Sedan za około 25000zł

21 Mar 2013, 18:58

Witam wszystkich. Za około pół roku stanę przed wyborem samochodu za około 25tys zł. Będzie to moje pierwsze auto dlatego wolę się poradzić. Miałby to być samochód typu sedan/limuzyna, paliwo raczej diesel chociaż po różnych opiniach to niewiele jeżdżę jak na diesla (około 7tys km rocznie), mimo wszystko benzyna raczej by mnie bardziej ciągła po kieszeni. Wielu mówi że diesel to wydatek bo więcej się może zepsuć ale patrząc na passata b5fl którym jeżdżę (nie mój), to silnik itp nigdy nie zawiódł a zbytnio nie jest dopieszczany (1.9TDI 131KM). Do LPG mam obawy że ktoś mi niezbyt fachowo założy instalację i więcej problemów niż... do samej NIEawaryjności też mam niepewności tego rozwiązania więc proszę o poradę. Mam na oku kilka aut: Audi A4 B6, BMW e46 i Vectre C (tylko Hatchback bo wygląda jak sedan ale wg mnie dużo lepiej niż właściwy sedan tego modelu). Jeśli macie inne sprawdzone autka w tej cenie to też proszę o propozycje. Narazie tyle :)
dawid9234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 04 2011
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2013, 19:55

Nowe diesle nie są awaryjne, a drogie w utrzymaniu.
Osobiście jak szukałem samochodu to bardzo trudno było znaleźć dobrego diesla godnego uwagi czego nie można było powiedzieć o wersjach benzynowych tych aut więc może lepiej będzie jak poświęcisz trochę czasu na znalezienie dobrego magika od LPG.
Jeszcze jak Ci się podoba Vectra to masz taką alternatywę w postaci Signum.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

22 Mar 2013, 03:40

Generalnie przy Twoich przebiegach nie potrzebujesz żadnej super drogiej naprawy diesla żeby koszty w przeliczeniu na paliwo wyszły Ci więcej niż w np: w dobrym V8 bez LPG nie grupy wieś wagen.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Mar 2013, 18:32

Także raczej pozostanę przy dieslu. Jakie zatem auto polecacie w kategoriach o których pisałem wyżej? Co do signum to jest to typ wg mnie kombi/hatchback że tak to nazwę, więc raczej odpada.
dawid9234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 04 2011
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Masz problem z kodem do radia to pisz
    Rozkoduję prawie każde radio. Warunek to muszę znać numer seryjny , najlepiej przysłać wszystkie oznaczenia, znajdujące się na bocznej ściance twojego radia.