Witam,
Byłem ostatnio w salonie VW - cenowo Passat (w wersji City) wychodzi obecnie dość korzystnie, wyposażenie nie jest także najgorsze w tej wersji także na tę chwilę jest to faworyt. Niestety wersja City ma ubogi pakiet silników do wyboru - tylko 1.4 TSI (125) - za kilka dni zastępowany 1.5 TSI (130), 2 diesle: 1.6 i 2.0.
Tu pytania do Was:
1) czy ktoś miał styczność z Passatem w wersji City - niestety brak do jazd testowych w mojej okolicy.
2) Silnik - rocznie około 30 tysięcy, same trasy niemal. Także prosi się o diesla (myślalem o 1.6). Z jednej strony przy dieslu (1.6) w porównaniu do 1.5 TSI jest szansa na istotnie niższe spalanie (przy prędkościach rzędu 140 km/h podobno około 3 litrów nawet?). Sprawa komplikuje się bo: boję się problemów przy odsprzedaży diesla za parę lat. Jednocześnie z TSI może być też problem - nie są to silniki zbyt twałe z tego co czytam. Za 4-5 lat, przy przebiegach 30k rocznie, silnik może być do remontu. Czy ktoś z Was miał styczność już z 1.5 TSI? Poprawili coś tam trwałość? Suma sumarum jaki silnik Wy byście brali?
Oczywiście jeśli widzicie jakieś lepsze opcje dla mnie niż Passat to nie uczepiłem się tylko VW
![Uśmiechnięty :)]()