Segment B - do 15k pln - okazja na Dacia Sandero?

09 Lip 2018, 12:02

Hej,
szukam samochodu z segmentu B (przynajmniej tak mi się wydaje :) ).
Chodzi o jazdę głównie po mieście, główne wymagania to benzyna, niedrogi w eksploatacji, mała awaryjność i święty spokój. Nie mam kompletnie żadnych preferencji jeśli chodzi o markę, żaden ze mnie motoryzacyjny fan :) Aktualne główne autko kupiłem rok temu bardzo okazyjnie od rodziny (Laguna III, 2012, 160k przebieg, diesel, ASO - za 24k pln), ale jako rodzina potrzebujemy dwóch aut, więc teraz szukam zamiany z leciwego Volvo V40 2000 rok.

Widząc przygody znajomych z autami z drugiej ręki jako priorytet postawiłem sobie zakup z pewnego źródła (nie kręcony licznik, faktyczna historia pojazdu).

Jak na razie moje poszukiwania ograniczyły się do zapuszczenia pytania w pracy i już mam pierwszy strzał, nie wiem czy nie skorzystam.

Znajoma ma do sprzedaży autko po dziadku. Dacia Sandero 2012, benzyna, 1.2 75 koni, pierwszy właściciel, ASO, przebieg 14 tys kilometrów! Cena to 15 tys zł, raczej nie do negocjacji, ale historia auta autentyczna.

Trochę poczytałem o Dacii i boję się jej, bo ma opinię właśnie auta dla emerytów. Ale nie wiem czy ten przebieg nie jest dla mnie po prostu gwarancją spokoju na najbliższe lata, na czym w sumie mi zależy.
Pewnie za te pieniądze mógłbym kupić coś w lepszej klasie, ale czy będę miał również taki spokój jak z tą Dacią? Co uważacie? Opłacalna okazja czy może rozejrzeć się za czymś innym?

Z góry dziękuję za pomoc.
Bartek
bartaspoz
Nowicjusz

09 Lip 2018, 12:20

Ile rocznie będziesz robić km tym autem? Tylko miasto?
Bardzo mały przebieg nie zawsze jest atutem, w takim aucie zużywają się różne elementy np.akumulator może być do wymiany.
Można rozważyć tę Dacię, chociaż jak auto ma czasem jeździć poza miastem lub więcej jak 10 tys.km rocznie to wolałbym coś wygodniejszego. Za 15-20 tys.kupisz np. Focusa Mk2 z końcówki produkcji, wrażenia z jazdy będą nieporównywalnie lepsze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Lip 2018, 12:26

Myślę, że rocznie to trochę ponad 20 tys kilometrów. Zapomniałem dodać, że akumulator był wymieniany na nowy w zeszłym roku. W sumie to autko będzie trochę poza miastem jeździło, kobiety codziennie dojazd do pracy to ok 20 km jazdy autostradą w jedną stronę.

Tak patrzę na focusa, o którym piszesz i w tej cenie to przebieg ok 200 tys można znaleźć
bartaspoz
Nowicjusz

09 Lip 2018, 13:53

Mam taką tylko z 2011 roku. Przebieg poniżej 60 tys, salon polska. Do tej pory bez większego wkładu, nie licząc spraw eksploatacyjnych, nawet oryginalny akumulator jeszcze jest. Technicznie auto do bólu poprawne, gorzej z jakością wykonania - wnętrze. Jest dość głośno, czasem coś skrzypi. Silnik 1.2 do miasta wystarczy w trasę jest za słaby. Ogólnie 15 tys zł to niezła cena jak za to auto.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Lip 2018, 14:13

Ossy napisał(a):Bardzo mały przebieg nie zawsze jest atutem, w takim aucie zużywają się różne elementy np.akumulator może być do wymiany.

Co racja to racja tylko akurat przy takim aucie akumulator to żaden problem... 200 pln raz na 6 lat.. jak nie mniej, ;)
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

09 Lip 2018, 16:40

Jak na razie nie widzę większych przeciwwskazań :D
bartaspoz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...

10 Lip 2018, 11:42

Jeżeli zależy Ci mocno na roczniku to nie jest zły wybór. Jeśli chodzi o komfort wolałbym np. Clio III które jest konstrukcyjnie zbliżone do Sandero ale przyjemniejsze w jeździe. Sama techniczna budowa Dacii nie różni się niczym od prostych modeli Renault czyli Clio/Thalia z początku lat 2000.
mateusz9986
Zaawansowany

10 Lip 2018, 12:48

Jak miałem jeszcze clio II, to miałem okazję siedzieć również w Sandero. Pod względem wykonania wnętrza to niestety była przepaść na niekorzyść dacii. Za 15K możesz spokojnie znaleźć dobre clio, 207, grande punto.
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

10 Lip 2018, 13:00

To się zgadza. Na plus dla Sandero w porównaniu z Clio jest znacznie większe wnętrze i wyższa pozycja za kierownicą.
mateusz9986
Zaawansowany

10 Lip 2018, 21:12

Dzięki za propozycje, rozejrzę się za tymi modelami, faktycznie grande punto całkiem fajny. Coś ta okazja na Dacię staje się mglista, koleżanka była w ASO i 15k chcą jej dać i marudzi, że pewnie na rynku więcej dostanie. Może to znak żeby tego nie kupować :) Za Dacią przemawia jednak dosyć spore wnętrze, na tylnym siedzeniu dosyć miejsca na fotelik + dziecko. No ale trudno, nic na siłę
bartaspoz
Nowicjusz

10 Lip 2018, 21:30

Hmm, jeśli chodzi o fotelik, to może byś się zastanowił nad peugeotem 307 z 1.4/1.6 pod maską? Autko też tanie w eksploatacji, w Twoim budżecie znajdziesz prawdopodobnie z pełną historią serwisową no i jest sporo bardziej przestronny niż mieszczuchy, wyższa pozycja za kółkiem.
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

14 Lip 2018, 21:06

Dziękuję wszystkim za pomoc. Obejrzałem kilka samochodow, mi i partnerce ze wszystkich poleconych najbardziej spodobał się Grande Punto. Bylem w komisie gdzie mieli ponad 100 aut i niestety było tak jak myślałem - przy wielu nie dawali gwarancji przebiegu, inne z rdzą, kolejne po wypadku - szpachla i wyciągana podłoga. Ostatecznie kupiliśmy ta Dacie. Kupiliśmy spokój :) Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
bartaspoz
Nowicjusz