Seicento 1,1 2000 - koło lewe przód nie hamuje

18 Lut 2021, 18:28

Dzień dobry,

Mimo że auto zostało odpowietrzone, widocznie czuć siła hamowania nie jest równa, rzuca w jedną stronę, poprosiłem drugą osobę, aby sprawdził jak się zachowują koła przy hamowaniu, się okazało, że lewe przód praktycznie tylko asystuje. Możliwe że się coś zapieklo, od czego zacząć w takim przypadku, odkręcic zacisk? Płyn w układzie jest, hamulce odpowietrzone, hamuje na 3 koła
Dziękuję
esiovsky
Nowicjusz

18 Lut 2021, 18:41

Trzeba sprawdzic czy nie zapiekły się prowadnice i czy tłoczek odbija, pewnie cos zardzewiało. Może być też wężyk elastyczny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lut 2021, 21:53

A jak to najszybciej sprawdzić, zdejmuje koło i rozbieram na części pierwsze aż do klocków, czy jest szybszy sposób? Nic nie cieknie, ostatnio odpowietrzalem, 3 koła ostro hamują, a to jest akurat ostatnie przy odpowietrzaniu, hamulec sztywny, a te akurat nie łapie, możliwe że coś przyrdzewialo
esiovsky
Nowicjusz

18 Lut 2021, 22:56

na 90% tłoczek zardzewiał , najszybciej wyjąć, rzucić na stół rozebrac na części pierwsze i wtedy decydować co dalej. Istnieją zestawy zaprawcze w postaci tłoczka i uszczelniaczy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lut 2021, 10:43

Kiedyś trafił do mnie sej z identyczną przypadłością. Zaciski , wężyki , szczęki, cylinderki , pompa itp. wnikliwie przejrzane a tutaj problem dalej występował. Po analizie okazało się że były żle połączone rurki układu hamulcowego. Przedni lewy zacisk poprzez korektor siły hamowania dla tylnego koła , a tylne prawe koło z jego pominięciem. Co ciekawe patrząc na kształt wygięcia rurek i ich wygląd sugestia była taka że to auto już z fabryki wyjechało z taką wadą.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lut 2021, 11:38

Zdemontuj klocki i niech ktoś naciśnie ci ze trzy razy na hamulec. Zobaczysz, czy tłoczek się wysuwa. Oprócz tego jak tłoczek jest zapieczony i się nie wysuwa, to od razu to widać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 czy Honda C-RV?
    W popularnym segmencie SUV-ów Honda C-RV i Toyota RAV4 są od lat liderami sprzedaży na amerykańskim rynku. Renomowana organizacja konsumencka Consumer Reports przeprowadziła badanie porównawcze obu modeli i ...

19 Lut 2021, 18:47

Dziękuję za wszystkie sugestie, poinformuje o swoich wynikach jak tylko dostanę się do klocków ☺
Pozdrawiam ✌️
esiovsky
Nowicjusz

03 Mar 2021, 16:48

Tłoczek działa, klocki wymienione, odpowietrzony układ, hamulec działa, przejadę się parę metrów hamulca brak, tak trzy razy odpowietrzony i za każdym razem za chwilę się znów zapowietrza, jakieś pomysły jeszcze?
esiovsky
Nowicjusz

21 Mar 2021, 18:42

Miałem podobny przypadek ,wymieniłem płyn hamulcowy,odpowietrzyłem układ zgodnie ze sztuką,czyli, prawe koło tylne,lewe tylne,prawe przednie i lewe przednie,wszystkie koła hamowało,prócz przedniego lewego,więc odpowietrzałem go kilka razy,nic to nie dało,spróbowałem jeszcze raz odpowietrzyć przód z tym,że tym razem jako pierwsze lewy przód a dopiero potem prawy i problem ustąpił.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Mar 2021, 19:27

Te Sejki potrafią zadziwiać, dałem do mechanika, lepiej hamuje, choć do ideału brakuje, nie wiem co zrobił, ale zasugerował że może być wina zbyt cienkiej tarczy i klocki nie dochodzą. Ale ta sugestią może być przydatna na przyszłość, gdzieś ktoś pisał że otpowietrzal krzyżowo prawy tył lewy przód lewy tył prawy przód
esiovsky
Nowicjusz