Sedan do 20tys w mieście

30 Lip 2016, 17:34

Witam wszystkich

Planuje przesiąść się z VW golfa na coś "większego" a konkretnie to szukam sedana do 20-22 tysięcy, auto nie starsze niż 10 lat, głównie będzie jeździć po mieście, rocznie około 20tys km. W oko wpadła mi Mazda 6, Opel Vectra i chyba najbardziej urzekł mnie pug 407. Peugeota miał znajomy z silnikiem 2.0 i bardzo chwalił za wygodę, ekonomię i ogólnie za przestrzeń w środku. A może jakieś inne propozycje i co jest warte uwagi? ☺️

Pozdrawiam ☺️
ArcziGT
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf 4
Silnik: 1.6 16v 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Lip 2016, 17:53

Jak będziesz się trzymał głupiego wymogu "nie starsze niż 10 lat" to możesz łatwo utopić kasę w pogoni za rocznikiem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

30 Lip 2016, 18:08

Myślę że to nie jest głupi wymóg a prosiłbym o pomoc w wyborze a nie o "moralizowanie"... lecz skoro koledze nie podoba się to co napisałem to ujmę to inaczej: szukam auta takiego co by go ruda szybko nie zjadła. Nie zależy mi na tym żeby auto było jak najnowsze :ok: zależy mi na JAK NAJMNIEJSZYM SPALANIU co nie znaczy że ma palić 6l w mieście bo wiadomo jak jest :D no i żeby rzadko odwiedzać mechanika
ArcziGT
Nowicjusz

30 Lip 2016, 18:30

ArcziGT napisał(a):szukam auta takiego co by go ruda szybko nie zjadła
a w propozycjach Mazda 6 :mrgreen:
Jeśli niegnicie jest numero uno to za 20k kupisz całkiem ogarnięte Ałdi a4 b6, na propsie 1.8t i 2.0. Jego niegnilność jest mocno teoretyczna, bo występuje jeśli auto było niebite/dobrze naprawione po kolizji, a o takie ciężko, jednak będzie lepiej niż w Maździe.
Z wad to nie pali najmniej i ma drogie przednie zawieszenie. Jego odpowiednikiem (dosłownie, jeśli mamy na myśli wady) jest 407, który w zamian wysokiego spalania ma kapryśną elektrykę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Lip 2016, 18:44

Dziękuję za odpowiedź :) ale hmmm... Nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem audi mimo że wiele osób zachwala no i trochę odstrasza mnie to spalanie :D również nie przekonuje mnie jakby to powiedzieć... jednolite wnętrze, takie nudne się wydaje ale czy faktycznie w peugocie elektryka tak często pada? a może jakieś inne propozycje? :)
ArcziGT
Nowicjusz

30 Lip 2016, 18:50

Renault Laguna II FL, Saab 9-3/9-5, Volvo s60, Lexus IS, Honda Accord VII, Kia Magentis/Hyundai Sonata
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...

30 Lip 2016, 19:32

Vectra C z silnikiem 1.8 122KM lub jeśli nie masz w planach LPG to 140 konny też będzie ok.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra