Segment B do 20000

21 Paź 2014, 17:23

Witam serdecznie forumowiczów!

Przymierzam się do zmiany samochodu (Fiat Uno 1.0 Fire :D ) na jakieś auto miejskie segmentu B. Głównym przeznaczeniem samochodu jest dojazd do pracy czyli najczęściej jazda po mieście. Dziennie robię jakieś 20 km, ponadto rzadko jakiś wyjazd weekendowy do 200 km, raz w roku jakiś dalszy wypad urlopowy max Tatry.

Zależy mi na aucie bezawaryjnym, komfortowym, bezpiecznym, palącym możliwie jak najmniej, cechującym się niskimi kosztami eksploatacji. Jeśli chodzi o rocznik to max 10 letni ale skłaniałbym się do roczników 2005 i młodszych. Mój budżet to max 20000 zł.

Spośród wyszukiwanych aut najbardziej skłaniałbym się ku paru konkretnym modelom, lecz jeśli chodzi o kwestie mechaniczne to nie mam pojęcia jaka jednostka najlepsza do danego samochodu. Z tego co wiem, w związku z moimi potrzebami odpadają silniki diesla(chyba że się mylę). Ponadto czy z moimi odczuciami wizualnymi idzie jakość i niezawodność tych samochodów i ich wersji silnikowych.

Modele, które wpadły mi w oko to (kolejność przypadkowa):

Renault Clio III - 1.2i 16V 75KM/1.2 TCe eco2 100 KM, 1.4i 16V 98 KM
Opel Corsa D - 1.2 80 KM, 1.2 85KM, 1.4 90 KM
VW Polo IV FL - 1.2i 12V 64 KM, 1.2i 54 KM, 1.4 16V 75 KM, 1.4i 80KM
Skoda Fabia II - 1.2i HTP 60 KM, 1.2i 12V 70 KM, 1.4i 16V 85KM

Jeśli chodzi o raporty spalania powyższych wersji silnikowych to wychodziłoby, że należy przymknąć oko na silniki 1.2 bo mają podobne spalanie jak 1.4, a lepiej zostawić więcej mocy w zanadrzu. (?)

Oczywiście nie zamykam się na inne modele ale te podobają mi się najbardziej. Doradźcie mi proszę jaki wariant wybrać dla konkretnego modelu oraz, który z powyższych samochodów okazałby się najlepszym dla mnie wyborem biorąc pod uwagę kryteria wymienione powyżej.

Jeśli macie jakieś inne propozycje piszcie.

Z góry dziękuję za pomoc:)
KarolWiro
Nowicjusz

Auto: Fiat UNO

22 Paź 2014, 15:56

KarolWiro napisał(a):VW Polo IV FL - 1.2i 12V 64 KM, 1.2i 54 KM, 1.4 16V 75 KM, 1.4i 80KM

Jako użytkownik polo IV przed FL z silnikiem 1,2 6V 54 KM powiem tak auto bardzo fajne praktycznie bezawaryjne jedzie przyzwoicie jak na 54 KM ale lepiej poszukać 1,4 16V bo jeszcze lepiej jedzie a pali niewiele więcej.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Paź 2014, 17:58

ja bym odrzucił Fabię i Polo, bo w pierwszym przypadku masz mnóstwo aut po flotach i będziesz w nim wyglądać jak emeryt lub handlowiec. W przypadku VW płacisz za znaczek i nic więcej. Silniki HTP czyli 3-cylindorwe są awaryjne i nierozbieralne czyli jak coś Ci strzeli to od razu na złom.

Z tych szukałbym Clio ale nie TCe, Corsę i Fiata Grande Punto, który jest technicznie taki sam jak Opel.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna

23 Paź 2014, 12:45

Dzięki za opinie.

dzida napisał(a):ja bym odrzucił Fabię i Polo, bo w pierwszym przypadku masz mnóstwo aut po flotach i będziesz w nim wyglądać jak emeryt lub handlowiec.

Faktycznie dużo tych firmowych Fabii jeździ. Tylko czy chodzi Ci o to, że będzie ciężko znaleźć niezajechany egzemplarz? Bo jeśli chodzi o wygląd to jak wiadomo jest to kwestia gustu, mi się Fabia podoba :) Co do Punto to te z silnikiem 1.4 77KM?

krzysiek4000 napisał(a):Jako użytkownik polo IV przed FL z silnikiem 1,2 6V 54 KM powiem tak auto bardzo fajne praktycznie bezawaryjne jedzie przyzwoicie jak na 54 KM ale lepiej poszukać 1,4 16V bo jeszcze lepiej jedzie a pali niewiele więcej.

Ile Ci spala twoja Polówka?

Ponadto czy któryś w wymienionym modeli mniej lub bardziej jest podatny na rdze nadwozia/podwozia?

Pozdrawiam
KarolWiro
Nowicjusz

23 Paź 2014, 14:59

KarolWiro napisał(a):Ile Ci spala twoja Polówka?

W gruncie rzeczy nie dużo bo średnio wychodzi 6-6,5 litra na mieście tak gdzieś koło 8 litrów.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

23 Paź 2014, 21:44

KarolWiro napisał(a):Co do Punto to te z silnikiem 1.4 77KM?

dokładnie, lubią LPG i nie są awaryjne

KarolWiro napisał(a):Ponadto czy któryś w wymienionym modeli mniej lub bardziej jest podatny na rdze nadwozia/podwozia?

żadne z nich nie ma powtarzających się problemów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...

24 Paź 2014, 16:25

Hmm... niezła zagwozdka...
Dziękuję za dotychczasową pomoc :)

dzida napisał(a):ja bym odrzucił Fabię i Polo, bo w pierwszym przypadku masz mnóstwo aut po flotach i będziesz w nim wyglądać jak emeryt lub handlowiec.

Wracam do tematu Fabii, czy odrzuciłeś ją ze względu na trudność w znalezieniu niewyeksploatowanego egzemplarza czy tylko i wyłącznie na wygląd?

Ogólnie myślałem, że coś mi się bardziej wyklaruje, a tu się okazuje, że wszystkie z wybranych samochodów są spoko. Na dodatek doszło Punto, o którym kompletnie nie myślałem, a po przeczytaniu kilku artykułów i tematów na forum wychodzi, że jest to najtańsze z wybranych aut, w zasadzie bezawaryjne i mające tani serwis; no i całkiem fajnie wygląda.

Czy mechanicznie któryś z samochodów bardziej odstaje od reszty? Chodzi mi już w tej chwili o te silniki 1.4, chyba że Clio 1.2i 16V 75KM(bo z tego co czytałem to 1.4 98 KM potrafi spalić troszkę więcej od konkurentów)

Pozdrawiam
KarolWiro
Nowicjusz

24 Paź 2014, 17:53

KarolWiro napisał(a):Wracam do tematu Fabii, czy odrzuciłeś ją ze względu na trudność w znalezieniu niewyeksploatowanego egzemplarza czy tylko i wyłącznie na wygląd?

wygląd i brak silników, które można polecić z czystym sumieniem prócz 1,4 chyba. No i pełno zajeżdżonych aut. Omijaj silniki 3 cylindrowe i typu TSI
polo to będzie najstarsze auto mechanicznie i bym go olał, bo nie warto przepłacać jak Ci Fabia pasuje
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika