Siena'97 16v Problem ze smarowaniem silnika lub z zaworami

17 Cze 2010, 15:43

Witam!

Problem jest następujący.

Po przekręceniu kluczyków w stacyjce, zawsze zapala się czerwona kontrolka smarowania silnika po czym po kilku sekundach gaśnie - i jest to normalna sytuacja. Dodatkowo zawsze słychać bardzo delikatne syczenie w momencie kiedy lampka gaśnie - to też normalne.

ALE

Dzisiaj lampka zgasnąć nie chciała, myślałem że może się zzrypała sama kontrolka, więc odpaliłem silnik - i przy dalszym świeceniu tejże, silnik brzmiał jak nie przymierzając diesel, a jego obroty zamiast ok 800, były na poziomie ok. 500...

teraz najciekawsze

wyłączyłem silnik, odczekałem minute, i przekręciłem znów kluczyki - lampka się zaświeciła, nie zgasła, syku również nie było. Już nie odpalałem silnika. Po 5 minutach znów spróbowałem, lampka się zaświeciła, ZGASŁA, syczek był, odpaliłem silnik - lampka się zaświeciła + cudowne dieslowskie brzmienie.... Stwierdziłem że być może to kwestia temperatury silnika - wynosiła jakieś 1/4 skali na wstępie już, więc otworzyłem maskę, poczekałem aż wystygnie do ok 1/10 skali, odpaliłem - lampka nie świeciła się, wobec czego przejechałem jakieś 10km po mieście - a co dziwne - w trakcie tej jazdy temperatura rosła do 3/4 skali - ale kontrolka już się nie świeciła, a silnik pracował normalnie...

I moje pytanie - co się dzieje, i co należy zrobić? Czy jest to kwestia regulacji zaworów na przykład, czy wymiany pompy oleju czy co?

Aha - poziom oleju prawidłowy, i płynu chłodniczego również - sprawdzane dwu-krotnie jak nie więcej...
davaeorn
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mazda 3 BK
Silnik: 1.6 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

17 Cze 2010, 19:00

davaeorn napisał(a):I moje pytanie - co się dzieje, i co należy zrobić? Czy jest to kwestia regulacji zaworów na przykład,

Podjedz do mechanika i niech Ci sprawdzi w samochodzie:
1/Ciśnienie oleju w silniku
2/Wyreguluje luzy zaworowe
Nie spiesz sie tak szybko z wymiana pompy oleju.... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...