Sedan do 65 tyś zł na długie trasy

31 Mar 2020, 18:15

Witam,

przymierzam się do zakupu samochodu i chciałbym się zwrócić o pomoc/ poradę gdyż od paru tygodni przeglądam ogłoszenia oraz czytam artykuły o konkretnych modelach jakie wstępnie wybrałem co na ten moment nie ułatwia mi wyboru :).

Kwota jaką planuję przeznaczyć na samochód to ok 65 tyś, jeżeli będzie taka potrzeba jestem w stanie dołożyć jeszcze 5 tyś.

Szukam auta raczej tylko w sedanie w miarę młodego od ok 2014, jeżeli chodzi o moc to od 150 KM w górę, potrzebuję samochodu dynamicznego o dobrym prowadzeniu oraz oczywiście wygodnego. Samochód będzie służył do pokonywania tylko długich dystansów, rocznie ok robię 30-40 tys km więc preferowany będzie tutaj diesel. Celuję raczej w skrzynię automatyczną. Jeżeli chodzi o koszty utrzymania, części- żeby nie były gigantyczne i nie powodowały dużego uszczuplenia portfela.

Moje typy to:
1)Peugeot 508 2.0 180KM
2) Ford Mondeo MK5 2.0 150 lub 180 KM ( tutaj obawiam się automatu)
3) Kia Optima 1.7 VGT CRDI 141KM ( to auto bardzo mi się podoba, moja obawa co do tego egzemplarza to moc w połączeniu z automatem a wielkość samochodu)

Z góry dziękuję za pomoc, spostrzeżenia lub przedstawienie innych samochód które byłyby godne uwagi.
Lucas9874
Obserwowany

31 Mar 2020, 21:30

Wszystkie typy masz ok, choć ten 1.7 w Kii słabawy. Mondeo najlepiej się prowadzi i najpraktyczniejszy (liftback), silnikowo na równi (dobrze) z 508.

Do listy można dopisać Skodę Superb i Mazdę 6
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Kwi 2020, 14:51

Właśnie Mazdę 6 też bym rozważał, natomiast Superb jakoś mi nie podchodzi.
Co do Mondeo- naczytałem się różnych opinie na temat tej skrzyni powershift i sam nie wiem co o niej sądzić teraz.
Lucas9874
Obserwowany

02 Kwi 2020, 06:45

Lucas9874 napisał(a):naczytałem się różnych opinie na temat tej skrzyni powershift i sam nie wiem co o niej sądzić teraz

Powershift wylatuje z hukiem prawie ze wszystkich aut forda. Ale akurat do Mondeo w dieslu jeszcze go pakują. Nowe benzyny wyposażane są w 8-stopniowy hydrokinetyk. Niestety, ale średni bezawaryjny przebieg dla tych skrzyni to raptem 100kkm. Jak już mondeo diesel to w manualu. Chyba, że lubisz gry losowe i nie szkoda Ci 15 tys zł na skrzynię biegów :)
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...