Segment C do 120tyś

11 Lut 2024, 08:36

Dzień dobry!

Powoli zabieram się do wymiany samochodu. Mam kilka typów, które w miarę mi się podobają i mogą być sensowne, ale o tym za moment.

Użytkowanie samochodu: w czasach po pandemicznych z auta korzystam mniej. Roczny przebieg w granicach 10-12tyś km. W zależności od okresu samochód wyrusza w drogę raz lub dwa razy na tydzień, robiąc dystanse rzędu 80km.

Byłoby miło, gdyby samochód był bezproblemowy i niezawodny. Budżet jaki chcę przeznaczyć na zakup to ok 120 tyś. Zależy mi na w miarę świeżym roczniku, czyli 2021 i w górę.

Myślałem o Corolli lub CHR, ale przy mojej częstotliwości jeżdżenia obawiam się problemów z rozładowującym się akumulatorem. Przez użytkowników samochodów, często ten problem był opisywany i trochę mnie to przeraża. Kilka dni postoju i samochód unieruchomiony...

Drugim typem wydaje się Mazda 3. Ładne, wydaje się solidne. Najbardziej skłaniałbym się do jednostki 2.0 skyactive g w manualu. Może bagaznik ciut mały, ale dla bezdzietnej rodziny nie będzie to problem. Mazda cx30 również cieszyłaby oko, ale może być nieco ponad budżet:)

Ostatnie auto, które analizowałem to Kia Proceed. Chyba bardziej bym się skłaniał do skrzyni manualnej. Trochę obawiam się automatu, ale może nie ma czego się bać...

Każdy samochód to jakby zupełnie inna parafia i może ciężko porównywać 1 do 1. Byłbym jednak wdzięczny za sugestie i rady. Zależy mi w gruncie rzeczy na bezproblemowym samochodzie, który zapewni chociaż minimalny komfort użytkowania. Jednak bezproblemowość to kryterium nr 1 :)
benminion
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Fabia I
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

11 Lut 2024, 11:53

benminion napisał(a):Przez użytkowników samochodów, często ten problem był opisywany i trochę mnie to przeraża. Kilka dni postoju i samochód unieruchomiony...
Nie do końca tak jest wszystko zależy od tego jak użytkujesz hybrydę i czy korzystasz z trybu ACC czy też READY. Temat był już opisywany szeroko na forum w tym wątku tryb-accessory-vs-ready-w-hybrydzie-toyoty-o-co-tu-chodzi-vt131073.htm Samochody potrafią stać dwa, trzy a nawet i miesiąc i dalej jest ok i odpalają normalnie. Oczywiście po takim długim postoju warto podładować akumulator lub pojeździć samochodem trochę aby się sam podładował.

benminion napisał(a):Mazda cx30 również cieszyłaby oko, ale może być nieco ponad budżet:)
Tu chyba bym celował w CX-30 masz wystarczający budżet i powinieneś coś w nim sensownego znaleźć :wink:

benminion napisał(a):Ostatnie auto, które analizowałem to Kia Proceed. Chyba bardziej bym się skłaniał do skrzyni manualnej. Trochę obawiam się automatu, ale może nie ma czego się bać...
Też fajne i ciekawie wyglądające auto. Automat nie jest zły i DCT bardzo fajnie funkcjonuje w tym modelu trzeba jednak pamiętać że działa on podobnie do DSG i w naprawach może być kosztowny. Ty szukasz świeżego auta więc o skrzynię bym się tu raczej nie martwił bo kupisz auto a małym nalotem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lut 2024, 18:53

Dzięki! Ta Mazda cx30 to chyba taki złoty srodek.
benminion
Nowicjusz

07 Mar 2024, 16:30

Cześć jeszcze raz. W ostatnim czasie, jeszcze wpadła mi w oko Cupra Leon (1.5tsi). Cenowo też wydaje się w zasięgu...

Jak to się ma do pozostałych propozycji, warto rozpatrywać?
benminion
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...