Siła hamowania tylnej osi a niedawna wymiana linek ręcznego Vectra B

06 Kwi 2023, 20:15

Vectra B 2.2 DTI 2001r , z tyłu w samochodzie są tarczobębny. Niecały miesiąc temu sprawdzałem jakąś drobnostka ja Stacji Kontroli Pojazdów, przy okazji dowiedziałem się że siła hamowania i ogólny stan wozu jest bez zarzutu.

Jakieś dwa tygodnie temu robiłem w warsztacie hamulec ręczny , dokładnie były linki i regulacja przy bębnie i na dzwigni, ręczny jest idealny.

Jako że za 2 tyg mam przegląd byłem na stacji znów sprawdzić czy coś nie pojawiło się do roboty żeby zdążyć przed przeglądem , no i wszystko bez problemu tylko że siła hamowania tylnej osi nagle się wyraźnie zmniejszyła tak że jest prawie poniżej normy .

Czy te dwie sprawy mogą mieć coś wspólnego ? Dodam że gdy oddawałem do warsztatu prosiłem żeby wymienić/naprawić wszystko co by tam było popsute z tyłu . Ufam kompetencji warsztatu bo zawsze u nich robię że nic poza linkami popsute nie było , tak więc czy jest możliwość że coś zostało źle złożone/wyregulowane? Bo przecież hamulce nie psują się nagle wyraźnie z dnia na dzień lecz stopniowo chyba że się mylę ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Kwi 2023, 10:29

Dokładnie nie sprecyzowałem , chodzi o sile hamulca ręcznego, z wykresu wynika coś takiego jak na zdjęciu. Niecałe dwa tygodnie temu był robiony ręczny , czy został źle wyregulowany ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...