Sedan do miasta 200HP+

05 Sty 2021, 13:59

Szukam auta z budżetem 35-40tys. zł. Będę głównie poruszał się nim po mieście plus 1-2 razy w miesiącu trasa (300-400km). Mam 192cm wzrostu więc szukam czegoś 'wygodnego'. Maksymalnie gabarytów A6/E60/W211.
Do tej pory jeździłem samochodami z silnikami V6 + lpg, chciałbym przy takiej opcji zostać, automat też mile widziany.
Zakręcił mi się przez pewien moment Peugeot 508 z 1.6 (jako takie pójście w coś zwyklejszego od poprzedników) o ile fotele bardzo na plus to jakość wykończenia (skrzypiące uchwyty od drzwi, słabe wygłuszenie przy >130km/h oraz kiepskie audio) to zbytnio nie urzekła mnie ta pozycja.
Ale do rzeczy, czego oczekuję od auta:
-możliwości montażu instalacji LPG (tylko nie na zasadzie, że nie da się albo jest dotrysk PB, ma być silnik, który dobrze znosi LPG)
-skrzynia automatyczna ale nie jest to warunek konieczny
-moc powyżej 200KM (chociaż nie wiem jak się do tego odnieść w perspektywie osiągów czy odczuć z jazdy, bo nie koniecznie 200KM może być demonem prędkości, jeśli mogę się odnieść to sprint do setki w okolicach 7-8s.)
-nadwozie coupe, sedan, hatchback
-budżet 35-40 tysięcy jest na samo auto, pakiety startowe czy LPG wliczam oddzielnie.
piotrmalenik
Nowicjusz

05 Sty 2021, 14:17

Do 508 nie włożyłbyś LPG + ten silnik to śmietnik

Zerknij sobie na lexa gs i volvo s80
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Sty 2021, 16:17

Szukałem Lexusa i Volvo, a przy okazji wpadł tam jakiś temat awaryjności skrzyń w Volvo oraz temat utrzymania GS (jeśli chodziło o III gen?). Coś z mniejszych sedanów lub jakiś 'pojemniejszy' hatch?
piotrmalenik
Nowicjusz

06 Sty 2021, 18:05

piotrmalenik napisał(a):Szukałem Lexusa i Volvo, a przy okazji wpadł tam jakiś temat awaryjności skrzyń w Volvo oraz temat utrzymania GS (jeśli chodziło o III gen?).

Dołóż kilka zł.kup gs430 mk3. W tej klasie i roczniku debeściak :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2021, 18:11

Z mniejszych sedanów to Mercedes W204 (ale tutaj silnik 200KM+ to powyzej 40 tys. raczej).
Volvo S60 II generacji z 2.0 turbo (Ecoboost, więc LPG będzie droższe)
Ford Mondeo Mk4 2.5T
Renault Laguna 2.0T
Honda Accord VIII 2.4
Citroen C5 3.0 V6 (ale to już bardziej ciekawostka)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Sty 2021, 17:45

Z tego wszystkiego chyba najbardziej skłaniam się ku Mondeo, chociaż i to W204 mnie zastanawia...
Na co zwrócić uwagę przy Mondeo i tym silniku?
piotrmalenik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...
    Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...

19 Sty 2021, 14:55

Z racji, że dalej nie znalazłem auta, zainteresowałem się tymi modelami:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Może to dziwnie zabrzmi ale też przy obecnej sytuacji w naszym kraju nie chciałbym pakować się w coś co naruszy mi mocno portfel przy ewentualnych naprawach (patrząc na najczęstsze czy najdroższe usterki w danym modelu) więc co byłoby najtańsze z tych pozycji w kwestii utrzymania?
piotrmalenik
Nowicjusz

19 Sty 2021, 17:04

piotrmalenik napisał(a):Może to dziwnie zabrzmi ale też przy obecnej sytuacji w naszym kraju nie chciałbym pakować się w coś co naruszy mi mocno portfel przy ewentualnych naprawach (patrząc na najczęstsze czy najdroższe usterki w danym modelu) więc co byłoby najtańsze z tych pozycji w kwestii utrzymania?

Insignia 2.8T 4x4 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Poświęć może chwilę na wklepanie w google'a każdego modelu który wrzucasz, opel chyba nigdy nie produkował auta, które jest w utrzymaniu byłoby droższe niż ta konfiguracja, sama wymiana rozrządu jakieś 8 koła kosztuje.

Najbezpieczniejszy będzie lexus ale nie założysz do niego gazu. Na drugim miejscu stawiałbym volvo choć niekoniecznie egzemplarz za taką kwotę + gazu również nie założysz.
Alfa gt z tym silnikiem to materiał na inwestycję a nie daily. Jakbyś założył do tego lpg to osobiście bym cię zamordował
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Sty 2021, 20:26

piotrmalenik napisał(a):co byłoby najtańsze z tych pozycji w kwestii utrzymania?

Lexus IS250 i S50 2.0T w manualu. Ale do żadnego gazu nie założysz w rozsądnej cenie.

Moim zdaniem lepszym wyborem będzie S80 z 2.5T lub 3.2 - założysz LPG i na pewno będzie tańsze w utrzymaniu niż Insignia 2.8T czy BMW. Przykładowy link:
Ossy
Forumowicz VIP

19 Sty 2021, 20:51

Invi napisał(a):Alfa gt z tym silnikiem to materiał na inwestycję a nie daily. Jakbyś założył do tego lpg to osobiście bym cię zamordował
wydało się z kim dzieliłbym celę :mrgreen:

Insignia jako auto miejskie zupełnie mi nie pasuje. O Lexusie i Volvo już koledzy wyżej napisali, ja dołożę jeszcze, że przy Twoim wzroście może Ci być w nich ciasno.

Pomyślałbym nad jakimś hot hatchem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

19 Sty 2021, 22:33

mike napisał(a):O Lexusie i Volvo już koledzy wyżej napisali, ja dołożę jeszcze, że przy Twoim wzroście może Ci być w nich ciasno.

Dlatego lepszy pomysł to S80 - przestronne wnętrze, silniki pod LPG, techniczne pokrewieństwo z Mondeo Mk4 obniża trochę koszty utrzymania.

Hot-hatch niestety nie spełni tych wymagań:
"(skrzypiące uchwyty od drzwi, słabe wygłuszenie przy >130km/h oraz kiepskie audio)"
Ossy
Forumowicz VIP

19 Sty 2021, 23:20

Ossy napisał(a):Hot-hatch niestety nie spełni tych wymagań:
"(skrzypiące uchwyty od drzwi, słabe wygłuszenie przy >130km/h oraz kiepskie audio)
to prawda, ale jeździć na co dzień krową s80 po mieście... Jako posiadacz Volvo sam wiesz, że te auta są zwrotne jak tankowce z niesprawnymi sterami :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sty 2021, 10:59

S80 brałem pod uwagę ale właśnie zastanawiam się czy duże gabaryty auta to dobry pomysł do miasta.
Z hot-hatch na co uwagę zwrócić?
piotrmalenik
Nowicjusz

20 Sty 2021, 15:06

Ford Focus ST, Opel Astra OPC (tutaj niestety tylko 3d, ale za to będzie Ci w nim wygodniej z Twoim wzrostem), Volvo c30 T5 (podobnie jak w Astrze), Renault Megane RS, Honda Civic Type R
mike
Moderator
Awatar użytkownika