Segment A - nowy samochód 40-42k

30 Wrz 2016, 10:59

jako, że rok temu skutecznie pomogliście mi z wyborem samochodu (padło na Astrę H), to również teraz mam do was prośbę o pomoc.

Moja mama chce kupić samochód. Ma być nowy, z salonu. Interesuje ją segment A (który w zupełności wystarcza na jej potrzeby, tj jazda po mieście plus 2-3 razy do roku, "dłuższe" wypady, czyli 72 km :) ). Będzie nim jeździła zazwyczaj sama, przez około 6-7 lat.

Łączny przebieg w ciągu roku, to 6-7 tys. km
Samochód powinien być 5-cio drzwiowy. Będzie garażowy na ulicy

Jeśli chodzi o wyposażenie, to oczywiście klimatyzacja + radio - to w zupełności wystarczy

Porównaliśmy kilka ofert i rozważamy zakup tych modeli:

Opel Karl (1.0 75 KM) - to jakaś nowość ze stajni GM i głównie z tego powodu zastanawiam się czy warto. Na papierze wygląda całkiem nieźle, bardzo dobre wyposażenie, spoko silnik + podoba się mamie :) - cena wersji z klimatyzacją i lakierem metalik - ok 41-42k. Ponoć jeden z wygodniejszych w tej klasie.

Hyundai i10 (w wersji 1.0 MPI MT (66 KM) / 1.2 MPI MT (87 KM)) - to jeden z faworytów. I tutaj od razu pytanie: czy warto dopłacać to tego drugiego silnika (ok 2k PLN). To sprawdzony mieszczuch, w sieci znalazłem sporo pozytywnych opinii na jego temat.

Kia Picanto ((1.0 MPI, 69 KM) - na jego korzyść przemawia przede wszystkim długa gwarancja. Ale jestem ciekaw jak jest z awaryjnością.

Skoda Citago ((tutaj również 2 opcje albo 1.0 albo 1.2).

Jak myślicie, który z nich będzie najlepszy: chodzi głownie o jakość wykonania oraz niezawodność.

Z góry dzięki za pomoc.
CzarnaZmija
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 08 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Wrz 2016, 14:39

Ja brałbym i10, bo sprawia wrażenie najdoroślejszego i najlepiej wykonanego nawet jeśli o układ jezdny. Wg mnie warto dopłacić do 1,2, bo co to jest na przestrzeni 40tys.
Jednak proponuje odwiedzić salony i pooglądać na żywo, bo może się dużo wyjaśnić.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

30 Wrz 2016, 18:45

Polecam Skodę ze względu na promocyjny pakiet przeglądów w cenie auta i najniższą cenę. Jednak jak dla mnie te gołe blachy w środku dyskwalifikują ją, jednak jeżeli nie jest to problemem to polecam. Poleciłbym też Opla. Jednakże w tym budżecie można kupić nową Ibizę z podobnym silnikiem, co prawda segment B, jednak przy podobnej cenie autko oferujące dużo więcej.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

03 Paź 2016, 09:26

dzięki wielkie za pomoc.
Przekazałem sugestie mamie. Ta jednak najprawdopodobniej zdecyduje się na KIA (dostała całkiem niezłą propozycję w salonie m.in. mocniejszy silnik + automatyczna klimatyzacja). No i najmocniej przekonuje ją jednak ta 7 letnia gwarancja.
CzarnaZmija
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 08 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4

03 Paź 2016, 12:53

Pamiętaj że 7 lat jest to lekki pic na wodę ;)
Części eksploatacyjne nie wchodzą w część gwarancji

Układ zawieszenia, układu kierowniczego, napęd oraz układ wydechowy + fap tylko 36 miesięcy ;)
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna