to ja powiem tak. miałem do czynienia z dwoma samochodami i szczerze mówiąc sc jest nie porównywalny. Co prawda matiza można dorwać z dużo lepszym wyposażeniem naweet jak ktoś wyżej napisał z klimą
![Very Happy :D]()
ale zastanów się na czym Ci najbardziej zależy...na wyposażeniu czy na jakim kol wiek komforcie jazdy.
Zacznę od SC:
Sc miałem dwa w rodzinie. Jednym jeździła moja Matka a drugim kuzyn.
Co do spalania to w mieście spokojnie mieścił się w 7 a na trasie 5,5 do 6.
przez 5 lat użytkowania nic nie trzeba było robić przy tym autku, aż zadziwiające ale prawdziwe. jedynie małe ,, wymiany " tzn. olej, pasek i te sprawy ale nic poważniejszego.
autko na trasie w miarę przyjemnie się prowadzi jest zrywne i można odczuć jego przyspieszenie a co najważniejsze ma środek ciężkości niżej ustawiony od Matiza za względu że mniejsze od niego i chyba nieco szersze. przy silniku 1.1 po mieście naprawdę fajnie się nim jeździ, jest zwrotny co najważniejsze, zawsze jest gdzie zaparkować
na trasie można nim wyciągnąć na dłuższym odcinku drogi nawet do 160 km/h ale tego nie polecam gdyż jest to małe autko i nawet drobny podmuch wiatru przy tej prędkości czy koleina i może się wycieczka nie ciekawie skończyć. ogólnie moja ocena jak na autka tej kategorii to 7/10
Teraz matiz.
jak już ktoś wcześniej napisał autko jest wysokie i wąskie przez co środek ciężkości całkiem odbiega od SC. auto ciężko prowadzi się na zakrętach jest wywrotne i mało stabilne. w mieście pali w granicach 7-8 l na trasie ok.7. wnętrze co prawda znacznie lepiej wygląda niż w SC ale jest o wiele gorzej wytłumione. oraz te naprawy... w Matizie ok. 4 letnim u kumpla sypnęło się prawie całe podwozie. a dokładnie. zaczął rdzewieć, do wymiany poszły, łożyska ( wszystkie 4 ) hamulce zarówno z przodu jak i z tyłu, amortyzatory, uszkodzeniu uległ przedni wahacz oraz przeguby. sprzęgło spaliło się po 30-40 tyś km. skrzynia biegów oczywiście się sypnęła, działał tylko 1,3,5 bieg. ( standardowo
) więc trochę jest tych napraw. oczywiście było tego więcej ale to już duperele których koszt naprawy nie przekraczał 100zł. Co do miejsca w tym samochodzie to jest go z pewnością więcej niż w SC ale też nie na tyle dużo by było nadzwyczaj wygodnie.moja ocena to 4/10 przez te naprawy
to jest tylko moje skromne zdanie oparte na doświadczeniu, jestem jak najbardziej za SC z silnikiem 1.1 ( SC z wcześniejszymi silnikami poniżej 1.0 były awaryjne z tego co mi wiadomo )