Sedan do 90 tys. PLN.

06 Cze 2021, 09:49

Witam wszystkich,

Szukam relatywnie trwałego auta w benzynie i automacie. Opcje nad jakimi się zastanawiam to:
- Alfa Romeo Giulia 2.0,
- Mercedes-Benz Klasa C W205 2.0,
- Volkswagen Passat B8 2.0 1.8 1.5 1.4,
- Mazda 6 III 2.5 2.0,
- Renault Talisman 1.6.

Co myślicie o tych samochodach? Wytrzymają jeszcze trochę czy teraz już każde nowe auto się psuje?
Elyia
Nowicjusz

06 Cze 2021, 10:15

Z tego co wymieniasz zdecydowanie Mazda, obydwa silniki spoko.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Cze 2021, 10:54

To co powiedział przedmówca, pierwszy wybór to Mazda z możliwie najmocniejszą jednostką.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

06 Cze 2021, 12:52

A co sądzicie o pozostałych autach? Głównie interesuje mnie Passat i Giulia.

Problem z Giulią jest taki że jest o niej mało opinii. Ciężko mi ocenić czy jest awaryjna.

I takie pytanie czy ta Mazda jest mułowata bo chyba nie ma w niej turbo?
Elyia
Nowicjusz

06 Cze 2021, 13:16

Elyia napisał(a):I takie pytanie czy ta Mazda jest mułowata bo chyba nie ma w niej turbo?

Wszystko według potrzeb. Mazda ma bezpośredni wtrysk, duży stopień sprężania i moment dostępny w szerokim zakresie obrotow, bardzo przyjemnie się tym jedzie.

Elyia napisał(a):Głównie interesuje mnie Passat i Giulia.

Passat jak passat, nic w nim nie porywa. Czy za kilka lat wszystko będzie ok ciężko przewidzieć, vw nie notuje spektakularnych sukcesów na polu bezproblemowości silników.

Z giulią tak jak piszesz, mało ich jest, modeli z tymi samymi rozwiązaniami podobnie więc ciężko o opinie oparte na dużej grupie badawczej. Miałem okazję jeździć, jest świetna, gdybym w jakikolwiek sposób mógł sobie zracjonalizować kupno prywatnego auta za 100k to na pewno byłaby to giulia

Podsumowując
Chcesz ciekawe, piękne auto, za którym ludzie odwracają wzrok - giulia
Ma być rozsądne i trwałe - mazda
Chciałoby się napisać, że passat to kompromis ale ani on ciekawy ani mechanicznie pewny
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Cze 2021, 13:27

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Elyia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rejestracja samochodu z zagranicy krok po kroku
    Rejestracja samochodu z zagranicy ( Holandia ), bez tablic rejestracyjnych, kupiony w komisie. Przed kupnem samochodu robimy pierwszy przegląd techniczny w kraju. Po zakończonym badaniu ( bez znaczenia czy negatywnym czy ...
    Historia Audi quattro w sportach motorowych
    Na początku roku 1981, Audi z napędem quattro pojawiło się na scenie Rajdowych Mistrzostw Świata. Fin Hannu Mikkola, prowadząc auto z czterema ringami podczas Rajdu Monte Carlo, wygrał pierwszych sześć śnieżnych odcinków ...

06 Cze 2021, 14:46

Również miałem do czynienia z Mazda, naprawdę fajne auto, trzeba brać pod uwagę papierowa blachę i praktyczny brak lakieru więc spodziewać się można rdzy i częstych uszkodzeń lakieru

Talismanem jeździłem ale w dieslu, ogólnie takie grzeczne auto, wszystko tanie neutralne.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Cze 2021, 16:23

Jak wygląda sytuacja z W205. Podobnie jak z Giulią ciężko ocenić czy będzie to sprawne auto czy jednak można coś powiedzieć na jego temat?
Elyia
Nowicjusz

06 Cze 2021, 16:30

Jeździłem tylko w mocnej dieslowej hybrydzie, auto które mocno spadło jeżeli chodzi o jakość wykonania jak na swój znaczek mimo to wciąż jest lepiej niż w Mazdzie, mimo pozorów wcale części nie są tak drogie, ostatnio np szybę w takim zmieniałem to wyszła taniej niż do ren Clio, uwaga na silniki benzynowe bo tam jakiś renowkowy wymyśl siedział ale jaki dokładnie to już nie będę tu mądrował no nie wiem, trzeba by posiłkować się netem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Cze 2021, 19:41

Passata spokojnie można rozpatrzeć, bo to nie będzie 20 letni gruz.
Wystarczy porównać sobie charakterystykę tsi 150 koni i wolnossaka w Maździe.
Także w użytecznym zakresie obrotów TSI w Passacie będzie super. Mazda dla kogoś kto nie chce turbo i woli bardziej wyszukany dizajn.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna