Segment D, nowe, do 85 tysięcy

04 Cze 2018, 07:16

Witam,
Byłem ostatnio w salonie VW - cenowo Passat (w wersji City) wychodzi obecnie dość korzystnie, wyposażenie nie jest także najgorsze w tej wersji także na tę chwilę jest to faworyt. Niestety wersja City ma ubogi pakiet silników do wyboru - tylko 1.4 TSI (125) - za kilka dni zastępowany 1.5 TSI (130), 2 diesle: 1.6 i 2.0.

Tu pytania do Was:
1) czy ktoś miał styczność z Passatem w wersji City - niestety brak do jazd testowych w mojej okolicy.
2) Silnik - rocznie około 30 tysięcy, same trasy niemal. Także prosi się o diesla (myślalem o 1.6). Z jednej strony przy dieslu (1.6) w porównaniu do 1.5 TSI jest szansa na istotnie niższe spalanie (przy prędkościach rzędu 140 km/h podobno około 3 litrów nawet?). Sprawa komplikuje się bo: boję się problemów przy odsprzedaży diesla za parę lat. Jednocześnie z TSI może być też problem - nie są to silniki zbyt twałe z tego co czytam. Za 4-5 lat, przy przebiegach 30k rocznie, silnik może być do remontu. Czy ktoś z Was miał styczność już z 1.5 TSI? Poprawili coś tam trwałość? Suma sumarum jaki silnik Wy byście brali?

Oczywiście jeśli widzicie jakieś lepsze opcje dla mnie niż Passat to nie uczepiłem się tylko VW :)
PiotrekF
Nowicjusz

Miejscowość: krk

04 Cze 2018, 08:46

Ja bym bardziej poszedł w stronę Kii Optimy np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Za te 85tys masz juz w miare wystarczające wyposażenie i prosty silnik 2.0 163km który powinien byc duzo wytrzymalszy, jak sie ponegocjuje dobrze to pewnie diesla 1.7 tez da rade w tym budżecie dostać
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

04 Cze 2018, 09:20

Dziękuję za odpowiedź.

Kia podoba mi się bardzo - zwłaszcza wizualnie z zewnątrz. Pod kątem funkcjonalności pewnie przegra z passatem. Jednoczęsnie 2.0 z Kii spali około 2 litry więcej w porównaniu do 1.5 TSI (tak wyczytałem w internetach, nie wiem na ile to prawda?). Przy zakładanym przebiegu (100k km) robi się różnica na paliwie 10 tysięcy.
PiotrekF
Nowicjusz

Miejscowość: krk

04 Cze 2018, 09:38

Jeśli chodzi o sprzedaż za kilka lat... Trend na diesla przemija, za granicą już krążą plotki o zakazach wjazdu itp, ludzie powoli też się "uczą" i wolą benzynę, ewentualnie LPG. Może być problem, ale nie musi. TSI? Hmmm... Owszem, opinie są tragiczne, ale to ze względu na kilka wtop producenta, przez to nawet jeśli TSI jest udane to jest problem. Z tego co się orientuję to E211 są poprawione, to zupełnie nowy silnik, niemający nic wspólnego z E111, tylko że to 1.0/1.2/1.4 TSI. Co do 1.5 TSI to ciężko cokolwiek powiedzieć, za nowy silnik. Może wyjść kolejna kupa jak poprzednicy, a może wyjść udany silnik.

Nie wiem co powiedzieć, w przypadku 1.4 E211 zakładany przebieg powinien spokojnie przejechać, to nie stara generacja gdzie przy 60 kkm trzeba było nowy słupek wkładać. Ale 1.5? Nie wiem czy ktokolwiek ma jakąś rzetelną recenzję. Za rok-dwa być może czegoś się dowiemy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Cze 2018, 17:54

PiotrekF napisał(a):Jednoczęsnie 2.0 z Kii spali około 2 litry więcej w porównaniu do 1.5 TSI
zależy w jakich warunkach, bo pod obciążeniem (autostrada) nie jest to takie oczywiste, podejrzewam wręcz, że 2.0 spali mniej

Temat rozchodzi się o to, że ruszasz w wycieczkę po salonach, testujesz i kupujesz wg własnego gustu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cofanie samochodem - czy robisz to dobrze?
    Nieprawidłowe cofanie to częsta przyczyna wypadków powstających z winy kierujących, mimo że ten manewr wykonujemy stosunkowo rzadko. Na co należy zwracać uwagę podczas cofania samochodu? Znaczenie ma m.in. koncentracja ...
    Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
    Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...