Segment C/D RWD/4WD do ~30tyś

13 Gru 2014, 22:48

Hej.

Już dwa razy pomogliście. Z wyborem sedana do 20tyś - wybó padł na E46 320i. A kombi do 9tyś to octavia. Z racji, że z obu aut z mężem jesteśmy zadowoleni. Proszę po raz kolejny o pomoc.

Główne założenia to ma dawać frajdę z jazdy. E46 taka mi daje. Ale mimo to chcę ją zmienić na coś innego. Nowszego, mocniejszego.

Cena do 30tyś.
RWD lub 4WD. Maż nie boi się o auto. :P Chciałabym coś mocniejszego. Czyli minimum 230KM. LPG? Betii nie była gazowana, wiec jeśli spalanie będzie podobne to kolejne też nie będzie.
Segment C lub D. Nie chce miejskich pudełeczek. Raczej stylistyka podobna do BMW, a nie do STI czy EVO.
Rocznikiem się nie jeździ, ale mimo to chciałabym coś młodszego czyli 2003+.
Bardzo dobrze siedziało mi się w E46. Dosyć masywny środek, czułam się zabudowana i właśnie czegoś takiego szukam.
Z wyposażenie do climatronic, ksenony, elektryka, podgrzewane lusterka. :P
Nami
Nowicjusz

Auto: civic

13 Gru 2014, 23:42

Budżet na auto masz nijaki a do tego jeszcze wymagania rocznikowe...a tak w ogóle to wszystko się gryzie w Twoich założeniach bo jak kupisz awd z nowszych roczników to będzie słabełusz i nawet jak moc Ci podejdzie to i tak zostanie objechane przez nawet słabsze RWD.

Więc jak celujesz w AWD to daj sobie trochę luzu z rocznikiem kup np: s4 b5 bit zrób remap + proste zabiegi przy turbolotach wejdziesz na 330km500nm i ciesz się jazdą a nie myśleniem czy rocznik się zgadza. Tym bardziej że na seryjnym ECU możesz zapodać procedury lancze itp. a napęd to zniesie.
A jak RWD to BMW e46 też ma w ofercie mocniejsze silniki więc może idź w tą stronę...

Ogólnie tak naprawdę to nie wiadomo co polecić za tą kaskę... musisz wyjść z propozycjami.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Gru 2014, 10:05

Jw. Dolos kasy albo kup takie bmw jak ma być. Czyli e46 330ci.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Gru 2014, 18:33

Sama nie wiem czego chcę. Nie zależy mi na tym, żeby kogoś objechać. E46 ma to coś i to sprawia mi frajdę. Choć już czuć w tym aucie elektronikę. Elektroniczny gaz, jakiś zawór przy sprzęgle, który nie daje pełnej kontroli.

Zastanawiałam się nad E46 330i. Jednak chcę czegoś innego. To auto już znam.
Z racji, że RWD będzie tańsze przy zakupie to na nim się skupmy. Tylko chyba tutaj dużo aut nie pozostaje. Głównie BMW, MB, Lexus.

A jakie macie propozycje w które przekraczają "trochę" mój budżet? Może będzie coś ciekawszego.
Nami
Nowicjusz

14 Gru 2014, 18:37

Jak chcesz frajdy i prowadzenia to jedynka. Jak chcesz cos co daje naprawdę mnóstwo frajdy z jazdy (o wiele więcej niż zwykłe E46) to polecam BMW E30 z silnikiem minimum 2.5, optymalnie 2.8. W 30 tysiącach zamkniesz się z igiełką i jeszcze na mody zostanie by podnieść moc do 240 koni około. Z seryjnych aut może BMW E36 m3 jakieś trafisz. :) Jak widać trzeba zejść z rocznika albo dużo dołożyć kasy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Gru 2014, 19:12

A ja pójdę bardziej w luksus. Oczywiście tez zejdź z rocznika
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie elektrykiem?
    Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...

14 Gru 2014, 21:32

Mężowi pojawił się uśmiech na samą myśl o E30 i M3 E36. Jednak odpadają. Auto musi mi się podobać, więc każdy kanciak odpada. Tym bardziej, że auto ma być jako pierwsze. Dlatego musi również być wygodne. W starych wersjach mojej Becii nie ma systemu DSC który jest mi potrzebny. Przeważnie rano w niesprzyjających warunkach gdy "śpie". Dopiero jak chcę się pobawić to wtedy wyłączam. Przy takiej mocy zapomnę się i po aucie.

E38 to taka limuzyna. Sądzę, że ma miękkie zawieszenie nie będzie się tak fajnie pokonywało zakręty.

Chyba faktycznie rozważę E46 330i po lifcie w m pakiecie. Albo poczekam, dozbieram i kupię E92 330i lub 335i. W jakim przedziale zaczynają się egz. warte uwagi?

Nie muszę mieć dużo mocy, ważne żeby auto dobrze się prowadziło, pokonywało zakręty znacznie lepiej niż inne auta, a przy tym było dość wygodne i ładne. To wszystko mi zapewnia E46. Pomimo iż mam sportowe dostosowanie podwozia i felgi 18 cali jeździ mi się komfortowo.
Nami
Nowicjusz

14 Gru 2014, 22:08

Może któryś z tych
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki przykładowe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Gru 2014, 00:54

No sama nie do końca wiesz co chcesz...

E90 335i albo 330i kosztuje tyle co przyzwoite E46 M3 i wtedy lepiej już wziąć M3 zdecydowanie. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika