Sedan lub liftback benzynowy do max 25 tyś zł

25 Sie 2014, 18:27

Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze samochodu. Auto będzie robiło będzie jeździło od poniedziałku do piątku po mieście a minimum dwa razy w miesiącu robiło trasę 320km (200 autostrada 120 krajówka) do tego jakieś 2-3 wypada za miasto 30 km w jedną stronę. Szukam silnika benzynowego, większość diesli będzie już mocno zużyta w tej cenie i wiązało to się będzie z kosztownymi naprawami. W przyszłości planuję założyć LPG.

Z aut, które mi się spodobały to:

audi a4 tutaj jako jedyne kombi no i właśnie jeden sensowny silnik w tym aucie to 1.8T a turbin walałbym uniknąć

Opel Vectra C naczytałem się że słabe zawieszenie i wszędzie gdzie czytałem ludzie piszą że silnik 1.8 140 koni słabo sobie radzi z tą budą i lepiej brać 2.0T a tutaj już wiadomo zupełnie inne koszty utrzymania. Czytałem na VKP że rozrządy w 2.0T należą do nie trwałych i prędzej czy później będzie trzeba to wymienić części praktycznie tylko z aso i koszt samych części to 2k plus pompa wody i robocizna.

Honda acord 2.0 w sumie chyba najbardziej skłaniałbym się ku niej. Tylko też problemy z wałkami rozrządu. Jaki jest koszt wymiany na te po 2005 bez tej wady? Po za tymi wałkami auto nie cierpi na żadne poważniejsze usterki? Jak ogólnie z cenami części w hondzie? Jak spisuję sie instalacja LPG w 2.0? Silnik 2.4 nie ma tej wady co 2.0 z wałkami?

Ford Mondeo MK3 najtańszy ze wszystkich. Tutaj o tym samochodzie nie za wiele wiem.

Myślałem jeszcze może o e46

Co myślicie o tej hondzie? W przebieg kompletnie nie chce mi się wierzyć. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Znacie jakiś uczciwych handlarzy ściągających hondy bmw i monedo? W oplach wiem że jest levy i omega.
exantuss
Nowicjusz

Auto: Accord VII
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

25 Sie 2014, 18:43

Od razu odrzuć A4 bo jego zawieszenie nie wytrzymuje konfrontacji z naszymi drogami.Jeśli chodzi o Accorda VII to może być ciężko w tym budżecie o coś na prawdę godnego polecenia. 2.0t w Vectrze to dobry wybór, znajomy ma i nie narzeka. Swego czasu często jeździłem z nim tym autem i fajnie toto jeździ. Alternatywnie do VC można poszukać Saaba.Od siebie dorzucam Lexa GS300 [link do oferty na Allegro wygasł] i Volvo S60 [link do oferty na Allegro wygasł] linki przykładowe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Sie 2014, 20:24

Z Accordem większych problemów nie ma. Jak planujesz zakładać lpg to lepiej popuścić się o większą pojemność LEXUS GS300 to piękna sprawa. Automaty są bardzo trwałe, auto również.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T

25 Sie 2014, 23:07

Lexeus raczej odpada. Czytałem że w volvo lepiej omijać automaty prawda to? Generalnie to i tak wolę manualną skrzynie.

Na już nie musi być kupione, mogę posiedzieć i poszukać jakiegoś accorda. Budżet 25 no w przyszłym miesiącu 27 na samo auto bez pakietu startowego serwisowego.

A jak ogólnie wygląda utrzymania takiego volvo? Części będą droższe niż do accorda?

2.4 nie wiem czy to już nie za sporo dla mnie, i wtedy pozostaje już tylko kupno zarejestrowanego bo sama rejestracja takiego wyniosłaby ponad 5 tysięcy.

Najbardziej podchodzi mi vectra (może przez sentyment :D ) tak źle jest z tym zawieszeniem czy niektórzy ludzie wyolbrzymiają? Gdyby nie ten rozrząd za 2.5k to bym się nie zastanawiał. Znowu z drugiej strony jeżeli w accordzie nie mamy turbiny to mamy pewność że one nam nie padnie.
exantuss
Nowicjusz

25 Sie 2014, 23:27

exantuss napisał(a):Czytałem że w volvo lepiej omijać automaty prawda to
Tak, skrzynie nie wytrzymują momentu obrotowego. Jednak S60 z automatem był tylko linkiem przykładowym aby pokazać Ci, jakie auto miałem na myśli
exantuss napisał(a):A jak ogólnie wygląda utrzymania takiego volvo? Części będą droższe niż do accorda
W dieslach bywa drogo, jednak co do benzyniaków nie ma większego problemu. Części dostępne od ręki w cenach na poziomie rywali typu Mazda czy Audi
exantuss napisał(a):2.4 nie wiem czy to już nie za sporo dla mnie
Forumowicz TheS twierdzi, że ubezpieczenie Volvo 2.4 wyszło mu taniej niż gdyby chciał to zrobić w BMW do 2.0 :wink:
exantuss napisał(a):Lexeus raczej odpada
Czemu nie? Fakt, że może części są trochę droższe, jednak nie trzeba zbyt często po nie sięgać :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2014, 09:29

Piszą, ze automaty w Volvo są awaryjne. W tym tyg jak jechałem do klienta z towarem na parkingu zagadał mnie facet o Odyssey. Ale i tak weszliśmy na temat jego Volvo w dieslu 2.4 w automacie. Mówi, ze ma 530tys przebiegu na blacie wymienia olej w ASB co 60tys km i automat żyje.
Widać wszystko kwestia zadbania...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...

26 Sie 2014, 12:15

A jak wygląda sprawa z mazdą 6? Poza rudą trapią ją jakieś problemy?
exantuss
Nowicjusz

26 Sie 2014, 13:11

Mechanicznie bez zarzutu, silnik trwały. Elektronika również. Słabe punkty to mata w fotelach tzw waga. Jak padnie trochę kosztuje zamienników ponoć nie ma. Objawia się to wyświetleniem na desce kontrolki poduszek.
Co do reszty narazie wszystko jest OK w naszej szóstce, zawias jak i cała reszta jeszcze bez oznak większego zużycia.
Generalnie korozja to największy ból.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sie 2014, 17:50

Jakoś najbardziej ciągnie mnie do accorda, tylko do 25 będzie ciężko znaleźć coś fajnego chyba. Jak patrzyłem na mobile to do 6 tyś euro było tylko 8 sztuk więc nie wyobrażam sobie w jakim stania muszą być te ściągnięte przez handlarzy.

Lexus odpada z tego względu że jakoś nie przekonuje mnie swoją stylistyką.
exantuss
Nowicjusz

26 Sie 2014, 18:57

exantuss napisał(a):Lexus odpada z tego względu że jakoś nie przekonuje mnie swoją stylistyką.

Auto klasy premium i nie przekonuje - koniec świata :?
Trzeba się przejechać.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sie 2014, 19:34

Gdyby to było Audi to by przekonało :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2014, 20:27

Nie przekonuje bo
a) kompletnie nie podoba mi się z zewnątrz jak i wewnątrz
b) koszty utrzymania na pewno nie będą niskie zaczynając od serwisu kończąc na ubezpieczeniu

Co myślicie o tej vectrze? Martwi mnie trochę to że jeżeli było to robione na handle to zapewne zrobił to jak najtańszym kosztem nie patrząc na jakość części włożonych.

[link do oferty na Olx wygasł]

Znacie kogoś kto po vinie sprawdzi lub też potwierdzi wpisy w książce? Oczywiście nie za darmo.
exantuss
Nowicjusz

27 Sie 2014, 09:01

Dostał w tył.
exantuss napisał(a):Znacie kogoś kto po vinie sprawdzi lub też potwierdzi wpisy w książce? Oczywiście nie za darmo.

Dzwoń na numery podane na pieczątkach w ksiązce serwisowej.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sie 2014, 10:49

Co myślicie o tej sztuce? [link do oferty na Olx wygasł] Trochę dziwna jest dla mnie zmiana tej hondy na passata w dieslu przecież to strzał w kolano.
exantuss
Nowicjusz

27 Sie 2014, 13:59

SAAB 9-3
maniek1986
Aktywny