Cześć,
Przymierzam się do zakupu pierwszego poważnego auta. Do tej pory jeździłem najpierw starą Corsą po dziadku, a później miałem Renault Clio II 1.5 dCi z 2003 roku. Nadszedł czas kiedy chciałbym w końcu nabyć solidniejsze auto, które przy prędkości 100 km/h nie będzie się całe trzęsło jak gdyby miało się zaraz rozlecieć.
Niestety jest jedna rzecz do której muszę się przyznać. Na autach znam się naprawdę bardzo słabo. Powiedzmy że nie miał mnie kto w życiu tego nauczyć. No ale do sedna.
Budżet jaki posiadam to ok. 35-40 tysięcy złotych, z tym że tej granicy 40 tysięcy chciałbym już w miarę możliwości nie przekraczać. (autem za 30 tys. też nie pogardzę)
Mieszkam w Bydgoszczy, do pracy mam obecnie ok. 7km w jedną stronę. Niedługo pewnie się to zmieni i będę miał jeszcze bliżej (ok. 5 km).
Poza trasą do/z pracy auto będzie służyło też do wypadów na miasto (do kina, galerii, rodziny itp.), wyjazdów na działkę (ok 15 km od Bydgoszczy) i z 1 raz w roku jakichś ewentualnych dłuższych wypadów do innych krajów Europy na wakacje, a czasem po prostu nad nasze Polskie morze/góry.
Moje wymagania względem auta:
- nadwozie - preferowany sedan, w drugiej kolejności hatchback (do kombi jeszcze raczej nie dojrzałem)
- nie starsze niż 2011 - auto na minimum 5-6 lat
- możliwość montażu LPG lub w miarę możliwości po prostu trwały i mało palący benzyniak (wydaje mi się że przy mojej eksploatacji Diesel nie ma sensu)
- stosunkowo tanie w użytkowaniu, niepsujące się i z niedrogimi częściami
- min. 90KM, chociaż chciałbym trochę więcej
- must have klimatyzacja + mile widziane jakieś fajne wyposażenie (bluetooth co by można było połączyć telefon i słuchać z niego muzyki podczas jazdy itp)
- dosyć dobrze wyciszone
No i teraz przechodzimy do mojego największego problemu, a mianowicie jakimi autami powinienem się zainteresować.
Ze względu na mój brak wiedzy nie mam zielonego pojęcia.
Tyle co udało mi się wyczytać to Audi/BMW odpadają ze względu na awaryjność i drogie części.
Bardzo często napotykam się w propozycjach na Peugeot 508, bo podobno ma bardzo dobre recenzje, jest mało awaryjne i naprawdę przystępne w tej cenie. (wizualnie też mi się podoba) Pytanie tylko jakich konkretnych modeli powinienem szukać?
Byłbym wdzięczny za każdą pomoc i sugestię, bo naprawdę jestem w tym temacie zielony.
Dzięki i pozdrawiam.