REKLAMA
Witam
Przyszedł czas wyboru pierwszego auta. Zastanawiałem się również na dieslami, ale krótkie i średnie trasy je dyskwalifikują tym bardziej auta z pompowtryskami PD odpają, bo to tylko koszty. Dlatego chciałbym kupić jak najmłodsze auto z silnikiem benzynowym bardzo dobrze nadające się pod instalacje gazową (myślę wyłączenie nad silnikami z pośrednim wtryskiem, wolno ssące jednostki).
Moją uwagę przykuły:
1. Skoda Octavia II po lifcie 1.6 MPi, ale martwię się o zbyt małą moc do takiego auta i ciężko znaleźć dobrze wyposażoną sztukę i ceny są blisko 30 tyś co w porównaniu do innych silników do sporo.
2. Audi A6 C6 2004-2006 z silnikiem 2.4 tutaj martwią mnie koszty eksploatacji tzn podstawowe naprawy (klocki, tarcze, zawieszenie, drobne naprawy, co roczny serwis, filtry) jak na tle to wygląda np takiej Octavi lub Golfa V/VI lub A4? I jak z awaryjnością tego auta?
3. Audi A4 B7 z 1.8T, tutaj jest problem tego typu, że jest bardzo mało zadbanych sztuk i ciężko coś trafić w dobrych pieniądzach? I to samo pytanie co do A6 jak z kosztami ekspolatacji w porównaniu do Octavi lub Golfa?
4. Ford Mondeo MK4 2.0 - tylko czy nadaje się pod gaz? I jak z ich korozją i awaryjnością?
5. Opel Insignia - Ale tutaj też widzę, że ceny zaczynają się od 30 tyś i nie wiem czy któryś z silników nadaje się pod LPG.
6. Opel Astra J w sedanie - podobnie jak Insignia cenowo i nic nie wiem na temat tego auta.
7. Golf V/VI z silnikiem 1.6, wiem, że to Hatchback, ale to jedyny Hatchback który mi się podoba, co o nim sądzicie i o kosztach eksploatacji w porównaniu do wyżej wymienionych aut?
Co do Audi A6 jestem najbardziej przekonany, bo jednak nie traci na wartości jak inne auta i jest to auto już wyższej klasy, tylko tez jako młody (23 lata bez żony/dzieci) nie wiem czy chcę się pakować w auto na które będę tylko robił. Ale mam wrażenie, że są ta jedne z najbardziej zadbanych aut na rynku i najlepiej utrzymane, którym wiek nie robi krzywdy tak jak np Insigni, bo 3 kumpli ma, to są młodsze od kolegi A6, ale o wiele gorzej wyglądają. Co wy sądzicie i jakie auta mi radzicie?
Marki Renalut, Fiat, Peugeot odpadają, nie podobają mi się wcacle te auta.