Sedan do miasta 200HP+

05 Sty 2021, 14:59

Szukam auta z budżetem 35-40tys. zł. Będę głównie poruszał się nim po mieście plus 1-2 razy w miesiącu trasa (300-400km). Mam 192cm wzrostu więc szukam czegoś 'wygodnego'. Maksymalnie gabarytów A6/E60/W211.
Do tej pory jeździłem samochodami z silnikami V6 + lpg, chciałbym przy takiej opcji zostać, automat też mile widziany.
Zakręcił mi się przez pewien moment Peugeot 508 z 1.6 (jako takie pójście w coś zwyklejszego od poprzedników) o ile fotele bardzo na plus to jakość wykończenia (skrzypiące uchwyty od drzwi, słabe wygłuszenie przy >130km/h oraz kiepskie audio) to zbytnio nie urzekła mnie ta pozycja.
Ale do rzeczy, czego oczekuję od auta:
-możliwości montażu instalacji LPG (tylko nie na zasadzie, że nie da się albo jest dotrysk PB, ma być silnik, który dobrze znosi LPG)
-skrzynia automatyczna ale nie jest to warunek konieczny
-moc powyżej 200KM (chociaż nie wiem jak się do tego odnieść w perspektywie osiągów czy odczuć z jazdy, bo nie koniecznie 200KM może być demonem prędkości, jeśli mogę się odnieść to sprint do setki w okolicach 7-8s.)
-nadwozie coupe, sedan, hatchback
-budżet 35-40 tysięcy jest na samo auto, pakiety startowe czy LPG wliczam oddzielnie.
piotrmalenik
Nowicjusz

05 Sty 2021, 15:17

Do 508 nie włożyłbyś LPG + ten silnik to śmietnik

Zerknij sobie na lexa gs i volvo s80
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Sty 2021, 17:17

Szukałem Lexusa i Volvo, a przy okazji wpadł tam jakiś temat awaryjności skrzyń w Volvo oraz temat utrzymania GS (jeśli chodziło o III gen?). Coś z mniejszych sedanów lub jakiś 'pojemniejszy' hatch?
piotrmalenik
Nowicjusz

06 Sty 2021, 19:05

piotrmalenik napisał(a):Szukałem Lexusa i Volvo, a przy okazji wpadł tam jakiś temat awaryjności skrzyń w Volvo oraz temat utrzymania GS (jeśli chodziło o III gen?).

Dołóż kilka zł.kup gs430 mk3. W tej klasie i roczniku debeściak :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2021, 19:11

Z mniejszych sedanów to Mercedes W204 (ale tutaj silnik 200KM+ to powyzej 40 tys. raczej).
Volvo S60 II generacji z 2.0 turbo (Ecoboost, więc LPG będzie droższe)
Ford Mondeo Mk4 2.5T
Renault Laguna 2.0T
Honda Accord VIII 2.4
Citroen C5 3.0 V6 (ale to już bardziej ciekawostka)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Sty 2021, 18:45

Z tego wszystkiego chyba najbardziej skłaniam się ku Mondeo, chociaż i to W204 mnie zastanawia...
Na co zwrócić uwagę przy Mondeo i tym silniku?
piotrmalenik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczony kierowca - mikrosen i zaśnięcie za kierownicą
    Pomimo tego, że zmęczenie lub zaśnięcie za kierownicą zajmuje w statystykach policyjnych w Polsce i na świecie dalekie miejsca w klasyfikacji przyczyn wypadków, to szacuje się, że w rzeczywistości stanowi istotną przyczynę ...

19 Sty 2021, 15:55

Z racji, że dalej nie znalazłem auta, zainteresowałem się tymi modelami:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Może to dziwnie zabrzmi ale też przy obecnej sytuacji w naszym kraju nie chciałbym pakować się w coś co naruszy mi mocno portfel przy ewentualnych naprawach (patrząc na najczęstsze czy najdroższe usterki w danym modelu) więc co byłoby najtańsze z tych pozycji w kwestii utrzymania?
piotrmalenik
Nowicjusz

19 Sty 2021, 18:04

piotrmalenik napisał(a):Może to dziwnie zabrzmi ale też przy obecnej sytuacji w naszym kraju nie chciałbym pakować się w coś co naruszy mi mocno portfel przy ewentualnych naprawach (patrząc na najczęstsze czy najdroższe usterki w danym modelu) więc co byłoby najtańsze z tych pozycji w kwestii utrzymania?

Insignia 2.8T 4x4 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Poświęć może chwilę na wklepanie w google'a każdego modelu który wrzucasz, opel chyba nigdy nie produkował auta, które jest w utrzymaniu byłoby droższe niż ta konfiguracja, sama wymiana rozrządu jakieś 8 koła kosztuje.

Najbezpieczniejszy będzie lexus ale nie założysz do niego gazu. Na drugim miejscu stawiałbym volvo choć niekoniecznie egzemplarz za taką kwotę + gazu również nie założysz.
Alfa gt z tym silnikiem to materiał na inwestycję a nie daily. Jakbyś założył do tego lpg to osobiście bym cię zamordował
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Sty 2021, 21:26

piotrmalenik napisał(a):co byłoby najtańsze z tych pozycji w kwestii utrzymania?

Lexus IS250 i S50 2.0T w manualu. Ale do żadnego gazu nie założysz w rozsądnej cenie.

Moim zdaniem lepszym wyborem będzie S80 z 2.5T lub 3.2 - założysz LPG i na pewno będzie tańsze w utrzymaniu niż Insignia 2.8T czy BMW. Przykładowy link:
Ossy
Forumowicz VIP

19 Sty 2021, 21:51

Invi napisał(a):Alfa gt z tym silnikiem to materiał na inwestycję a nie daily. Jakbyś założył do tego lpg to osobiście bym cię zamordował
wydało się z kim dzieliłbym celę :mrgreen:

Insignia jako auto miejskie zupełnie mi nie pasuje. O Lexusie i Volvo już koledzy wyżej napisali, ja dołożę jeszcze, że przy Twoim wzroście może Ci być w nich ciasno.

Pomyślałbym nad jakimś hot hatchem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

19 Sty 2021, 23:33

mike napisał(a):O Lexusie i Volvo już koledzy wyżej napisali, ja dołożę jeszcze, że przy Twoim wzroście może Ci być w nich ciasno.

Dlatego lepszy pomysł to S80 - przestronne wnętrze, silniki pod LPG, techniczne pokrewieństwo z Mondeo Mk4 obniża trochę koszty utrzymania.

Hot-hatch niestety nie spełni tych wymagań:
"(skrzypiące uchwyty od drzwi, słabe wygłuszenie przy >130km/h oraz kiepskie audio)"
Ossy
Forumowicz VIP

20 Sty 2021, 00:20

Ossy napisał(a):Hot-hatch niestety nie spełni tych wymagań:
"(skrzypiące uchwyty od drzwi, słabe wygłuszenie przy >130km/h oraz kiepskie audio)
to prawda, ale jeździć na co dzień krową s80 po mieście... Jako posiadacz Volvo sam wiesz, że te auta są zwrotne jak tankowce z niesprawnymi sterami :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sty 2021, 11:59

S80 brałem pod uwagę ale właśnie zastanawiam się czy duże gabaryty auta to dobry pomysł do miasta.
Z hot-hatch na co uwagę zwrócić?
piotrmalenik
Nowicjusz

20 Sty 2021, 16:06

Ford Focus ST, Opel Astra OPC (tutaj niestety tylko 3d, ale za to będzie Ci w nim wygodniej z Twoim wzrostem), Volvo c30 T5 (podobnie jak w Astrze), Renault Megane RS, Honda Civic Type R
mike
Moderator
Awatar użytkownika