Cześć wszystkim
Zakładam nowy temat z chęcią poznania waszej opinii o przedstawionych przeze mnie autach, ponieważ za jakiś czas planuje zakup nowego autka na parę latek
![Uśmiechnięty :)]()
Po trudach i znojach, stwierdziłem, że nie potrzebuje dużego auta bo głównie wożę w nim powietrze. Zazwyczaj jeżdżę sam bądź z partnerką
Najpierw pozwolę sobie przybliżyć auta o jakich poczytałem, a następnie przedstawię własne wymagania:
Propozycje: * Honda Civic VII 1.6 VTec
* Opel Astra H 1.8
* Citroen C4 1.6
* Ford Focus mk2 2.0 bądź 1.8
* Fiat grande punto 1.4 T-jet
* Fiat bravo 1.4 T-jet
Wymagania: * Auto będzie pokonywać 12 tysięcy kilometrów przez rok. 70% w mieście (na odcinkach bez korków), 30% w trasie
* Od auta wymagam dobrego zabezpieczenia korozyjnego - tak żeby podłoga przez parę lat nie zgniła
* Auto nie może brać oleju - nie cierpię sprawdzać co tydzień stanu na bagnecie i robienia dolewek
* Spalanie - i tu zastanawiam się mocno nad LPG bo teraz mam 2.5 motor i cieszę się przy dystrybutorze. Ford wiem, że ciężko będzie się nadawał, civic również bo trzeba regulować luzy zaworowe (tak mi się wydaje). Jednakże, gdy auto będzie palić do 8 - 9 litrów benzyny na 100 to jestem w stanie to przeżyć.
* Climatronic - wymóg, gdyż mam teraz i nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.
* Przyśpieszenie i prędkość - przyśpieszenie pozwalające wyprzedzić tira na trasie, a przy mojej maksymalnej prędkości 130 nie urwie głowy od hałasu
* Awaryjność i koszta napraw - no i tutaj cały pies pogrzebany
Nie boję się zapłacić więcej za naprawę, jeśli naprawy nie będą co miesiąc
Natomiast preferuje by koszta napraw nie były zbyt wielkie (dlatego wszystkie audiolki zostały wywalone przez swoje zawieszenie).
* komputer pokładowy - niby błahostka, lecz miło jest odwrócić uwagę od nudnego wnętrza i sprawdzić swoje spalanie bynajmniej.
Jestem ciekaw co doradzicie, co dodacie bądź usuniecie z moich propozycji