Sedan/Kombi/Hatchback pod lpg, automat, do 35 tyś pln.

05 Wrz 2021, 01:51

Witam,

Szukam samochodu rodzinnego, w sensie wygody i ogólnego bezpieczeństwa.
  • Samochodem będziemy jeździć z żoną.
  • Składając wszystkie wymagania w całość zakładam że trzeba będzie pójść na jakiś kompromis. Jeżeli będzie to kosztem mocy samochodu w porządku, nie oczekuję sportowego zrywu ale jednocześnie bardzo zależy mi na tym aby przy na przykład wyprzedzaniu nie musieć brać pod uwagę prędkości wiatru :) W awaryjnej sytuaji chciałbym mieć lekki zapas mocy.
  • Rocznie przewiduję robić 25k-30k km przebiegu, na co dzień dojazd do pracy w mieście + co jakiś czas (załóżmy raz w miesiącu) wypady po 500/1500km.
  • Celuję w silnik do 2.0 aby załapać się na niższą akcyzę, ponieważ samochodu szukam na rynku niemieckim.
  • Zależy mi na ekonomi utrzymania, modele znane z niskiej awaryjności, rozsądne spalanie, łatwo dostępne i tanie części/naprawy.
  • Wzrost kierowców blisko 190cm, fajnie gdyby z tył można było spokojnie usiąść w tej sytacji.
  • Chciałbym tym samochodem spokojnie 4/5 lat pojeździć zanim będę myślał o zmianie.

Podsumowując:
  • Cena: około 35k zł
  • Paliwo: Benzyna, silnik dobry do LPG
  • Silnik: do 2.0
  • Liczba drzwi: 4/5
  • Rocznik: Proszę o poradę w co dobrze celować.
  • Skrzynia: Automatyczna
  • Nadwozie: Sedan/Kombi/Hatchback z wygodnym miejscem z tył.

Modele na jakie zwróciłem uwagę:
  • Toyota Avensis 2.0
  • Honda Accord VIII 2.0 VTEC
  • Skoda Octavia II 1.6 MPI
  • Volkswagen Golf VI 1.6
  • Renault Megane III 1.6
Bardzo proszę o opinie o powyższych typach, oraz o inne propozycje pasujące do kryteriów.

Pozdrawiam :)
michcar
Nowicjusz

05 Wrz 2021, 08:42

michcar napisał(a):Składając wszystkie wymagania w całość zakładam że trzeba będzie pójść na jakiś kompromis. Jeżeli będzie to kosztem mocy samochodu w porządku, nie oczekuję sportowego zrywu ale jednocześnie bardzo zależy mi na tym aby przy na przykład wyprzedzaniu nie musieć brać pod uwagę prędkości wiatru :) W awaryjnej sytuaji chciałbym mieć lekki zapas mocy.

Więc odpuść 100 konne 1.6. Jak się mało jeździ to jeszcze jakoś ujdzie ale męczyć się przez 30kkm rocznie za własne pieniądze? Sam bym się nie zdecydował

michcar napisał(a):Toyota Avensis 2.0
Honda Accord VIII 2.0 VTEC

może być

michcar napisał(a):Skoda Octavia II 1.6 MPI
Volkswagen Golf VI 1.6
Renault Megane III 1.6

IMO za słabe/za wolne. Dodatkowo w skodzie/vw masz skrzynię DSG, jeśli coś klęknie (a to nie są stare, bezobsługowe konstrukcje) będzie drogo

Pomyślałbym o Lagunie 2.0T/170 albo C5 2.0/140, fajne auta i dobre skrzynie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Wrz 2021, 18:55

franccc napisał(a):IMO za słabe/za wolne. Dodatkowo w skodzie/vw masz skrzynię DSG, jeśli coś klęknie (a to nie są stare, bezobsługowe konstrukcje) będzie drogo

Dzięki za cenne wskazówki co do mocy i skrzyni.

Zaktualizowana lista:
  • Toyota Avensis 2.0 152KM
  • Honda Accord VIII 2.0 VTEC 156KM
  • Renault Laguna III 2.0T 170KM
  • Citroen C5 III 2.0 140KM

1. Czy któryś z wymienionych tutaj modeli, można zaliczyć do przysłowiowego "pancerny, nie do zajechania"?
2. Jakieś inne propozycje warte rozważenia?
michcar
Nowicjusz

06 Wrz 2021, 11:00

michcar napisał(a):1. Czy któryś z wymienionych tutaj modeli, można zaliczyć do przysłowiowego "pancerny, nie do zajechania"?
Tak :) pozycja nr jeden nawet z silnikiem 1.8 bo tu różnica w stosunku do 2.0 jest niewielka a w trasie praktycznie nie odczuwalna. Jednak tu masz skrzynie automatyczną CVT i pytanie czy ona będzie ci pasowała.
Pozycja nr dwa również ale tu mamy droższe części niż w Avensisie no i ciężko trafić zadbany egzemplarz. Automaty tu sa raczej dobre klasyczne.
michcar napisał(a):Renault Laguna III 2.0T 170KM
To bardzo ciekawe auto które kupisz chyba najmłodsze z wymienionych w podanym budżecie. Silnik dobry i dynamika tu powinna Ci w zupełności wystarczyć. Jednak w porównaniu z awaryjnością będzie gorzej niż w przypadku dwóch pierwszych.
franccc napisał(a):Pomyślałbym o Lagunie 2.0T/170 albo C5 2.0/140, fajne auta i dobre skrzynie
To są dobre propozycje w tym budżecie do rozważenia. Ja bym tu jeszcze dorzucił Hyundai i40 2.0 GDI np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to moim zdaniem dobra konkurencja dla wspomnianych tu samochodów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2021, 00:16

Rokiko napisał(a):Tak :) pozycja nr jeden nawet z silnikiem 1.8 bo tu różnica w stosunku do 2.0 jest niewielka a w trasie praktycznie nie odczuwalna. Jednak tu masz skrzynie automatyczną CVT i pytanie czy ona będzie ci pasowała.

Bardzo ważne uwagi, dziękuję! Łatwiej będzie polować na 1.8 i 2.0 niż tylko 2.0.
Tak, skrzynia CVT jest w porządku, znajdę ją we wszystkich benzynowych Avensisach III?

Rokiko napisał(a): franccc napisał(a):
Pomyślałbym o Lagunie 2.0T/170 albo C5 2.0/140, fajne auta i dobre skrzynie

To są dobre propozycje w tym budżecie do rozważenia. Ja bym tu jeszcze dorzucił

Jak z cenami części w wyżej wymienionych w porównaniu do Avensisa lub Accorda?

Rokiko napisał(a):Ja bym tu jeszcze dorzucił Hyundai i40 2.0 GDI

Wydaje się że spełnia wymagania. Jak z dostępem oraz cenami części? Zdaje się że to marka mniej popularna na tle wyżej wymienionych?
michcar
Nowicjusz