REKLAMA
Witam, już parę tygodni szoruję opinie, fora itd. i co chwila dostąję liścia w r..j bo faworyt okazuje się "ZŁEM".
Obecnie jeżdzę Mazdą 626 1.8 benz., auto super gdyby nie: korozja na nadkolach od roku, dosyć słabe przyśpieszenie. Poza tym nie licząc średnio raz do roku (eksploatacja) wymiany klocków, końcówek drążków, oleju i w ciągu 4 lat dodatkowo części wydechu , 2 wahaczy i 2 zacisków oraz tarcz nic się z wozem nie działo. Oryginalny przebieg w 16 latku: 190K ! . Wiem, że muszę się w ciągu roku z tą piękną niezawodną panią pożegnać. Mój budżet to max 22tys (ze starterem). Jeżdżę głównie do pracy (i żłobka), 35km dziennie, czasem jeszcze z 10km po pracy w mieście. Ze 2 razy w miesiącu 300km na trasie i parę razy do roku wyjazdy rodzinne. Preferuję benzynę, chciałbym mieć spokój od rudego, bezpieczeństwo (dziecko) i małe prawdopodobieństwo awarii bez możliwości dalszej jazdy. Dodatkowo, sporo większą moc (chodzi o bezpieczne, szybkie wyprzedzanie na trasie) ale spalanie w miescie na poziomie < 8 litrow PB. Klasyczna klasa B wydaje się trochę za słaba ale to tylko moje przewidywania. Jest i kaprys: podobają mi się auta w stylu Peugeot 308, 407, Citroen C5, Kia Ceed.... nie chciałbym kupić auta, które mierzi mnie z wyglądu. Proszę o jakieś sprawdzone typy, ze względu na dziecko i pracę nie jestem w stanie oddawać auta do serwisu raz w tygodniu czy miesiącu.