Sedan/Hatchback 35-40 tys. benzyna; pierwsze poważne auto

18 Kwi 2018, 00:23

Cześć,

Przymierzam się do zakupu pierwszego poważnego auta. Do tej pory jeździłem najpierw starą Corsą po dziadku, a później miałem Renault Clio II 1.5 dCi z 2003 roku. Nadszedł czas kiedy chciałbym w końcu nabyć solidniejsze auto, które przy prędkości 100 km/h nie będzie się całe trzęsło jak gdyby miało się zaraz rozlecieć. :roll:

Niestety jest jedna rzecz do której muszę się przyznać. Na autach znam się naprawdę bardzo słabo. Powiedzmy że nie miał mnie kto w życiu tego nauczyć. No ale do sedna.

Budżet jaki posiadam to ok. 35-40 tysięcy złotych, z tym że tej granicy 40 tysięcy chciałbym już w miarę możliwości nie przekraczać. (autem za 30 tys. też nie pogardzę)
Mieszkam w Bydgoszczy, do pracy mam obecnie ok. 7km w jedną stronę. Niedługo pewnie się to zmieni i będę miał jeszcze bliżej (ok. 5 km).
Poza trasą do/z pracy auto będzie służyło też do wypadów na miasto (do kina, galerii, rodziny itp.), wyjazdów na działkę (ok 15 km od Bydgoszczy) i z 1 raz w roku jakichś ewentualnych dłuższych wypadów do innych krajów Europy na wakacje, a czasem po prostu nad nasze Polskie morze/góry.

Moje wymagania względem auta:
- nadwozie - preferowany sedan, w drugiej kolejności hatchback (do kombi jeszcze raczej nie dojrzałem)
- nie starsze niż 2011 - auto na minimum 5-6 lat
- możliwość montażu LPG lub w miarę możliwości po prostu trwały i mało palący benzyniak (wydaje mi się że przy mojej eksploatacji Diesel nie ma sensu)
- stosunkowo tanie w użytkowaniu, niepsujące się i z niedrogimi częściami
- min. 90KM, chociaż chciałbym trochę więcej
- must have klimatyzacja + mile widziane jakieś fajne wyposażenie (bluetooth co by można było połączyć telefon i słuchać z niego muzyki podczas jazdy itp)
- dosyć dobrze wyciszone

No i teraz przechodzimy do mojego największego problemu, a mianowicie jakimi autami powinienem się zainteresować.
Ze względu na mój brak wiedzy nie mam zielonego pojęcia.
Tyle co udało mi się wyczytać to Audi/BMW odpadają ze względu na awaryjność i drogie części.
Bardzo często napotykam się w propozycjach na Peugeot 508, bo podobno ma bardzo dobre recenzje, jest mało awaryjne i naprawdę przystępne w tej cenie. (wizualnie też mi się podoba) Pytanie tylko jakich konkretnych modeli powinienem szukać?

Byłbym wdzięczny za każdą pomoc i sugestię, bo naprawdę jestem w tym temacie zielony.
Dzięki i pozdrawiam.
NumbEncore
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Kwi 2018, 09:16

W przypadku 508 nie ma godnego polecenia benzyniaka, więc wg mnie odpada. Zwróć uwagę na Renault Lagunę III lub Forda Mondeo mk4 - załapią się spokojnie pod wymóg rocznika.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Kwi 2018, 19:46

IMO do takich zastosowań i przebiegów astra 1.4T spokojnie wystarczy :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Kwi 2018, 06:36

Sedan w tym budżecie szukałbym accorda 2.0 ''2011'' nie będzie ale to jednak segment wyższy no i tutaj te 40tys trzeba wydać.
Giulietta 1.4 najlepiej 120 konna bez modułu MA w tych pieniądzach znajdziesz fajnie wyposażoną. - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Kwi 2018, 18:59

Dziękuję bardzo za udzielone odpowiedzi.

Po przejrzeniu polecanych aut + paru innych jakie znalazłem w osobnych tematach, na chwilę obecną skłaniam się ku Astrze 1.4T, Mazdzie 6 (ta przewinęła mi się nieraz w starszych tematach), oraz ewentualnie Hondzie Accord VIII 2.0.
Czy do każdego z nich chodzi w grę instalacja LPG?

Renault Laguna za bardzo kojarzy mi się ze starym Clio, a wolałbym jednak wypróbować coś innego.
Ford Mondeo mk4 też na początku brałem pod uwagę, ale wielu znajomych odradza mi te auta bo podobno mają problem z korozją.

Wracając jeszcze na moment do Peugeot, to skoro 508 odpada to czy jest jakiś inny model z benzyną warty uwagi do tych ok. 40 tys.?

Poniżej podaję przykładowe oferty które na pierwszy rzut oka przykuły moją uwagę. Czy bylibyście w stanie zerknąć na nie i dać mi znać czy któreś z nich wydają wam się podejrzane, lub czy jest może jakiś szczegół
który pominąłem a który je dyskwalifikuje?

Mazda:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Astra:

Accord:
NumbEncore
Nowicjusz

22 Kwi 2018, 19:33

NumbEncore napisał(a):Ford Mondeo mk4 też na początku brałem pod uwagę, ale wielu znajomych odradza mi te auta bo podobno mają problem z korozją.
jeśli mowa o trzech pierwszych generacjach to mają rację, w mk4 nie ma takiego problemu
NumbEncore napisał(a):czy jest jakiś inny model z benzyną warty uwagi do tych ok. 40 tys.?
może 1.2 puretech, ale gazu nie zamontujesz i trzeba się przyzwyczaić do jego specyficznej pracy (r3)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobór oleju do samochodu - zanim napiszesz, przeczytaj
    Ostatnimi czasy nasi forumowicze mają problem z doborem oleju do silników w swoich samochodach, zatem słów kilka na ten temat - do silnika samochodu należy lać olej taki, jaki zaleca producent samochodu. Dotyczy ...

23 Kwi 2018, 15:16

Czy miałby ktoś jeszcze czas zerknąć na linki do ofert które podałem w poprzedniej wiadomości i się do nich w jakiś sposób odnieść? (Czy oferty wyglądają wiarygodnie i są warte rozważenia)

Przepraszam za upierdliwość.
NumbEncore
Nowicjusz

13 Maj 2018, 10:02

Zdecydowałem, że chciałbym kupić Mazdę 6. Jest parę ofert które mam na oku, ale na chwilę obecną najbardziej zainteresowany jestem trzema poniżej:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wersja Sport, chyba najbogatsze wnętrze z tych jakie póki co znalazłem, czujniki parkowania przód/tył. Od autoryzowanego dealera (chociaż nie wiem czy to robi jakąś różnicę)

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Głównie dlatego, że jest najbliżej mojego miasta. Poza tym wyposażenie standard, większy przebieg (199 tys) ale tez chyba bardziej realny, po lifcie

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Udokumentowany przebieg (auto z Danii; podany VIN), 2 komplety kół, po lifcie

Co sądzicie o tych autach?
Jest coś, czego nie wziąłem pod uwagę, a co raczej wyklucza któreś z tych aut?
NumbEncore
Nowicjusz

13 Maj 2018, 11:04

NumbEncore napisał(a):Od autoryzowanego dealera (chociaż nie wiem czy to robi jakąś różnicę)

Jakiego niby autoryzowanego dealera?

Biała imo bardzo fajna.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Maj 2018, 11:16

Invi napisał(a):Jakiego niby autoryzowanego dealera?

Biała imo bardzo fajna.

W ogłoszeniu, pod zdjęciami widnieje informacja, że jest to ogłoszenie od Autoryzowanego Dealera. Chyba, że każdy sobie może coś takiego ustawić i nie jest to w żaden sposób przez OM weryfikowane? :P

No właśnie jeśli o wygląd chodzi, to biała szczerze najbardziej mi się podoba.
NumbEncore
Nowicjusz

13 Maj 2018, 18:27

Jeśli chodzi o białą to pochodzi z Danii.
W systemie nie ma informacji o szkodach.
Przebieg:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... E601467296
Była eksportowana w grudniu 2017.
W Danii było 3 właścicieli, auto wymeldowane 11-12-2017.

Jeśli chodzi o drugą ... to też pochodzi z Danii :D
Przebieg:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... E601400939
W systemie brak informacji o szkodach.
Był 1 właściciel w Danii.
Wymeldowana w marcu 2018.

Pierwsza ma tylny zderzak niedopasowany do przedniego.

Zarówno druga i jak trzecia to wersje poliftowe, pierwsza nie.

Trzecia - biała ma mocno przestrzeloną cenę, te auta chodzą w Danii po ok. 28000-31000zł.

Ja bym się zainteresował drugą, kupowałem ostatnio Mazdę 6 GG (poprzednią generację) z 2008 roku z przebiegiem 187000km od 1-go właściciela i samochodu w tak dobrym stanie dawno nie widziałem (żadnych luzów, wszystko działało, środek nie był zniszczony, sprzęgło chodziło jak nowe).
Ta wygląda podobnie, a zobacz sobie na kierownicę w tej białej - możliwe, że ktoś więcej jeździł po mieście, wtedy też sprzęgło bardziej dostaje, skrzynia biegów, także koniec końców druga mimo większego przebiegu może być w lepszym stanie (wszystko oczywiście do weryfikacji).
tomekdk

25 Maj 2018, 09:01

tomekdk napisał(a):Ja bym się zainteresował drugą, kupowałem ostatnio Mazdę 6 GG (poprzednią generację) z 2008 roku z przebiegiem 187000km od 1-go właściciela i samochodu w tak dobrym stanie dawno nie widziałem (żadnych luzów, wszystko działało, środek nie był zniszczony, sprzęgło chodziło jak nowe).
Ta wygląda podobnie, a zobacz sobie na kierownicę w tej białej - możliwe, że ktoś więcej jeździł po mieście, wtedy też sprzęgło bardziej dostaje, skrzynia biegów, także koniec końców druga mimo większego przebiegu może być w lepszym stanie (wszystko oczywiście do weryfikacji).

No i stało się. Kupiłem według polecenia tą drugą Mazdę z Włocławka. :P
Wrażenia po kilku pierwszych dniach jazdy niesamowite.

Chcę się teraz wybrać na przegląd auta i mam jeszcze jedno pytanie.
Czy warto udać się na przegląd do ASO? (Tak się składa że mam ASO Mazdy "Mazda Nordic Motor" na przeciwko miejsca pracy)

Byłem już w zasadzie zdecydowany żeby oddać auto właśnie tam, ale jak poczytałem trochę w internecie to nie wiem czy warto wydawać około 1000zł (taką cenę podała mi przez telefon pani z ASO) na przegląd auta które już dawno jest po gwarancji. Może lepiej znaleźć jakiś normalny dobry serwis a różnicę z kwoty przeznaczyć na coś innego? (chcę kupić i zamontować czujniki parkowania oraz rejestrator)

Możecie poradzić co zrobilibyście na moim miejscu?
NumbEncore
Nowicjusz

25 Maj 2018, 09:06

Olej, filtr oleju, kabinowy (od klimy), powietrza kup sam w internecie.
Powietrza i kabinowy zmienisz sam.
Olej i filtr oleju zmienia Ci w 15 minut w jakims warsztacie za +-50 zl.
Mozesz jeszcze zrobic serwis klimy, czyli napełnianie i odgrzybianie.
Ewentualnie jeszcze wymiana plynu hamulcowego i chłodniczego (czasami w Mazdach sa na 10 lat/ 200 000km - chłodniczy).
tomekdk

25 Maj 2018, 10:11

Czyli olać ASO?
NumbEncore
Nowicjusz

25 Maj 2018, 11:48

Pewnie, samochód po gwarancji, na co ASO przy takim serwisie?
Szukaj rzetelnego warsztatu, ja lubię miejsca gdzie mozna towarzyszyć w serwisie, obejrzysz sobie jeszcze spod auta.
tomekdk