Seicento VS Matiz

23 Sie 2010, 14:35

Minął przeszło rok i myślisz że autor nadal zastanawia się czy kupić seicento czy Matiza?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Sie 2010, 14:45

doniu01 napisał(a):i w ogole komfort jazdy super.

Coś mi się wydaje, że w życiu Matizem nie jechałeś a post jest po to, żeby zareklamować firmę...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

24 Sie 2010, 11:28

jeżdze matizem caly czas. Poza tym może nie autor to przeczyta , ale ktos inny kto tez sie wlasnie zastanawia jakie auto kupic. Fora sa po to zeby sie wypowiadac, a przy okazji czegos dowiedziec. Takze nie wam oceniac czy jezdzilem matizem czy nie. Bo chyba wiem co stoi pod moim domem. Moje auto nie jest jakimś rzęchem także z czystym sumieniem moge stwierdzić, że KOMFORT JAZDY JEST SUPER !

Pozdrawiam
doniu01
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

24 Sie 2010, 12:17

o Ty chyba innymi samochodami nie jeździłeś skoro mówisz że w Matizie komfort jest super. Ja o swoim x3 nawet tego nie powiedziałem nigdy, a Ty Matiza chwalisz? Coś tu nie gra.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Sie 2010, 12:22

Kierunkowskaz napisał(a):o Ty chyba innymi samochodami nie jeździłeś skoro mówisz że w Matizie komfort jest super.

I tu jest pies pogrzebany :D
Pojeździłby czymś lepszym to zmieniłby zdanie. A tak to Matiz przesłania mu cały świat :P
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

25 Sie 2010, 13:02

zauważcie, że piszemy na temat seicento vs matiz. wiec wypowiadam sie o komforcie jazdy pomiedzy tymi dwoma samochodami.
czytaj ze zrozumieniem fora na ktore wchodzisz poniewaz nikt nie pytal o twoje bmw !
wiec lepiej zmien forum, albo zaloz sobie wlasny temat.
doniu01
Nowicjusz

25 Sie 2010, 13:12

doniu01 napisał(a):zauważcie, że piszemy na temat seicento vs matiz. wiec wypowiadam sie o komforcie jazdy pomiedzy tymi dwoma samochodami.

Zauważyliśmy... I nadal twierdzę, że Matiz nie ma nic wspólnego z komfortem. Sej o niebo lepiej się prowadzi, jest cichszy, ma lepsze matriały wykończeniowe - jednym słowem jest bardziej komfortowy.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

25 Sie 2010, 14:39

coz mamy odmienne zdania ...
doniu01
Nowicjusz

25 Sie 2010, 14:55

Każdy ma swój świat,jeden będzie mówił że w maluchu komfort też jest db etc. :mrgreen:
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sie 2010, 10:31

miałem matiza przez 5 lat i nic do niego nie dołożyłem zrobiłem w nim aby progi bo zaczeła się pojawiać korozjia
Rafal1234
Nowicjusz

Miejscowość: bychawa

29 Sie 2010, 11:18

I w sumie słusznie. Jeżeli rozmawiamy o samochodach pokroju Matiza i Seicento, to nie widzę powodu, żeby się spinać i zabraniać twierdzić, że coś nie jest komfortowe. Określenie samo w sobie jest subiektywne. Równie dobrze właściciel S-klasy wyśmieje właściciela E-klasy, który twierdzi, że kupił auto komfortowe.

Jest kilka rzeczy, które za Matizem przemawiają. Na pewno do udanych należy zaliczyć silnik. Mały, bo mały (0,8 litra), ale i mało pali. Do miasta w sam raz, o ile nie wymagamy od samochodu, by pierwszy ruszał ze świateł.
Druga rzecz jaka jest bardzo ważna w samochodach tego typu to ilość miejsca. Kupujemy małe auto, ale chcemy by w tej niewielkiej ilości, było jak najwięcej miejsca. Matiz jest o tyle praktyczniejszy, że ma 5 drzwi, a nie 3 jak Seicento.
Pojemności kufra nie mierzyłem, ale też wydaje się na korzyść auta koreańskiego.
Osobiście (i tu jest właśnie ocena subiektywna) strasznie nie podoba mi się kokpit Seicento. Wygląda jak duża zabawka dla dzieci.

Minusem Matiza jak dla mnie jest jego stosunkowo wysokie zawieszenie. Przy nieco większych prędkościach i pokonywaniu zakrętów (często po dziurawych polskich drogach) Matiz jest bardzo nieprzewidywalny. Seicento, czy wcześniejsze Cinquecento są zdecydowanie lepsze w tym względzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika