REKLAMA
No generalnie sprawa wygląda tak, że dany samochód ma być do naprawienia przez każdego mechanika na prowincji - moi rodzice mają sprawdzonego mechanika, u którego się serwisują i kupują też samochód pod tym kątem, żeby nie było problemów z jego naprawą, bo bądźmy szczerzy, ale w używanym aucie zawsze będzie coś do naprawy. Mechanik jest rzetelny i porządny, sam się u niego serwisuje i złego słowa nie mogę powiedzieć.
@Dzida co do zakupu Mondeo niestety ale auto musi mieć możliwość założenia gazu. Prawie udało mi się ich namówić na Lancera 1.6, którym jeździ yeti, ale okazało się, że nie podoba im się organoleptycznie + obawa przed zakupem japończyka. Z tego co wiem to wszystkie silniki forda znoszą LPG kiepsko, bo mają mechaniczną regulacje luzów zaworowych. Dodatkowo w przypadku Mondeo - ten samochód jest zwyczajnie za duży .
Wymiar 4.6m to absolutny maks jaki rozpatrujemy, ponieważ dłuższy samochód prawie na pewno nie wjedzie do garażu ze względu na zjazd do garażu.
Głównym założeniem jest ekonomia tj. jak najmniejsze spalanie + koszty napraw.
Co do silnika 1.6 MPI - tata ma znajomego w pracy, który jeździ A4 B6 w kombi z tym silnikiem - spalanie LPG jest na poziomie 8.5/100. Poprosiłem, żeby się przejechał w najbliższym czasie, żeby się upewnić czy dynamika jest zadowalająca.
@Invi - patrzyliśmy na Twoje propozycje, ale odpadły one ze względu na (dane z autocentrum):
- Volvo s60 2.4 140 - średnie spalanie LPG 10/100
- Volvo s40 2.4 140 - średnie spalanie LPG 11.2/100
- Citroen c5 2.0 140 - średnie spalanie LPG 8.8/100, ale niestety ma 4.78m
- Astra 1.4T - nie podoba się wizualnie plus mój tata nie jest zadowolony widząc, że auto ma zamontowane turbo (potencjalna dodatkowa usterka)
- Civic VIII - nie podoba się wizualnie
Były propozycje jeszcze:
- Kia Ceed - kiepskie silniki do LPG
- Hyundai i30 - j/w
- Seat Exeo - niestety też jest za długi i też brany byłby silnik 1.6MPI
Wiem, że wybrzydzam na lewo i prawo, no ale trudno - jeśli macie jeszcze jakiś sensowny model w tym pułapie do polecenia (gdzie może być również jak widać za 15k a nie 30), który ma bagażnik rozmiarów Audi A4 B6 to chętnie przyjrzymy się temu modelowi .
Dzięki za pomoc
Edit:
Tak, wiem że sam proponowałem Mondeo, ale wtedy jeszcze nie brałem pod uwagę problemu z wjazdem do garażu - niestety teraz wymiar max to 4.6m gdzie jednak lepiej być bliżej 4.5 niż 4.6.