Segment C/D za 70-80 tysięcy

16 Maj 2022, 20:56

Cześć, zaczynam się rozglądać za swoim drugim autem. Do tej pory jeździłem Fiatem Stilo z 2004, 1,4 benzyna. Ma to być coś 'większego', czyli celuję w segment C/D. Auto głównie będzie używane do wyjazdów za miasto, wakacje, więc głównie autostrady i drogi szybkiego ruchu. Rzadko będę nim jeździł w mieście. Będą nim głownie podróżować 2 osoby. Chcę na to przeznaczyć 70-80 tysięcy. Chciałbym je wziąć w leasingu, także maksymalny wiek to 5-6 lat, bo razem z leasingiem (na 2 -3 lata) nie powinno przekroczyć 8 lat. Biorę pod uwagę kupienie używanego z salonu.
Nie zależy mi na wyglądzie, ani na super bogatym wyposażeniu. Chciałbym, aby było dość mocne na autostrady. Stawiam raczej na benzynę.
Póki co to nie mam jakiegoś swojego typu. Patrzyłem na audi a4, skoda octavia, honda civic, ale nie wszystko mieści się w budżecie. Chętnie poznam Wasze zdanie jeśli chodzi o modele różnych producentów i silniki. Ewentualnie poproszę o wyprowadzenie mnie z błędu i poprawę założeń, bo zupełnie nie znam się na autach.
dewolaj
Nowicjusz

16 Maj 2022, 21:27

Biorę pod uwagę kupienie używanego z salonu.

Za dużego pola manewru to nie masz bo chcąc leasingować w praktyce musisz mieć na auto FV

Auto głównie będzie używane do wyjazdów za miasto, wakacje, więc głównie autostrady i drogi szybkiego ruchu. Rzadko będę nim jeździł w mieście.

Nie zależy mi na wyglądzie, ani na super bogatym wyposażeniu. Chciałbym, aby było dość mocne na autostrady. Stawiam raczej na benzynę.

A ja bym chyba szedł jednak w stronę diesla. Kupisz taniej, spalisz mniej a biorąc pod uwagę stopień skomplikowania współczesnych benzyniaków to serwis też drożej nie wyjdzie.

Patrzyłem na audi a4, skoda octavia, honda civic, ale nie wszystko mieści się w budżecie.

Sprecyzuj na czym ci najbardziej zależy. Civic będzie najtwardszy, "sportowo zestrojony", audi najlepiej wykonane ale też najdroższe w zakupie/serwisie, jeśli nie zależy ci na bajerach to raczej wyrzuć z zestawienia, octavia jak octavia, nudno ale poprawnie

Jeśli chcesz mocne auto do jazdy głównie poza miastem to postawiłbym na jakiegoś dwulitrowego diesla z segmentu d, np. https://www.master1.pl/oferta/gotowka/85055/ford/mondeo-2-0-tdci-trend?kalkulacja=------
Choć wszystko zależy od przebiegów. Jeśli nie będą spektakularnie duże to segment c również wystarczy a uda się kupić młodsze auto
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Maj 2022, 22:15

Dzięki! Mondeo w sumie nie brałem pod uwagę.

Co do sprecyzowania 'jakości jazdy' to ciężko mi powiedzieć, bo nie jeździłem zbyt wieloma autami. Na pewno chciałbym, aby było mało awaryjne.

Przebiegi raczej małe około 10 - 12 tys rocznie.
dewolaj
Nowicjusz

16 Maj 2022, 22:21

To spokojnie szukaj sobie segmentu c. Astra/Focus/Megane, przy tak małych przebiegach nie zdążysz poczuć przewag segmentu d
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Cze 2022, 14:52

Z zaproponowanych aut chyba najbardziej podobają mi się focusy. Dużo dobrego słyszałem też o sposobie prowadzenia. Celuję w wersję mk4 kombi z 2018 roku.

Ostatnio natrafiłem na ofertę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Celuję w silnik 1.5 150km w tym modelu. Czy to dobry wybór?

W powyższej ofercie zastanawia mnie tylko ta Belgia jako kraj pochodzenia. Pewnie warto sprawdzić na początek ten samochód po numerze VIN, żeby mieć pewność, że nie był uszkodzony w Belgii?

Może jeszcze macie jakieś rady jeśli chodzi o ten model z silnikiem 150 km?

Dziękuję!
dewolaj
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

1/4 mili Bemowo - Wielki finał Gecko Cup / relacja
    1/4 mili - Wielki finał Impreza połączyła w całość wszystkie atrakcje poprzednich rund. Było to zatem ostateczne rozstrzygnięcie pojedynku polskich maszyn z zagraniczną konkurencją. W szranki z polskimi mistrzami jednej czwartej ...