02 Lis 2016, 21:51
Witam
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym na początku się przywitać.
Zwracam się do was z problemem kupna jakiegoś sedana powiedzmy do 35 000 zł.
Przebieg jaki robię rocznie to jakieś 5 - 6 tyś km. Głównie są to sporadyczne podjazdy na uczelnie 10-15 min po mieście i 2 razy w miesiącu trasa po 300km. Co do silnika to wiem że ma być on mocny przynajmniej 200 km. Benzyna czy diesel - byłem nastawiony na diesla ale po przeczytaniu podwieszonego tematu mam w głowie sieczke. Z Lpg mam przykre wspomnienia.
Czego oczekuję od samochodu - przede wszystkim aby był zrywny i wygodny. Nie jeżdzę na maksa od świateł do świateł, po prostu lubię sobie czasami przycisnąć tak dla "rekreacji". Do tego chciałbym aby był jak najmniej awaryjny(nie wymagam cudów). Do tego chciałbym aby miał wyposażenie bardziej bogate niż biedne, no i aby wyglądał ciekawie(lubię ostre rysy). Najlepiej jakby jeszcze był młodszy niż 10 lat.
Najbardziej mi odpowiada Bmw e60 z silnikiem 3.0(nie wiem jeszcze jakim ale oba są polecane) w wersji poliftowej. Bardzo mi się w nim podoba wygląd zewnętrzny jak i wewnętrzny. Jednak za te pieniądze bardziej jest prawdopodobne kupić bubla niż samochód. Ponadto ludzie straszą że bmw to nie są tanie auta w eksploatacji. No i Lpg odpada ze względu na wtrysk bezpośredni. Podobna sprawa jest z e90 z tym, że jest młodsze ale jeszcze droższe.
Jest jakaś dobra alternatywa dla bmw, jeśli chodzi o jakość prowadzenia, wnętrza, mocy i kosztów utrzymania? Powiem jeszcze że nie podchodzą mi volkswagen'y i francuzy.
Wiem, że są to dość duże wymagania jak na taki budżet ale mam wrażenie że da się coś jednak wyhaczyć.
Z góry dziękuje