnik benzynowy (będzie zakładany gaz)
- Nie potrzebuję strasznie mocnego silnika, wystarczy mi taki, aby był adekwatny do gabarytów auta. Myślę, że więcej niż 2.0 mi nie trzeba.

Macie jakieś propozycje? :D
pablo99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2017
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

26 Lut 2018, 18:51

S60 (moje 190 mieściło bez problemów), Mondeo mk3 po lifcie, Vectra C/Signum, Saab 9-3/9-5, e39, 407
Bardzo ciekawym, przestronnym autem będzie hjundaj sonata - ale tutaj raczej coś powyżej 2.0
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2018, 23:17

S60 - okej, na jakie silniki warto tu zwrócić uwagę?
Mondeo - zastanowię się
Vectra C - kategorycznie odpada, nie siedzi mi się w niej wygodnie
Signum - odpada, chciałem sedana
Saab - podobno dosyć awaryjne, jeśli chodzi o silnik, może się ktoś do tego odnieść?
407 - czytałem również o nich i ponoć także dosyć awaryjne, głównie jeśli chodzi o elektronikę
e39 - ciekawsze dla mnie wydaje się e46, za którym też przemawia większa dostępność na rynku wtórnym
Sonata - też się zastanowię
pablo99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2017
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

27 Lut 2018, 08:29

407 - ma dobre, proste silniki benzynowe. Co do elektryki, jeżeli auto bezwypadkowe nie obawiał bym się tego aż tak bardzo, uwaga na zawieszenie, bo jest dość skomplikowane.
Saab to w zasadzie bliźniak Vectry/Signum
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Lut 2018, 18:36

pablo99 napisał(a):Saab - podobno dosyć awaryjne, jeśli chodzi o silnik, może się ktoś do tego odnieść?

W sumie 1.8t, 2.0t i 2.0T to ten sam silnik, montowany również w vectrze, od znaczka saab'a nie psuje się jakoś bardziej
1.8/140 to też pancerna konstrukcja znana z opli

pablo99 napisał(a):e39 - ciekawsze dla mnie wydaje się e46, za którym też przemawia większa dostępność na rynku wtórnym

Tylko, że e46 jest po prostu ciasne
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...