Segment D, do 21 000 z gazem.

13 Mar 2015, 21:01

Witam,
Zanim się tu specjalnie zarejestrowałem i założyłem ten temat, bardzo dużo czytałem i się dowiadywałem. Lecz nie wszystko informacje są czytelne i dobrze interpretujące moje pytania.
Nie zakładam pytań w internecie zbyt często więc wybaczcie moją bezpośredniość oraz uszanujcie fakt, że jestem laikiem i niektóre pytania są dość proste.

Postanowiłem wymienić moją Clio 2, 1,2 16v na coś znacznie większego i silniejszego z racji przeprowadzki i dalekiej drogi do domu (30km) w jedną stronę. Clio od 3 lat mi się nie psuło więc zapomniałem czym jest inwestycja w samochód więc będę potrzebował poprowadzenia w cenach wymiany po zakupowej oraz rozrządu czy cen części.

Wybór z racji wyglądu i upodobań do sedanów padł na segment D, silnik benzynowy który chce potem zagazować i zmieścić się z tym w 21 tysiącach polskich złotych więc auto bez gazu - za około 18/19 tysięcy. Oczywiście z przyczyn ekonomicznych, pojemność do dwóch litrów.

Jestem z śląska więc wybór mam znacznie ograniczony, coś tutaj mało dobrych egzemplarzy.

Największą uwagę poświęciłem dla Mazda 6 z silnikiem 1.8 albo 2.0, słyszałem o ich bezawaryjności lecz jestem straszony rdzą, większość znawców mi ją odradza.
Zastanawiam się nad Hyundai Sonata, same pozytywne opinie tylko podobno dostęp do części zamiennych jest bardzo problematyczny?
Audi A4, passat b5 - niby zmieszczę się kwotowo ale marki premium są strasznie wyżyłowane i trudno dostać coś dobrego.
Mondeo MK3, ogólnie nie mam informacji o cenach części, bezawaryjności...

Bardzo mi się podobają pojazdy Sedany/limuzyny, chciałbym takową budę posiadać.

Z pytań dodatkowych, interesuje mnie cena instalacji gazowej do takich silników, 1.8 2.0 jakie są różnice w markach, na co uważać?
Oraz cena rozrządu do takich silników.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i poświęcony czas na przeczytanie i odpowiedź. Ogromnie dziękuje jeżeli włożysz trochę wiedzy do mojej głowy.
Adrian30
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2007
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Clio 2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

13 Mar 2015, 21:05

Adrian30 napisał(a):Audi A4, passat b5 - niby zmieszczę się kwotowo ale marki premium są strasznie wyżyłowane i trudno dostać coś dobrego.
To nawet przy premium nie stało. Volkswagen- auto dla ludu, a Audi ma lepsze plastiki.. :roll: Poza tym szkoda kasy na te auta. Lepiej zainwestować w BMW e46 :ok:
Mondeo do gazu tylko 2.5 v6
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2015, 21:25

Adrian30 napisał(a):Audi A4, passat b5 - niby zmieszczę się kwotowo ale marki premium są strasznie wyżyłowane i trudno dostać coś dobrego.

W tych autach akurat jest niezbyt trwały zawias i jak masz pecha (dokładniej dziurawe drogi) to robisz go co 20-30 tysięcy km a kosztuje to +- 2000 zł więc sam odpowiedz sobie czy gra warta świeczki choć auto z tym zawiasem jest całkiem wygodne, co prawda mój chrzestny ma takiego passka i wytrzymał mu zawias ponad 3 lata i jeszcze go nie robił ale u nas w okolicy są w miarę równe drogi. :ok:
Mondeo okey awaryjność na niskim poziomie ale do gazu faktycznie tylko 2,5 V6 bo jak założysz w innym silniku to możesz mieć po jakimś czasie z nim spore problemy.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

13 Mar 2015, 21:37

Koniu napisał(a):To nawet przy premium nie stało. Volkswagen- auto dla ludu, a Audi ma lepsze plastiki.. Poza tym szkoda kasy na te auta. Lepiej zainwestować w BMW e46

Niestety nigdy nie byłem fanem BMW, nie lubię dokładać z racji renomowanej nazwy.

W takim razie, Mondeo odpada.
A jak ceny gazów, rozrządu?

EDIT: Mazda 3 z silnikiem 1.6, czy to jest dobra opcja do gazu?
Adrian30
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2007
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Clio 2
Rok produkcji: 2002

13 Mar 2015, 22:49

Mazda 3 odstaje wyraźnie bo to segment niżej. Lepiej szukać w/w 6 2.0 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Mar 2015, 01:49

Adrian30 - co masz na myśli z tym dokładaniem? Bo akurat dokładanie do nazwy bardziej pasuje do Audi, czy VW niż do BMW, które jest klasą premium (nie udawaną) i za to się płaci właśnie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GR Supra
    Nowa Supra to nadal wygodne i dobrze wyposażone tylnonapędowe coupé z turbodoładowanym silnikiem R6 pod maską. W przypadku nowego modelu za napęd służy 340-konna jednostka 3.0 z turbiną twin-scroll. Taki zestaw wytwarza ...

14 Mar 2015, 11:19

Adrian30 napisał(a):Zastanawiam się nad Hyundai Sonata, same pozytywne opinie tylko podobno dostęp do części zamiennych jest bardzo problematyczny?

nie ma problemu

Adrian30 napisał(a):Audi A4, passat b5 - niby zmieszczę się kwotowo ale marki premium są strasznie wyżyłowane

premium dla chłopa ze wsi tylko :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8