Sedan/hatchback do 6000 zł

18 Gru 2012, 18:20

Witam,

Jako, że moja Vectra się sypnęła, a mechanicy jej w tym tylko pomogli jestem zmuszony kupić nowe auto.

- benzyna do 1.8/2.0
- sedan/hatchback 5d, kombi też przeboleję
- w miarę ekonomiczny, bezawaryjny, tanie części i ewentualna napraw również niedroga
- żeby nie wyglądał jak radziecki czołg
- w miarę przestronny, czteroosobowa rodzina

Tak w skrócie. Zastanawiałem się nad Fiatem Punto 1.2, Oplem Vectrą 1.8 (przedlift) i właściwie to tyle z mojej strony. Prosiłbym o wypowiedzi na temat tych dwóch aut + własne propozycje forumowiczów.

Liczę na Waszą szybką i fachową pomoc :)

EDIT: Ewentualnie Audi A6 B4 wydaje się być solidną, może nieco przestarzałą, ale niezawodną konstrukcją (2.0 + LPG)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

18 Gru 2012, 20:59

Jeśli auto ma być bardziej rodzinne to Punto bym sobie odpuścił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Gru 2012, 21:01

Killaz napisał(a):Jako, że moja Vectra się sypnęła, a mechanicy jej w tym tylko pomogli jestem zmuszony kupić nowe auto.
Raczej ty ją zakatowałeś, zwalając teraz winę na mechaników. Za 6 tys nie kupisz lepszego niż miałeś.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

18 Gru 2012, 21:09

To dlaczego w silnikach DTI lubią padać pompy? I to nie jest wyssane z palca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Gru 2012, 21:17

Jak jakiś np młody łepek nie umie eksploatować Diesla to tak potem wygląda, pompa się zepsuje, nie ma kasy na remont czy wymianę, jest potem wylewanie żalu na forach że auto jest do dupy i trzeba wywalić na złom a kupić nowe.
W kazdym Dieslu jak pompa idzie na sucho lub złej jakości paliwie to pompa się uszkodzi. Trzeba koniecznie też stosować dodatki do paliwa które smarują pompę.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

18 Gru 2012, 21:25

krikus, musisz mieć smutne życie.

Punto niby odpada, ale z drugiej strony nie zawsze jeździ się w te cztery osoby, a mały samochód byłby odpowiedni na niewielkie dystanse, na zakupy do Tesco i z powrotem, niewiele spala i raczej części też drogie nie są.

Jakieś inne propozycje?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...

18 Gru 2012, 21:30

Killaz napisał(a):krikus, musisz mieć smutne życie.

A co to ma do tematu?

Wnioskując z tego, co piszesz, to ty masz smutne zycie; jeździłeś jak d...l a nie jak normalny kierowca który dba o swoje auto, i teraz wylewasz żale na forum bo pompa padła i kasy nie masz na naprawę. Czemu wczesniej nie byłeś taki mądry ?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

18 Gru 2012, 21:47

Idąc Twoim tokiem myślenia to większość kierowców starych Vectr DTI jest debilami bo im pompy popadały, ile masz tą Vectrę? 2 miesiące? a wypowiadasz się jakbyś jeździł nią od nowości.
A może Thalia? piękna nie jest ale ma prostą konstrukcję, tanie części i jest wystarczająco przestronna dla 4 osobowej rodziny.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo Fiat Albea:
Innych tak przestronnych a przy tym tanich w utrzymaniu aut na rynku raczej nie znajdziesz, choć musisz się liczyć z tym, że będzie się nimi jeździło gorzej niż Vectrą.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

18 Gru 2012, 21:52

Jasiek90 napisał(a):Idąc Twoim tokiem myślenia to większość kierowców starych Vectr DTI jest debilami bo im pompy popadały,
A komu niby ? Osobiscie znam kilka osób które mają Astry lub Vectry DTI i normalnie nimi jeżdżąc od długiego czasu nie mają z pompami problemów. W moim jest ponad 200 tys km przebiegu i pompa nie była jeszcze robiona.

Killaz napisał(a): Zastanawiałem się nad Fiatem Punto 1.2, Oplem Vectrą 1.8 (przedlift)
starej przedliftowej 1.8 to bym nawet za darmo nie brał :no: Pali to 10/100km, a korodowała juz na plakatach :mrgreen:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

18 Gru 2012, 21:56

Vectra 2.0 DTI 2000r mojego wujka, Zafira 2002 DTI kumpla z grupy na studiach inicjały MK i Astra II DTI 99r kolegi z podwórka inicjały TS.
Wszystkie 2.0DTI i we wszystkich padła pompa.
A to są 3 z 4 DTI których właścicielami są ludzie z którymi mam dobry i stały kontakt.
Przy czym posiadają je kolejno 3 lata, 10(dostał od rodziców) i 4 lata.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

18 Gru 2012, 22:05

Jeżeli im padły, to nie znaczy że auto jest do dupy i trzeba je odsprzedać za grosze lub oddać na złom. Duży wpływ na powyższe ma styl jazdy i eksploatacja, tego mi nie zaprzeczysz. 8)
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

18 Gru 2012, 22:35

kirkus trzymaj mocno zwieracze bo jeszcze kilka Twoich wypowiedzi i mogą Ci puścić z podniecenia ;)

A co do tematu: Thalia poliftowa nie jest zła z zewnątrz - ale środek mnie przeraził. Zaś z Albeą mój znajomy ma problemy i narzeka, także wolę trzymać się z daleka.

A te stare japońce? Accord, Primera? Nic z tych rzeczy? 6000 zł to niewiele kasy, ale jakby nie patrzeć wybór jest, nie trzymajmy się tych utartych schematów, bo jest masa innych dobrych aut w tej kwocie.

EDIT: Właściwie Thalia aż taka tragiczna nie jest, dupę ma doklejoną na superglue, ale w środku na innych aukcjach jeszcze jakoś to wygląda. Tylko jedno pytanie - czy kupię polift w tej kwocie? Bo pierwsza wersja Thalii wygląda szpetnie, a to i tak komplement. I coś więcej o tym aucie? Jaki silnik? Co z francuską "niezawodnością"?

Zaciekawiło mnie jeszcze Mondeo, czy wbrew obiegowej opinii Ford jest coś wart?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Gru 2012, 22:48

Killaz napisał(a):A co do tematu: Thalia poliftowa ... środek mnie przeraził. Zaś z Albeą mój znajomy ma problemy i narzeka, także wolę trzymać się z daleka.
Nie masz forsy i wybrzydasz, miałeś dobre auto to zarżnąłes go ... brak słów na takich gości jak ty :no:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

18 Gru 2012, 22:55

Zacznę jeść piasek i popijać wodą z deszczu, mistrzu.

EDIT: A do ludzi nieco bardziej dojrzałych emocjonalnie - Mondeo Mk2, Primera (?), może jakieś inne propozycje? I naprawdę spodobało mi się Mondeo, coś więcej o nim? Fordy mają różne opinie, ale mój stary znajomy miał kiedyś Mk1 i przejeździł nią kilka ładnych lat.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Gru 2012, 23:09

Killaz napisał(a): Mondeo Mk2, Primera (?)
Rower chłopcze! tylko pamietaj o smarowaniu kety - "kto smaruje ten jedzie" :ok:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika