Serwis samochodu - pomoc przy wyborze zamienników C5, 2.0 v16, 2008.

06 Lut 2018, 17:14

Dzień Dobry.
W połowie lutego w C5 2.0 16v (rok prod. 2008) planuję wymianę:
+ Oleju silnikowego - Total Quartz Ineo ECS 5W30: Ile litrów wchodzi do silnika?
+ Oleju skrzyni biegów (najechane 208tys. stąd wymiana) - Millers Oils TRX Synth 75w80 GL5: Również ile litrów wejdzie do skrzyni?
+ Filtr kabinowy na: Mann CUK 2742,
+ Filtr powietrza na: Mann C 35 110,
+ Filtr oleju na: Mann HU 711/51x,
+ Filtr paliwa na: Filtron PP 831/1,
Mam pytanie odnośnie świec: jakie wybrać, jeśli silnik jest LPG, bo już mam czasem z nimi problem i stąd ta wymiana, ale czytam często, że Bosch jest polecany, aczkolwiek w wersji do LPG - jaka szczelina dokładnie jest w takim przypadku? Bądź NGK, Denso? (4 sztuki? :D ) Czy kable też przy tej wymianie warto zmienić, czy zostawiamy?

Dodatkowe pytanie odnośnie sfer (HydroAktywne zawieszenie), ponieważ usłyszałem jakiś czas temu, że warto wymienić sfery po 10 latach od produkcji samochodu? Czy jest to prawdą, czy raczej zostawiamy? Sfer jest 6 czy 7? Jaki koszt ewentualnie jednej sztuki? :D

Ogromne dzięki za pomoc. :)
sewadk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C5 III
Silnik: 2.0 - 140km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    "Najlepsze samochody 2013 roku" i trzy zwycięstwa dla BMW
    Nowe BMW serii 3 jest sprzedawane dopiero od lutego 2012 roku, jednak już teraz przejęło prowadzenie w klasie średniej premium. BMW serii 5 już po raz trzeci z rzędu znalazło się na pierwszym miejscu w klasie wyższej średniej. ...