Silnik 1.9d 1Y 68KM

12 Sie 2014, 10:55

Witam tak jak w temacie posiada passata z tym o to silnikiem obecnie śmiga na Castrolu Magnatec Diesel 10w40 i pobiera go tak max 1.5ltr od wymiany do wymiany czyli na jakieś 10tys km i teraz bedzie mi przypadac wymiana olejku i mysle nad Valvoline Max Life 10w40 pólsyntetyk również , czytałem i użytkownicy pollecają go , czy ten olej zmniejszy pobór go przez silnik ?:) czy może polecacie jakiś inny olejek , bardzo prosze o opinie i pozdrawiam :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

19 Sie 2014, 13:36

Moim zdaniem nic się nie zmieni. Półsyntetyku będzie brał tyle samo. Przejście na olej mineralny 15W/40 mogłoby trochę uszczelnić silnik i zredukawać branie oleju.
Co bym ja twoim miejscu teraz zrobił :) ???
Skoro dolewasz 1,5l na 10 tys,to pozostałbym przy 10W/40 sobie trochę dolewał od czasu do czasu i tyle. To nie jest jakieś koszmarne "branie' oleju ,a byc może nieco już powiększone naturalne zużywanie oleju przez każdy silnik spalinowy. przecież przy każdym cyklu ruchu tłoka w cylindrze ,tłok nie wychodzi suchy..! :D Moim zdaniem nic nie powinieneś grzebać przy silniku ,tylko jeździć tak dalej. Jeśli problem zacznie się nasilać,to przejdziesz na mineralny olej. :yes:
pozdrawiam
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Poznań Motor Show 2019
    Prestiżowe i zarazem jedne z największych w Europie. Obecne w portfolio Międzynarodowych Targów Poznańskich od 1992 roku, zwane przez znawców świata motoryzacyjnego Małą Genewą, czyli targi Poznań Motor Show ...