Silnik 2.0 HDi w Vitarze

11 Paź 2013, 13:16

Witam szanownych forumowiczów !

Proszę o opinie na temat silniczka 2.0 HDi w terenówce Vitara.
Jakie zużycie ropy jak z awaryjnością tego motorka ?

Pozdrawiam
Krzysiek222
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Paź 2013, 13:30

Ogólnie auto uchodzi za dobre. Ma dobre napędy + konstrukcja na ramie. Co do silnika rakieta to nie jest, ale do w miarę sprawnego poruszania wystarczy. Spalanie nie jest wysokie jak na takie aut i średnio powinno się mieścić w granicach około 7L/100km.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Paź 2013, 14:37

Dziękuję za info ! Chociaż mój poprzedni wpis dotyczył terenówki to ogólnie chciałem jeszcze zapytać o wybór samochodu do moich celów. Po zastanowieniu stwierdziłem, że w terenie mój samochód jest używany niewiele, najczęściej na polnych drogach i trawiastych łąkach, pagórkach. Nie jest to więc klasyczny off road. Generalnie najwięcej kilometrów robię po asfalcie chociaż czasami zdarza mi się ciągnąć przyczepę 700-800kg też w terenie. Czy zatem potrzebna mi terenówka? Może są autka osobowe, które od czasu do czasu poradzą sobie w trudniejszym terenie bez uszczerbku na ich kondycji technicznej ?
Bardzo proszę o Wasze typy bo jestem aktualnie na etapie poszukiwania używanego autka a jak mówi przysłowie "kto pyta nie błądzi" więc i ja ku temu się skłaniam za pośrednictwem tego forum :)
Z góry dziękuję za wszelkie poważne podpowiedzi.

Pozdrawiam
Krzysiek222
Nowicjusz

12 Paź 2013, 18:46

Krzysiek222 napisał(a): Generalnie najwięcej kilometrów robię po asfalcie chociaż czasami zdarza mi się ciągnąć przyczepę 700-800kg też w terenie. Czy zatem potrzebna mi terenówka? Może są autka osobowe, które od czasu do czasu poradzą sobie w trudniejszym terenie bez uszczerbku na ich kondycji technicznej ?

Tak się zastanawiam a co byś powiedział np. na Subaru Forester?
Stały napęd na 4 koła fajnie się prowadzi na trasie, a i w lekkim terenie też sobie poradzi.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Paź 2013, 20:30

W bardzo lekki teren, rów który pokonuję Freelanderem bez problemu jest pułapka dla Foerstera. Zeszłej zimy dwukrotnie z niego wyciągałem znajomego, wieszał się przodem. Ogólnie zwisy bardzo słaba większy śnieg staje się problemem.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

12 Paź 2013, 20:52

To fakt, ale nie wiemy dokładnie w jakim terenie jeździ czasem autor tematu. Jednak przyznasz że na trasie Freelander dużo traci w porownaniu z Foresterem :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Paź 2013, 22:03

Nie przeczę w końcu to Subaru. Jeździ się tym fajnie, byle by po drogach.Minusy dla mnie to koszty eksploatacji starszych egzemplarzy, serwis /części i nie każdy warsztat chce je robić.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

15 Paź 2013, 21:22

Dziękuję za wskazania. Forester ciekawe autko chociaż jak zauważył piotr R bardzo kosztowne w ekploatacji (serwis, drogie czesci).
Może jakieś bardziej typowe i nie tak kosztowne w używaniu autko wynajdziecie ?
Krzysiek222
Nowicjusz