Sedan do 65 tyś zł na długie trasy

31 Mar 2020, 18:15

Witam,

przymierzam się do zakupu samochodu i chciałbym się zwrócić o pomoc/ poradę gdyż od paru tygodni przeglądam ogłoszenia oraz czytam artykuły o konkretnych modelach jakie wstępnie wybrałem co na ten moment nie ułatwia mi wyboru :).

Kwota jaką planuję przeznaczyć na samochód to ok 65 tyś, jeżeli będzie taka potrzeba jestem w stanie dołożyć jeszcze 5 tyś.

Szukam auta raczej tylko w sedanie w miarę młodego od ok 2014, jeżeli chodzi o moc to od 150 KM w górę, potrzebuję samochodu dynamicznego o dobrym prowadzeniu oraz oczywiście wygodnego. Samochód będzie służył do pokonywania tylko długich dystansów, rocznie ok robię 30-40 tys km więc preferowany będzie tutaj diesel. Celuję raczej w skrzynię automatyczną. Jeżeli chodzi o koszty utrzymania, części- żeby nie były gigantyczne i nie powodowały dużego uszczuplenia portfela.

Moje typy to:
1)Peugeot 508 2.0 180KM
2) Ford Mondeo MK5 2.0 150 lub 180 KM ( tutaj obawiam się automatu)
3) Kia Optima 1.7 VGT CRDI 141KM ( to auto bardzo mi się podoba, moja obawa co do tego egzemplarza to moc w połączeniu z automatem a wielkość samochodu)

Z góry dziękuję za pomoc, spostrzeżenia lub przedstawienie innych samochód które byłyby godne uwagi.
Lucas9874
Obserwowany

31 Mar 2020, 21:30

Wszystkie typy masz ok, choć ten 1.7 w Kii słabawy. Mondeo najlepiej się prowadzi i najpraktyczniejszy (liftback), silnikowo na równi (dobrze) z 508.

Do listy można dopisać Skodę Superb i Mazdę 6
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Kwi 2020, 14:51

Właśnie Mazdę 6 też bym rozważał, natomiast Superb jakoś mi nie podchodzi.
Co do Mondeo- naczytałem się różnych opinie na temat tej skrzyni powershift i sam nie wiem co o niej sądzić teraz.
Lucas9874
Obserwowany

02 Kwi 2020, 06:45

Lucas9874 napisał(a):naczytałem się różnych opinie na temat tej skrzyni powershift i sam nie wiem co o niej sądzić teraz

Powershift wylatuje z hukiem prawie ze wszystkich aut forda. Ale akurat do Mondeo w dieslu jeszcze go pakują. Nowe benzyny wyposażane są w 8-stopniowy hydrokinetyk. Niestety, ale średni bezawaryjny przebieg dla tych skrzyni to raptem 100kkm. Jak już mondeo diesel to w manualu. Chyba, że lubisz gry losowe i nie szkoda Ci 15 tys zł na skrzynię biegów :)
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...