Sedan do 25.000zł - Opel? Mazda? Ford? ...???

Jaki samochód do 25.000?

Opel Vectra
1
7%
Mazda 6
6
43%
Ford Mondeo
1
7%
BMW
1
7%
Audi A4
5
36%
Razem głosów : 14

04 Lip 2010, 12:06

Witam,
Na formu znalazłam bardzo dużo cennych informacji, więc ponownie postanowiłam prosić o indywidualną poradę. :)
Od dłuższego czasu poszukujemy z mężem pierwszego samochodu ale ciężko nam znaleźć coś spełniającego nasze wymagania (a to za stary, a to za drogi w utrzymaniu, a to awaryjny, itd.).
Na początku, przeznaczyliśmy kwotę do 20.000zł ale udało się jeszcze troszkę uzbierać i teraz chcemy przeznaczyć 25-27tys.

Założenia mamy takie:
- do 25.000zł (max 27.000)
- segment C (D?)
- raczej: sedan/limuzyna
- może być benzyna (zastanawiamy się czy nie warto zagazować)
- 1.8 (?)
- 4/5 drzwiowe
- na ok. 4-5 lat
- ewentualne części: w miarę tanie, łatwo dostępne
- oczywiście: bezpieczny, bezawaryjny
- do jazdy po mieście i na wakacje
- Nasze typy: Opel Vectra, Ford Mondeo, Mazda 6 (znajomi polecają: BMW, Toyote)

Bardzo proszę o pomoc i opinie.
asia007
Nowicjusz

Miejscowość: dolnośląskie

04 Lip 2010, 16:21

1. Mazda
2. Audi
wiechuuu
Początkujący

Miejscowość: Rybnik

04 Lip 2010, 20:23

Mazda nam się podoba ale czytałam dużo opinii, gdzie użytkownicy narzekają na:
- bardzo słabe wyciszenie i
- rdze - szybko pojawiające się ogniska korozji.
Trafiają się też opinie, w których właściciele Mazdy6 narzekają, że przy przebiegu ok. 150tkm padają silniki. Więc już zaczeliśmy mieć wątpliwości co do Mazdy.
asia007
Nowicjusz

04 Lip 2010, 20:44

Chyba takie, które 150 tyś mają 2 a najpewniej 3 raz :mrgreen: Od siebie polecę mondzioła. Naprawdę fajne i nieawaryjne auto.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Lip 2010, 20:48

hm zależy jaki silnik , np ja mam w mojej mazdzie 323f BJ 01r 2.0 DITD 90 konnego i przy NIBY 138 tyś km z kawałkiem to narazie turbina zaczyna szwankować , pewnie do 10 tyś będzie regeneracja , bo w serwisie mi zawołali z robotą prawie 8 tyś za turbinke nową , fakt wyciszenie do najlepszych nie należy w mazdach , ale myśle ze rdza a mazda 6 to mija się z celem , no i za 25-27 tyś napewno kupi Pani lepiej wyposażoną i wizualnie ładniejszą Mazde niż powiedzmy Audi a4 02-04r , no ale 04r to będzie już trudno dorwać jakąś dogodną a np. Madzie 6 taka 03-04r piękna oraz ładnie wyposażona , gdzieśwyczytałem na tym forum jak ktoś pisał że Mazdy i Toyoty się nie psują , myśle że jak by poprzedni użytkownik mojej Mazdy ją bardziej szanował to nie było by teraz problemu z Turbiną . To tylko napisałem od siebie , raczej na mojej opini się nie opierajcie wypowiedzą się lepsii znawcy odemnie :) . Pozdrawiam
wiechuuu
Początkujący

04 Lip 2010, 20:56

Myślę, że Twoje problemy z turbiną nie wynikają z braku jej poszanowania przez poprzedniego właściciela a z braku Twojej świadomości co do realnego przebiegu tego auta...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2020 roku (PZPO)
    Pierwsza połowa roku bardzo zła, kolejne kwartały coraz lepsze. Według danych Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego (PZPO) w czwartym kwartale 2020 roku widać częściowe odbicie sprzedaży opon na rynek – wzrosty ...

04 Lip 2010, 20:56

Ja polecam Skode Octawia. Dla mnie jest to wymarzony samochód, i chyba ogólnie też przez polaków (Skoda jest najchętnie kupowanym samochodem w Polsce). Oprócz tego to Audi. Nie wiem jak sprawa w tej cenie wygląda z Volvo, ale też są to ciekawe autka chodź już drogie w utrzymaniu.
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1998

04 Lip 2010, 21:31

patrząc nie patrząc , mój samochód nie wygląda napewno na 250tyś km , no chyba że silnik jest poskładany z jakieś powypadkowaj mazdy i takie tam , ale kto to wie , ważne że się dobrze sprawuje ;)
wiechuuu
Początkujący

05 Lip 2010, 19:47

asia007 napisał(a):- do 25.000zł (max 27.000)

Czy wzięliście pod uwagę koszt wymiany płynów, filtrów i rozrządu po zakupie?

W każdym razie Mazda ma tutaj dużego plusa, ponieważ wszystkie benzyniaki w szóstce są na łańcuchu, więc koszta ograniczą się do płynów i filtrów.
Z kolei Mondeo za tę kasę będzie nowsze.

Vectra to chyba optimum, bo jednak za 25 tysięcy trzeba się będzie dobrej Mazdy naszukać.
Sam poszukuję dla siebie któregoś z tych aut, ale do 30 tysięcy i też lekko nie ma :)

A i jeszcze co do mazdy - benzyniak jest pewniejszy, bo diesle lubią niestety znikać..
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

10 Lip 2010, 07:11

unknownman napisał(a):
asia007 napisał(a):- do 25.000zł (max 27.000)

Vectra to chyba optimum, bo jednak za 25 tysięcy trzeba się będzie dobrej Mazdy naszukać.
Sam poszukuję dla siebie któregoś z tych aut, ale do 30 tysięcy i też lekko nie ma :)

Niby dużo tych samochodów na sprzedaż a jak przychodzi do wybrania czegoś konkretnego - to lipa.
Jedziemy dziś na giełdę - może uda się znaleźć coś ciekawego.

Wśród naszych znajomych panuje kult Forda Mondeo, nam wizualnie najbardziej podoba się Opel Vectra i Mazda. Zobaczymy...
asia007
Nowicjusz

11 Lip 2010, 10:33

unknownman napisał(a):W każdym razie Mazda ma tutaj dużego plusa, ponieważ wszystkie benzyniaki w szóstce są na łańcuchu, więc koszta ograniczą się do płynów i filtrów.

łańcuchy też się wymienia, co prawda rzadziej (teoretyczna trwałość to ~200-300 tyś km), jednak też jest to część eksploatacyjna.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

11 Lip 2010, 14:13

A Opel Vectra?
Bardzo nam się podoba (wizualnie) i już od kilku miesięcy jest naszym faworytem.
asia007
Nowicjusz