REKLAMA
Jako, że to mój pierwszy post na forum to zacznę od przywitania. Witam wszystkich forumowiczów.
Przechodząc do konkretów szukam samochodu, celuje w segment C ale jestem otwarty na inne propozycje (coś większego z segmentu B, ewentualnie cos na pograniczu segmentu C/D). Budżet ok. 15 tyś zł. Wiadomo jeśli będzie coś ciekawego to można dołożyć, jeśli będzie mniej też się nie obrażę.
Ciężko mi szacować przebieg bo do tej pory poruszałem się samochodami będącymi do dyspozycji w domu. Maksymalnie będzie to 15kkm, kilka razy w tygodniu odcinki ok. 25 km ( 20 km dojazd do miasta, potem 5 km w mieście). Od czasu do czasu jakiś dłuższy wypad w góry( jako, że mieszkam w Małopolsce to maks 200 km)
Jeśli chodzi o wymagania to fajnie gdyby nie generował olbrzymich kosztów (w miarę mało awaryjny, a jeśli już cos się będzie działo to, żeby naprawa nie obciążała przesadnie portfela). Z racji na przebieg to zastanawiam się nad benzyną ( przyszłościowo nie wykluczam zagazowania), ewentualnie diesel gdyż jak wspomniałem 20 km to dojazd do miasta. Jeśli diesel to raczej w miarę prosta konstrukcja bez dwumasy i fap np. 1.6 hdi/tdci.
Moc i pojemność: wiadomo ubezpieczenie nie będzie na mnie ale tak czy siak raczej coś poniżej 2.0. Do tej pory najczęściej poruszałem się samochodami z silnikiem 1.9 sdi ( wiem dramat...) i 1.9 tdi 90km. Także przedział 90-120wydaje mi się odpowiedni dla segmentu C. Jeśli trafi się jakaś sensowna propozycja z segmentu D do 130-150.
Moje typy:
Ford focus mk2 3d/5d Benzyna 1.6 105km, ewentualnie zastanawiałem się nad dieslem 1.6 tdci 90km (jakieś opinie uwagi ?)
Honda civic VII (szczególnie polift po 2004) tylko 3d, bo 5d wygląda jak autobus benzyna 1.6 110km
VW golf V 1.9 3d/5d znam opinie o 1.6 benzyna( jeśli już to tylko z gazem ?) o innych benzyniakach nawet nie myślę. Ewentualnie diesel 1.9 tdi nada się czy trochę za mały planowany przebieg ?
Opel astra H benzyniak 1.6 ?
To rozsądne typy. Z drugiej strony kusi, żeby trochę poszaleć. Znajdzie się jakies rozsądne coupe w tej cenie ? Co myślicie onp. hyundai coupe 2.0, alfa gt tu chyba tylko diesel i tanio nie będzie ? Jakieś inne typy ?
Z góry dzięki za pomoc