Sedan z budżetem 50k Szybki,elegancki, czy normalny do jazdy?

11 Maj 2017, 15:40

Witam,

Po namyśle gdzie szukałem samochodu praktycznie w każdym nadwoziu odrzuciłem już hatchbacki ponieważ mój budżet jest za mały żeby móc kupić coś nowego i fajnie wyposażonego.
Za to podjąłem decyzję że lepiej wybrać jakiś sedan którego cena wydaje mi się że bardziej będzie się utrzymywać, będzie lepiej wyposażony jak i wykonany.

Pierwsza myśl i wiem że będzie na forum poparcie dla Lexusa IS i tutaj stawiam go w swojej kategorii jako elegancki bo szybki mimo wszystko nie jest ale ma trochę zacięcia sportowego.
Dużym minusem niestety jest to, że jest mała dostępność salonowych a tylko takich szukam.

Druga myśl to Saab 93 turbo X 280 konny są 3 salonowe w ogłoszeniach wyglądają na uczciwe tylko niestety boje się spalania a z tego co wyczytałem 15-20 l to norma i tutaj niestety już wraca rozsądek :(

Trzecia myśl Honda accord albo 2.0 albo 2.4 i tutaj już spadamy na ziemie bo 2.0 będzie miał przeciętne osiągi tylko nie wiem jak z komfortem, miałem okazje jechać no ale ciężko mi ocenić.
2.4 to już lepsze osiągi ale i budżet zaczyna się robić mały.

Czwarty na liście to mercedes klasy c ale nie wiem jaki silnik i nie wiem czy znajdę fajny egzemplarz

Piąty to Audi a4 tylko nie wiem jaki silnik benzynowy

Prosiłbym o rady jaki wybrać może inna propozycja tylko prosiłbym dawać propozycje realne a nie z dostępnością na poziomie 0 :)
Nie mam czasu zbytnio polować na samochód rok czasu

Pozdrawiam i czekam na propozycje
HeaveN1993
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

11 Maj 2017, 20:14

Zacznę od poparcia dla lexusa.
Szukasz benzyniaka czy diesla? Jeśli te 15k rocznie jest prawdziwe to raczej pb.
2.8, biturbo, jedzie świetnie na każdym biegu. 15-20 to norma jeśli korzystasz z mocy. Benzyniaki z turbo mają to do siebie, że kiedy jedziesz spokojnie palą tyle co wolnossące lecz kiedy szalejesz nie ma górnej granicy. Przy użytkowaniu 50/50 miasto/trasa i braku szaleństw obstawiałbym raczej w granicach 12-15.
Chąda spoko.
w204 jako całokształt spoko ale niektóre silniki miały swoje problemy, były jakieś akcje serwisowe itd. musisz dokładniej poszukać.
W a4 tak jak w całym VAG-u nie polecimy Ci żadnego benzyniaka w autach za te ~40-50k. Nooo chyba, że zejdziesz do B7 z 1.8T , za które przepłacisz :mrgreen:

Ode mnie, jako faworyci:
AR 159 tbi, od razu odsyłam do autka.pl
Lexus is250
Jest też volvo s40 ale nie wiem czy wyrobisz się w budżecie.

Dalej saab 9-3, mondeo mk4, tańsza opcja - laguna mk3 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Maj 2017, 22:04

A więc tak volvo s40, ten samochód robił na mnie wrażenie jakieś 6 lat temu może nawet dłużej na tą chwilę przechodzę koło niego nijak, bardziej podoba mi się i można powiedzieć że chciałbym takie auto to volvo s60.

Jeśli chodzi o fordy, to te najnowsze na prawdę są piękne ale starsza generacja jest nijaka, 4 lata temu miałem podobny dylemat ale w tedy wybrałem citroena c5 na szczęście :)

Alfy ogólnie nie mam nic do nich ale 159 już się przejadła, co nie zmienia faktu że jest ładna.

Szkoda że nic z audi nie polecisz bo na prawdę może premium to nie jest ale ma ten samochód coś co sprawia że te samochody się podobają.

Lexus ... jak by ktoś sprzedawał taki samochód pierwszy właściciel wszystko udokumentowane to na pewno od kopa bym go kupił tylko na prawdę jest tego mało.

Jakieś inne propozycje?

@ Szukam tylko benzyny ze względu na przebiegi 10-15 tys
HeaveN1993
Nowicjusz

11 Maj 2017, 22:43

Masz jeszcze Mazdę 6 GH 2.0 i 2.5, w nadwoziu sedan jak i liftback (nie wiem czy wróciłbym kiedykolwiek do sedana ... poprzednie moje auto to był sedan, teraz jest hatchback (doceniam wycieraczkę na tylnej szybie i możliwość przewożenia większych przedmiotów)).
tomekdk

12 Maj 2017, 07:45

Chodziło mi o s60, źle klepnąłem
Invi
Forumowicz VIP

12 Maj 2017, 09:23

S60 w 50tys znajdziesz całkiem fajne.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes AMG C-Coupe DTM testowany przez Roberta Kubicę
    Robert Kubica ma za sobą pierwsze testy Mercedesa AMG C-Coupé DTM na torze Ricardo Tormo nieopodal Walencji. Polski kierowca musiał oswoić się z obcą mu charakterystyką prowadzenia samochodu wyścigowego DTM - najpopularniejszej ...
    Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...

12 Maj 2017, 11:56

Tak tylko sprowadzone niestety, a samochodów sprowadzonych staram się unikać.
HeaveN1993
Nowicjusz

12 Maj 2017, 12:03

HeaveN1993 napisał(a):Tak tylko sprowadzone niestety, a samochodów sprowadzonych staram się unikać.

To nic nie kupisz, jak sobie sam nie sprowadzisz, bo podaż z polskich salonów jest praktycznie taka, że jej nie ma.
Co roku do PL sprowadzanych jest 1 000 000 używanych aut, a z polskich salonów wyjeżdża 350 000, przy czym 2/3 z tej kwoty to auta rejestrowane na firmy, a też trzeba zadać sobie pytanie jakie auta wyjeżdżają z polskich salonów.
tomekdk

12 Maj 2017, 12:18

Byłem właśnie dzisiaj w warsztacie bo niezawodne, vagowskie common rail gubi ropę w okolicach wtryskiwaczy przy 100kkm :piwo: :piwo: Przeglądałem stary auto swiat i byly dosc ciekawe statystyki, niestety z 2014r. Stosunek pierwszej rejestracji w kraju aut nowych do uzywanych, te same modele.
Skoda fabia i octavia - wiecej nowych krajowych niz uzywanych sprowadzonych. Np taka toyota yaris praktycznie 50/50 aaaaa przy aldi a4 nowe egzemplarze stanowily 2,2% pierwszych rejestracji w kraju :happy:
Invi
Forumowicz VIP

12 Maj 2017, 19:33

Trochę ponad budżet ale może znajdziesz coś do 50k
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I
Hyundai i40 też 2.0
Kieł
Stały forumowicz

12 Maj 2017, 22:39

Kieł dzięki za propozycje na pewno przemyślę, taka optima to ciekawy samochód.
Wracając do tematu samochodów to nie jest tak że ja z góry zakładam że wszystkie salonowe to ideały bezwypadkowe, ale zazwyczaj są w lepszym stanie niż te igły sprowadzone.
Druga sprawa to ja po prostu już trochę mam dość szukania uczciwego sprzedawcy który wiedząc o tym że robię 400km przez nasze piękne drogi jadąc pół dnia i okazuje się że mam przed sobą jakiegoś wraka którego na pierwszy rzut oka, bo ogólnie pojęcie mam słabe ale coś tam zawsze zobaczę że takiego samochodu nie opłaca się nawet brać na serwis i sprawdzenie go bo to kolejne pieniądze w błoto.
HeaveN1993
Nowicjusz

12 Maj 2017, 22:50

Miałem budżet 6k, podobny problem - szroty. Tu masz 50k, ten sam problem... Jak żyć w tym kraju, że nawet z 50 tyś w kieszeni trafia się na nieuczciwych sprzedawców?

Do sprowadzonych się zgodzę, a to dlatego, że za granicą auta są droższe. Często kupują je u nas, bo taniej. Więc jak auto droższe, do tego sprowadzone, może być tańsze u nas? No nie da się. Punkt dla Ciebie.

Najlepiej szukać auta albo z Polski, albo takiego, które jeździ już od roku lub więcej po Polsce.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Maj 2017, 11:41

galakty napisał(a):Najlepiej szukać auta albo z Polski, albo takiego, które jeździ już od roku lub więcej po Polsce.

Aboslutnie niczego to nie gwarantuje. Ewentualnie najlepiej od 1-go wlaściciela z Polski, gdzie ryzyko puszczenia powypadkowego w obieg nie istnieje, ale znajdź takie.
A odnośnie sprowadzonego, które już trochę w PL jeździ - praktycznie bez znaczenia czy świeżo sprowadzone, czy nie, bo jeśli obecny właściciel kupił auto "na piękne oczy sprzedającego" i nie sprawdził, to co za różnica, że nim już trochę jeździ? (chyba taka, że się jeszcze w międzyczasie nim nie zabił :naughty: ).

Także metoda jest w sumie jedna - przy użyciu odpowiednich środków (miernik grubości lakieru, tester / komputer, pełne oględziny, podnośnik, ewentualnie geometria) samemu trzeba wszystko sprawdzić.

A jako ciekawostka - wystawiając ogłoszenie w Danii nie ma do wyboru opcji:
"bezwypadkowy / powypadkowy", bo nikt tutaj sobie chyba nie wyobrażał, że można sprzedawać auto powypadkowe.
Inna sprawa, że z przyczyn formalno - podatkowo - kosztowych auta po sporych uszkodzeniach nie wracają na rynek, i to jest świetna sprawa.
Jak sprawdzam auto miernikiem grubości lakieru to zawsze muszę Duńczykom tłumaczyć co to jest za przyrząd :D

Ja sugeruję Tobie takie źródło:
[link do mobile.de wygasł]
[link do mobile.de wygasł]
mają kilka wybranych aut w jednej okolicy na pewno czymś wrócisz. Lepiej raz zrobić trasę 800-1000km niż 10 x 400km.
A Mazda od 2006 prowadzi elektroniczną książkę serwisową, coś takiego:
http://3.bp.blogspot.com/-2_uDeA1Blw8/T ... +Mazda.JPG
także zanim wyruszysz po auto możesz sprawdzić (na forum Mazdy jest osoba, która udostępnia takie wydruki) przebieg i historię serwisową, i ona będzie prawdziwa.
A przy aucie za 50000zł ja bym nie bawił się w szukanie jakiejś okazji, tylko po prostu pewny wybór, bo jak jakieś auto będzie miało przebieg na poziomie 80000km ... to pojeździsz nim jeszcze wiele lat. A czy będzie kilka tysięcy droższe ... bez różnicy, swoje (i to sporo) i tak już straciło na wartości przez te kilka lat od nowości.
tomekdk

15 Maj 2017, 21:43

Panowie a co powiecie o Suzuki kizashi?
Wygląda na dobrze wykończony, dobrze wyposażony jak na japońca napęd na 4 koła czekam na opinie
HeaveN1993
Nowicjusz