REKLAMA
Witam,
temat wielokrotnie wałkowany, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
Zaczynam przymierzać się do zakupu auta teraz jeżdżę samochodem, które jest ekonomiczne (średnie roczne spalanie 6,7 ON na 100 km) i do tego nie chce się psuć (tfu tfu) - i jak zwykle - jak coś jest dobre to chce się lepsze
Chciałbym coś młodszego i bardziej funkcjonalnego, a przy tym zachowując cechy wspomniane powyżej.
Co do wymagań to mam ich trochę, ale za nim o nich to najpierw napiszę ciut o moich przebiegach.
Rocznie - około 12 tyś. kilometrów. Najczęściej - dojazd do pracy (5km w jedną stronę). Do tego dochodzi jeden,dwa wyjazdy w trasę (od 200 - 400 km) w miesiącu.
Z racji tego przebiegu - 'nowe diesle' odpadają dpf, egr, dwumasa, wtryski itd itd - samochód nie ma być skarbonką.
Teraz to co bym chciał:
* segment D (z tego strasznie bym nie chciał schodzić),
* nadwozie sedan, hatchback (ale w segmencie D),
* miło by było -> silnik na łańcuszku, albo bezkolizyjny wtedy rozrząd obojętny,
* rocznik - rozsądny! Fajnie by było 2005 +, ale nie jest to najważniejsze (ale nie poniżej 2002),
* paliwo: B/B+G, On (pod warunkiem trwałości),
Nie będę ukrywał, że obecne moje auto jest ciut hmmm ascetyczne, jeżeli chodzi o wyposażenie i to też chciałbym zmienić. To co bym chciał w wyposażeniu to:
* czujniki parkowania tył,
* klima auto (fajnie dwustrefowa, ale nie koniecznie),
* tempomat,
* multifunkcyjna kierownica,
* jak by w tym była jeszcze stacja multimedialna z navi to by było spełnienie marzeń, ale nie jest to wymagane.
I ostatnia rzecz, która ma dla mnie znaczenie - wolę chyba auta ciut mniej popularne...
Trochę się rozpisałem budżet - taki jak w temacie 20k pln.
Mam kilka pomysłów, ale nie chcę ich teraz podawać - chciałbym poznać wasze propozycje