Segment C z LPG za 7-8 tys. zł

21 Mar 2018, 11:24

Cześć wszystkim,
Planuję zakup samochodu, poniżej opisuję swoje wyjściowe założenia:
- 5-drzwiowy hatchback
- segment C
- koniecznie LPG
- 7, do 8 tys. zł
- wyposażenie: ABS, elektryczne szyby i klimatyzacja

Silnik - samochód nie musi być szybki, ale dobrze byłoby gdyby dawał radę na autostradzie i nie był niebezpiecznie wolny.
LPG - czy w tej cenie w ogóle jest sens w kupowaniu tańszego samochodu bez lpg (czyli pewnie za ~5 tys zł) i zakładania go samodzielnie?

Poniżej moje typy. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w tej cenie ważniejszy będzie stan konkretnego samochodu niż model, ale proszę o jakieś uwagi co do nich (np. czy unikać jakiegoś silnika do lpg, czy jakiegoś modelu w ogóle unikać) albo propozycje innych modeli, jeśli pominąłem coś wartego uwagi:

1) Astra G (chyba najsensowniejsza) - z tego co już wyczytałem, najlepszy silnik to 1.6 8V, ale czy gdybym znalazł przyzwoity egzemplarz z 16V, albo 1.4/1.8, to wciąż warto?
2) Focus I - byłby super, ale podobno mocno rdzewieją? Czy gdybym znalazł egzemplarz ze zrobioną blacharką, to on zacznie rdzewieć z powrotem od razu, czy będzie się trzymał? Czy poza tym jest bardziej awaryjny od Astry?
3) Golf IV/Seat Leon - silniki 1.6 lub 1.8 (125 KM?). Czy w tych pieniądzach jest w ogóle sens szukania ich?
4) Nissan Almera - czy są silniki, których lepiej unikać? Na coś innego uważać?
5) Mazda 323 - podoba mi się, ale bardzo mało ich jest, dlatego też wątpię że uda się coś znaleźć.
5) Fiat Stilo, Peugeot 307 - podobają mi się, ale odrzuciłem ze względu na rzekomą awaryjność. Jeśli niesłusznie, poprawcie mnie ;)

Jeszcze a propos Astry - zauważyłem, że na wielu ogłoszeniach mają uszkodzoną kierownicę w okolicy klaksonu - może to świadczyć o jakiejś podejrzanej historii (brak poduszki) czy jest to typowe uszkodzenie?
lemonade
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 06 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

21 Mar 2018, 11:33

lemonade napisał(a):Astra G (chyba najsensowniejsza) - z tego co już wyczytałem, najlepszy silnik to 1.6 8V

Za 4k, nie 8k...

lemonade napisał(a):Focus I - byłby super, ale podobno mocno rdzewieją?

Spoko, ale tak jak mówisz. Rdzewieją, nie ma co się oszukiwać. Jeśli znajdziesz niezgnitego, to zabezpieczyć i będzie ok.

lemonade napisał(a):Golf IV/Seat Leon - silniki 1.6 lub 1.8 (125 KM?)

Golfa znajdziesz z 1.8. Leona zapewne z 1.6 i w gorszej wersji, on jest droższy (wygląda na nowszego w końcu).

lemonade napisał(a):Nissan Almera

Niezbyt polecany.

lemonade napisał(a):Fiat Stilo, Peugeot 307

W sumie podobny poziom, ale wolałbym już 307.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Mar 2018, 14:25

galakty napisał(a):Za 4k, nie 8k...

Czyli nie ma sensu szukać samochodu w cenie powyżej średniej żeby znaleźć bardziej zadbany egzemplarz? Ok, 8k to dużo na Astrę, ale 6-7?

galakty napisał(a):W sumie podobny poziom, ale wolałbym już 307.

Tzn. nie są one tak awaryjne, żeby unikać ich jak ognia? Jakie ewentualnie silniki mogę brać pod uwagę?

Co prawda mam trochę czasu na zakup, ale może ktoś wstępnie podpowie czy któryś z tych samochodów byłby wart obejrzenia:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do oferty na Allegro wygasł]
lemonade
Nowicjusz

21 Mar 2018, 19:12

lemonade napisał(a):Czyli nie ma sensu szukać samochodu w cenie powyżej średniej żeby znaleźć bardziej zadbany egzemplarz? Ok, 8k to dużo na Astrę, ale 6-7?

Chodziło o konkretny silnik.
Można szukać ale czegoś nowocześniejszego, np 1.4 16V
Chociaż osobiście za astrę g więcej niż te 6k bym nie zapłacił, choćby była full opcją.

lemonade napisał(a):Tzn. nie są one tak awaryjne, żeby unikać ich jak ognia? Jakie ewentualnie silniki mogę brać pod uwagę?

Nie są
1.4/1.6/2.0 wszystkie są ok, najbardziej optymalny 1.6/110

Z linków najmniej najgorsze są chyba astra i leon
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Mar 2018, 21:16

Dzięki za odpowiedź ;)
Invi napisał(a):Z linków najmniej najgorsze są chyba astra i leon

Rozumiem że moje propozycje są takie sobie, mógłbyś mi podpowiedzieć na co zwracać uwagę w pierwszej kolejności oglądając ogłoszenie, żeby moje zapytania tutaj mogły być chociaż po wstępnej selekcji?
lemonade
Nowicjusz

21 Mar 2018, 23:29

Bore i wszelakie auta od tego handlarza sobie odpuść,kiepskie opinie.
Astra według mnie najbardziej warta uwagi,wygląda przyzwoicie,silnik dobry,wyposażenie też ciekawe i niby 5lat w jednych rękach ale auto ze Świętochłowic a wystawione w Żorach? Tutaj dopytaj dlaczego tak ale może być takie zameldowanie właściciela.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7 premier Toyoty namieszało na rynku w 2019 roku
    Rok 2019 był dla Toyoty rokiem siedmiu premier. Japońska marka wprowadziła na rynek nowe auta różnych segmentów - kompaktową Corollę w trzech wersjach nadwozia, sportowe coupé GR Supra, SUV-a RAV4, sporego ...

22 Mar 2018, 12:13

Generalnie mam trochę czasu na kupno, tzn. chciałbym kupić najpóźniej w lipcu, dlatego proszę o podpowiedź czy w związku z tym powinienem już oglądać i jak trafi się coś dobrego to brać, czy raczej w każdej danej chwili będę mógł znaleźć coś przyzwoitego i lepiej się nie napalać za wcześnie?

Znalazłem kilka ogłoszeń, moglibyście podpowiedzieć które z nich warto pojechać zobaczyć, a z którymi dać sobie spokój?

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - poza klapą bagażnika nie widać rdzy
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5) [link do oferty na Allegro wygasł]
6) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5 i 6 wrzucałem już wcześniej, więc wklejam bardziej jako punkt odniesienia.
Nie jestem przekonany co do kombiaków, ale z tego co widzę, to większość jest właśnie w tym nadwoziu, więc chyba nie warto wybrzydzać?
Ostatnio edytowany przez lemonade, 22 Mar 2018, 23:25, edytowano w sumie 1 raz
lemonade
Nowicjusz

22 Mar 2018, 23:18

Pośpiech to najgorszy doradca ale jak teraz trafi się coś sensownego to oczywiście warto rozważyć ewentualny zakup.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2018, 12:01

A czy są jakieś elementy LPG, które dodatkowo warto/trzeba sprawdzić przed zakupem?
lemonade
Nowicjusz