Sharan 1.9 tdi 130ps czy Galaxy 1.9 tdi 130ps - Jakie auto?

15 Sty 2008, 16:25

Witam pytanie jak w temacie rocznik aut 2005-2006, przbieg około 80000 km, auta podobne a jednak różniące się od siebie, co byście wybrali, na co przy kupnie zwracać uwagę??

pozdrawiam
michalszukalski
Nowicjusz

15 Sty 2008, 16:48

VW Szaran i nie ma nad czym się rozwodzić. Silniki VW są zdecydowanie lepsze, blacharka VW jest lepsza......VW ma zdecydownie lepszą opinie, jest mniej awaryjny. VW sharan może nie jest tak ładny jak konkurent ale napewno jest trwalszy, lepszy.....i wkońcu to Volkswagen a nie FORD ;)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

15 Sty 2008, 21:21

miszarus napisał(a):VW Szaran i nie ma nad czym się rozwodzić. Silniki VW są zdecydowanie lepsze, blacharka VW jest lepsza......VW ma zdecydownie lepszą opinie, jest mniej awaryjny. VW sharan może nie jest tak ładny jak konkurent ale napewno jest trwalszy, lepszy.....i wkońcu to Volkswagen a nie FORD ;)

Silniki są te same!!!!!!! Wygląd prawie też. Ford jest tańszy troszeczkę. Samochody są prawie tak samo niezawodne. Vw jedynie może mieć lepsze materiały w środku.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

15 Sty 2008, 21:40

VW Sharan bezapelacyjnie. Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

17 Sty 2008, 11:21

tak jak już pisałem VW Sharan i już. Jest to śwetny samochodzik nie nie ma co gl porównywać z jakimś tam FORDEM.
I kolego jak możesz pisać takie głupoty że silnik jest ten sam....skoro nie jest. nie znahistori tak dokładnie ale ni słyszałem żeby VW montował swoje silniki do fordów, bo tak chyba nie jest. Jeżeli jesteś taki odważny by porównywać silniki VW do Fordoskich to ja już nie wiem. Chyba wszyscy posiadacze Sharanów ba wszystkich Volkswagenów złapali się za głowe. Silniki forda sa gorsze!! Wykończenie jest gorsze...;) i cala reszta ;)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

17 Sty 2008, 13:02

sharan
74
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

17 Sty 2008, 15:23

miszarus napisał(a):tak jak już pisałem VW Sharan i już. Jest to śwetny samochodzik nie nie ma co gl porównywać z jakimś tam FORDEM.
I kolego jak możesz pisać takie głupoty że silnik jest ten sam....skoro nie jest. nie znahistori tak dokładnie ale ni słyszałem żeby VW montował swoje silniki do fordów, bo tak chyba nie jest. Jeżeli jesteś taki odważny by porównywać silniki VW do Fordoskich to ja już nie wiem. Chyba wszyscy posiadacze Sharanów ba wszystkich Volkswagenów złapali się za głowe. Silniki forda sa gorsze!! Wykończenie jest gorsze...;) i cala reszta ;)

hahahah Chłopcze chyba nie wiesz co mówisz. :evil:
Kto tu nie zna historii to ja już nie powiem!!!!
SILNIK JEST TEN SAM!!!
Vw Sharan i Ford Galaxy są produkowane w tym samym zakładzie!!!
Jedynie co jest lepsze w Vw to wykończenie.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

20 Sty 2009, 23:58

miszarus napisał(a):tak jak już pisałem VW Sharan i już. Jest to śwetny samochodzik nie nie ma co gl porównywać z jakimś tam FORDEM.

Kolego jesteś uprzedzony do forda ale silniki i wiele podzespołów jest vw
(produkowane w tej samej fabryce razem z alhambra) Jedyny silnik forda w tym modelu to 2300 cm.3. Ford ma dużo ładniejsze wnętrze.
sprite11
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Sty 2009, 09:33

Zdecydowanie wybrałbym sharana . A co do silnika to kolega miszarus nie ma racji są one takie same jak w Fordzie czy Seacie
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

21 Sty 2009, 22:28

Silnik+Płyta podłogowa +Buda ta sama, większosc wykonczen w srodku taka sama, więc ja bym kierował się tym, która marka bardziej ci odpowiada.
Baqś

22 Sty 2009, 16:21

Ja bym się nie kierował tym co piszesz tylko wyposażeniem.Podoba mi się galaxy ale nie ma nawet 4 el. szyb(przykład), a sharan mi się nie podoba ale ma full wypas, taki sam przebieg itd.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

22 Sty 2009, 16:44

Witam.
Sharan poza tym że znaczek na masce ma VW wiele niczym od Forda się nie różni:
płyta podłogowa taka sama, silniki ( poza 2300 benz.) też takie same: z koncernu VW montowane w Sharanach, Alhambrach i Galaxy tylko cena Forda i Seata mniejsza co zdecydowanie przemawia za fordem.
Poza tym nowe Fordy już nie są ja mówi powiedzenie g**** warte.
Wiele osób jak i pism motoryzacyjnych pisze że właściwości jezdne Ford ma najlepsze.
Pozdrawiam.
stasiowski121

15 Wrz 2010, 21:12

Czytam te wypowiedzi i robi mi sie coraz słabiej..
Nie wiem, czy niektórzy forumowicze są tak głupi, czy nieświadomi. W każdym razie nie lubię, gdy autorytatywnie wypowiada się ktoś, kto nie ma zielonego pojęcia o temacie.

Sharan, Galaxy i Alhambra produkowane były w jednej fabryce w Portugalii i prawie wszystkie podzespoły mają wspólne - poza detalami, które mają upodabniać je do reszty samochodów danej marki. Także paleta silników pochodziła od VW, jedynie poza 2.3, który Ford montował zamiast 1.8T.

Jakość wykończenia także jest ta sama - samochody były robione z tych samych materiałów, tymi samymi narzędziami, nieraz pewnie przez tych samych ludzi.

Co do wyposażenia - wszystko zależy od wersji. Każdy z tych trojaczków występuje zarówno w zupełnie gołej wersji bazowej, jak i full wypas.

Dlatego wybór między nimi to kwestia tego, który z egzemplarzy jest w lepszym stanie technicznym i bardziej nam odpowiada ze względu na nasze preferencje co do silnika i wyposażenia.

Dopiero w 2006r Ford wprowadził na rynek nowe Galaxy, które jest już jego własną konstrukcją.
mementom
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

21 Wrz 2010, 22:58

miszarus napisał(a):VW Szaran i nie ma nad czym się rozwodzić. Silniki VW są zdecydowanie lepsze, blacharka VW jest lepsza......VW ma zdecydownie lepszą opinie, jest mniej awaryjny. VW sharan może nie jest tak ładny jak konkurent ale napewno jest trwalszy, lepszy.....i wkońcu to Volkswagen a nie FORD ;)

przecie to jest ta sama buda więc wyglądają identycznie, jednak vw bardziej niezawodne
bartek3033
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

21 Wrz 2010, 23:04

Skoro to identyczne samochody to jakim cudem VW jest bardziej niezawodny?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000