Segment B lub C - 15 - 20 tyś (propozycje)

12 Cze 2016, 15:22

Cześć wszystkim :)

Zakładam nowy temat z chęcią poznania waszej opinii o przedstawionych przeze mnie autach, ponieważ za jakiś czas planuje zakup nowego autka na parę latek :)
Po trudach i znojach, stwierdziłem, że nie potrzebuje dużego auta bo głównie wożę w nim powietrze. Zazwyczaj jeżdżę sam bądź z partnerką :)

Najpierw pozwolę sobie przybliżyć auta o jakich poczytałem, a następnie przedstawię własne wymagania:

Propozycje:
* Honda Civic VII 1.6 VTec
* Opel Astra H 1.8
* Citroen C4 1.6
* Ford Focus mk2 2.0 bądź 1.8
* Fiat grande punto 1.4 T-jet
* Fiat bravo 1.4 T-jet

Wymagania:
* Auto będzie pokonywać 12 tysięcy kilometrów przez rok. 70% w mieście (na odcinkach bez korków), 30% w trasie
* Od auta wymagam dobrego zabezpieczenia korozyjnego - tak żeby podłoga przez parę lat nie zgniła
* Auto nie może brać oleju - nie cierpię sprawdzać co tydzień stanu na bagnecie i robienia dolewek
* Spalanie - i tu zastanawiam się mocno nad LPG bo teraz mam 2.5 motor i cieszę się przy dystrybutorze. Ford wiem, że ciężko będzie się nadawał, civic również bo trzeba regulować luzy zaworowe (tak mi się wydaje). Jednakże, gdy auto będzie palić do 8 - 9 litrów benzyny na 100 to jestem w stanie to przeżyć.
* Climatronic - wymóg, gdyż mam teraz i nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.
* Przyśpieszenie i prędkość - przyśpieszenie pozwalające wyprzedzić tira na trasie, a przy mojej maksymalnej prędkości 130 nie urwie głowy od hałasu
* Awaryjność i koszta napraw - no i tutaj cały pies pogrzebany :) Nie boję się zapłacić więcej za naprawę, jeśli naprawy nie będą co miesiąc :) Natomiast preferuje by koszta napraw nie były zbyt wielkie (dlatego wszystkie audiolki zostały wywalone przez swoje zawieszenie).
* komputer pokładowy - niby błahostka, lecz miło jest odwrócić uwagę od nudnego wnętrza i sprawdzić swoje spalanie bynajmniej.

Jestem ciekaw co doradzicie, co dodacie bądź usuniecie z moich propozycji :)
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

12 Cze 2016, 23:52

Do końca obiektywny nie jestem, ale Bravo generacyjnie można porównywać z następcami pozostałych modeli (czyli astrą IV, civic ufo itd), no poza grande, ale to segment niżej.
Także o ile chcesz wydać ok 15K to polecam Astrę 1,8 - fajny silniczek do LPG, ew. pozostałe auta z listy.
Bravo to opcja raczej za 20K+, auto świeższe, z climatronic pewnie będzie problem (większość będzie z manualną klimą, która zresztą stanowi wg mnie lepszy wybór).
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

13 Cze 2016, 07:50

Jeśli z założenia wkalkulowałeś też segment B ,to ja szukałbym Yariski w tej kasie. Kolejnym wyborem byłoby własnie Punto z krajowego podwórka ale w jakiejś lepszej wersji wyposażeniowej. Obracając się nadal w mniejszym rozmiarze aut , warto podkreślić że jest w czym wybrać z C3. Ceny i podaż dosyć fajne ,a samo auto dosyć udane ,proste z świetnie zabezpieczoną antykorozyjnie karoserią.
Z segmentu C też polecam Bravo ale tutaj trzeba by dorzucić trochę monety. Oczywiście warto też przefiltrować rynek w poszukiwaniu Hyundaia i30/ Kia Ceed (to mechanicznie bliźniaki). Z większych aut polecam Lagunę II FL(po lifcie) w przedziału lat 2005-07. Nie mylić proszę z "królową lawet" czyli Laguną II do 2005.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna