Silnik 2.0 TDi BMM w Audi A3 - opinie

24 Lis 2019, 23:10

Witam przymierzam się do zakupu audi a3 8p. Mam na oku jeden egzemplarz z 2008 r z 2.0 tdi bmm 140 km. Słyszałem że ten silnik o oznaczeniu bmm jest dużo mniej awaryjny niż silniki 2.0 tdi przed 2008 r i teraz pytanie czy to prawda czy bmm będzie się psul tak samo? Pozdrawiam
Mamerer555
Nowicjusz

25 Lis 2019, 10:33

BMM to jeden z silników które były mniej awaryjne do 2010 roku tak jak i np. BUY, BMN, BGV. Tu masz jednostkę 8V która była pozbawiona problemów z pękającymi głowicami co zdarzało się w jednostkach 16V. Nie oznacza to jednak że jest całkowicie bez wad. W silnikach ośmiozaworowych potrafią się zacierać panewki są one tu pozbawione zamka. Kolejnym problemem w wersjach 140KM są problemy z pompowtryskami ale na szczęście tu można je rozebrać i zregenerować co jest niemożliwe w wersji o mocy 170KM. Dlatego tu ta słabsza jest lepszy wyborem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...