REKLAMA
Jak się domyślacie, to siedzę w UK i aktualnie posiadam Forda Focusa i moto. Fordem dziele się z dziewczyną, która też dojeżdża do pracy. W związku, z tym że zbliża się zima, a nie mam zamiaru jeździć zimą na moto, chcę kupić auto dla siebie.
Myślę raczej o czymś większym niż Focus, żeby mieć jedno duże, drugie małe auto. Focus to 1.6 Ztec, 100KM i jeżeli chodzi o przyśpieszenie oraz osiągi jest ok, nie potrzebuje czegoś szybszego.
Ogólnie rzecz biorąc moja jazda to 100 km dziennie, co daje rocznie ok 35k km. Są to głównie drogi bez korków z limitami 90 i 112 km/h, czyli można przyjąć, że trasa.
Targetem są jakieś tani w poruszaniu się sedan, benzyna lub diesel. Szukam ogólnej porady w jakim kierunku szukać, jakich silników unikac, a jakie mogą być ok. Co mnie zje jak coś się posypie itp. Wiem ze w tej cenie oscyluje w okolicach 2002-2005 roku z przebiegami w okolicach 200k km.
Ogólnie przeszły mi przez myśl:
Saab 9-3 II 2.0t
Honda Accord VII 2.0 i-VTEC
Honda Accord VII 2.2 i-CTDi
Skoda Octavia 1.9 TDI - 110KM
Seat Toledo 1.9 TDI - 110KM
Myślałem też stricte o Passacie, ale jakoś mi nie podchodzi buda i do tego VW są dosyć drogie w UK.
Ktoś cos może się wypowiedzi o tych jednostkach z takimi przebiegami, czy może coś innego?
Z góry dzięki za pomoc