Biorę pod uwagę kupienie używanego z salonu.
Za dużego pola manewru to nie masz bo chcąc leasingować w praktyce musisz mieć na auto FV
Auto głównie będzie używane do wyjazdów za miasto, wakacje, więc głównie autostrady i drogi szybkiego ruchu. Rzadko będę nim jeździł w mieście.
Nie zależy mi na wyglądzie, ani na super bogatym wyposażeniu. Chciałbym, aby było dość mocne na autostrady. Stawiam raczej na benzynę.
A ja bym chyba szedł jednak w stronę diesla. Kupisz taniej, spalisz mniej a biorąc pod uwagę stopień skomplikowania współczesnych benzyniaków to serwis też drożej nie wyjdzie.
Patrzyłem na audi a4, skoda octavia, honda civic, ale nie wszystko mieści się w budżecie.
Sprecyzuj na czym ci najbardziej zależy. Civic będzie najtwardszy, "sportowo zestrojony", audi najlepiej wykonane ale też najdroższe w zakupie/serwisie, jeśli nie zależy ci na bajerach to raczej wyrzuć z zestawienia, octavia jak octavia, nudno ale poprawnie
Jeśli chcesz mocne auto do jazdy głównie poza miastem to postawiłbym na jakiegoś dwulitrowego diesla z segmentu d, np.
https://www.master1.pl/oferta/gotowka/85055/ford/mondeo-2-0-tdci-trend?kalkulacja=------ Choć wszystko zależy od przebiegów. Jeśli nie będą spektakularnie duże to segment c również wystarczy a uda się kupić młodsze auto