Serwis klimatyzacji na wiosnę: jakich błędów unikać?

06 Cze 2023, 15:25

A Ja co roku też jeżdżę na serwis i zawsze trochę brakuje. Najgorsze jest to że z roku na rok te ceny robią się jakieś kosmiczne. Ja rozumiem policzyć za dodany czynnik za 100g określoną wartość ale za sam serwis ponad 200zł i to też za tyle ciężko znaleźć.

Klimy nie wyłączam przez cały rok bo kiedyś jak wyłączałem to na wiosnę spotkałem się z niemiłym zaskoczeniem gdzie nie ruszyła. Od tamtej pory stwierdziłem, że nie ma sensu bawić się włączaniem i wyłączeniem (mówię tu o manualnej klimatyzacji).

O błędach w użytkowaniu warto pamiętać cały rok bo na wiosnę może być już za późno tak jak to było u mnie :mrgreen:
SanGrac1989
Nowicjusz

20 Sie 2023, 18:23

Cześć. Chciałem zapytać o kwestie kapania wody pod autem z klimatyzacji, czy jest to normalne czy coś nie tak ? Pytam ponieważ w google można znaleźć głównie dwie rozbieżne informacje , pierwsza że to normalne i ma kapac , oraz drugie że jak kapie to już coś jest nie tak bo wytwarza się zbyt dużo wilgoci i zaraz będzie zagrzybiona. A jaka jest prawda ? To nie że kapie tak że jest kałuża tylko parę kropel po zgaszeniu auta wisi i tyle też śladów można znaleźć potem na ziemi , a chłodzi tak jak chłodziła , nic się w mocy nie zmieniło . No i nie jest to żaden inny płyn bo specjalnie podstawiłem przeźroczysty pojemnik i jest to przezroczyste to co kapie .
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Sie 2023, 07:01

ineedl napisał(a):Chciałem zapytać o kwestie kapania wody pod autem z klimatyzacji, czy jest to normalne czy coś nie tak ?
Jak najbardziej normalne. Układ klimatyzacji podczas swojej pracy kondensuje parę wodną w ciecz, która następnie musi być odprowadzona specjalnym wężykiem pod samochód i tam sobie kapie. To jest zupełnie normalne i naturalne zjawisko, niegroźne dla układu klimatyzacji. Warto też wiedzieć że jest to też oznaka, że różnica temperatury pomiędzy elementami układu, a temperaturą otoczenia jest bardzo duża czyli im wyższa temperatura na dworze i niższa w samochodzie tym będzie więcej tych skroplin.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sie 2023, 07:31

Przy upałach ponad 30 stopni to wręcz leje się woda wiadrami spod auta i tak ma być.

Gorzej gdyby nie leciała, bo to oznacza że odpływ jest zatkany.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Wrz 2023, 08:13

Ostatnio się natknąłem na hasło kalibracja klimatyzacji automatycznej, co to dokładnie daje bo natknąłem się w google jedynie na informacje że pomaga w usunięciu problemów związanych z niewłaściwym działaniem klap sterujących powietrzem. Co się stanie gdybym u siebie zrobił kalibrację czy jest to bez sensu gdy klimatyzacja działa bez zarzutu ?
ineedl
Stały forumowicz

16 Wrz 2023, 12:29

ineedl napisał(a):Co się stanie gdybym u siebie zrobił kalibrację czy jest to bez sensu gdy klimatyzacja działa bez zarzutu?
Jak Ci działa poprawnie to nie ma sensu robić kalibracji. Taka procedurę przeprowadza się w przypadku problemów z nawiewem lub po wymianie np. klapy, silniczka itp.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    NASCAR Camry w 4 odsłonach
    Atrakcją na targach SEMA 2017 stoiska Toyoty były wyścigowe Camry, które zaprezentowali topowi kierowcy NASCAR – Martin Truex Jr., Kyle Busch, Denny Hamlin i Daniel Suarez. Martin Truex oraz Kyle Busch startują ...

20 Maj 2024, 13:48

Nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie.

W jaki sposób mierzycie sprawność chłodzenia?
Czytałem o pomiarach temperatury powietrza wychodzącego z kratek. Czym to mierzycie?
Doprowadzam do życia staruszka z 2003 i po mojemu klima dość słabo działa, ale obawiam się że może być do tylko subiektywne względem auta z 2020 którym jeżdzę na co dzień.

Mam do dyspozycji kamere termowizyjną.
Jak dobrze zrozumiałem wystarczy, że poczekam aż klima zacznie w pełni mrozić a potem zmierzę ile ma powietrze prosto z kratki? Jak będzie mieć 7 to ok, a jak więcej to źle ?
waldgaw
Nowicjusz

23 Maj 2024, 10:48

Też jestem ciekaw w jaki sposób mierzy się temperaturę powietrza wlatującego z kratek.
W koleosie klima wręcz mrozi, przy ustawionej na 17 stopni i nawiewie na siebie nie idzie wytrzymać. W moim E46 coś tam chłodzi, niby jest całkiem chłodno, ale mam wrażenie że gorzej
renkow2
Nowicjusz

07 Cze 2024, 09:50

2,5 stopnia w środku przy 25 na zewnątrz? To co Ty masz tam za klime ? zamontowałeś z domu 7kw ?

Nie ma najmniejszej szansy na osiągnięcie takiej temperatury.
Byś osiągnął 2,5 stopnia, to powietrze wylatujące z kratek musiałoby mieć zamiast standardowego 13-17 stopni jakieś MINUS 10 stopni.
NieMechanik
Nowicjusz

07 Cze 2024, 12:22

Jak temperatura powietrza wylatującego z kratek środkowych w samochodzie oscyluje w granicach 7 stopni to raczej z klimą powinno być wszystko ok. Jak przyjrzysz się na układ rurek od klimy i nie widać nigdzie żadnych zapoceń i tak samo przy kompresorze to raczej nie ma się czym martwić. Serwis klimy z czynnikiem i olejem też nie musi być co roku jak z klima jest wszystko ok i chłodzi. W serwisach SO serwis klimy polega na wymianie filtra i odgrzybianiu, to wszytko :wink: Jak chcesz czynnik i olej to jest to dodatkowo płatne. Wiem bo ostatnio z ciekawości pytałem co dokładnie wchodzi w promocyjne zestawy odnoszące się do serwisu klimatyzacji. Co ciekawe mam znajomego w USA jeździ od nowości Chryslerem Pacifica już 6 lat i powiedział że ani razu samochód nie był podłączany do maszyny serwisowej klimatyzacji (mrozi cały czas tak samo), jedynie wymiana filtra i odgrzybianie.

Wybierając filtr kabinowy warto dopłacić i wziąć taki węglowy :wink: Jak się go zakłada mając na nim strzałki wytłumaczone mamy dokładnie w tym temacie filtr-kabinowy-przeciwpylkowy-zakladamy-strzalka-w-gore-czy-w-dol-vt118136.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

07 Cze 2024, 19:07

Zauważyłem że po ostatnim serwisie klimy (w kwietniu bo gdzieś czynnik uciekł przez zimę) jest problem z temperaturą powietrza wylatującą z kratek. Zacznę od tego że klimatyzacja chłodzi wspaniałe ale czasem jak da się LO i auto albo ,17 i auto to chłodzi gorzej , wyraźnie gorzej niż jak jakaś wyższą liczbę np 19 czy 20 , wtedy do wali lodowcem że aż za zimno się robi. Działa jakby te liczby pozamieniały się miejscami. Da się coś z tym zrobić ?
ineedl
Stały forumowicz